Rubber-pad forming: Design and construction of a bench-scale press and experimental investigation
  1. Tez No: 15538
  2. Yazar: M.HÜSNÜ DİRİKOLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BİROL KILKIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kauçuk ile metal şekillendirme, Guerin metodu, metal levha şekillendirme, Rubber-pad forming, Guerin method, sheet metal forming
  7. Yıl: 1991
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
ÖZET KAUÇUK İLE METAL ŞEKİLLENDİRME: MASA ÜSTÜ PRESİN TASARIMI, İMALATI VE DENEYSEL BİR ARAŞTIRMA DİRİKOLÜ, M. Hüsnü Yüksek Lisans Tezi,Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof Dr. Birol Ki LKI Ş Ağustos 199 1,12 i sahif e Deneysel bir masa üstü kauçuk ile metal şekillendirme presi tasarlanmış ve üretilmiştir. Düzeneğin üretilmesindeki amaç, araştırmacıların bu işlem hakkında teorilerini geliştirebilmeleri için veri ve bilgi elde edebilmelerini sağlamaktır. Guerin metodu, en basit ve temel metod olmasına rağmen, yeterli güvenirlilikte deneysel veri elde edilebildiği için deney düzeneğinde kullanılmak üzere seçilmiştir. Pres tablası eşkenar üçgen şeklindedir. Baskı plakasını hareket ettirmek için gerekli tork, kare bir vida yardımıyla elde edilebilmektedir. Yük basma kapasitesini arttırmak için bir dişli grubu kullanılmıştır. Kauçuk bloğu, uygun mekanik özelliklere sahip doğal kauçuktanyapılmıştır. Basılan yükü ölçmek için 40 kN' luk ölçme kapasitesine sahip bir yük ölçer, kauçuk bloğun ilerlemesini ölçmek için de, 0.01 mm'lik hassasiyete sahip bir komperatör kullanılmıştır. 85 mm'lik çapa kadar olan parçalar bu düzenekte test edilebilir. Ana plastik gerilme ve uzamaları ölçmek için, deney parçası üzerine 0.01 mm'lik hassasiyete sahip bir freze tezgahıyla kare bölmeler çizilmiştir. Kalınlık değişmelerini ölçmek için deney parçasının kesilmesi gerekmektedir. Bu tez, deney düzeneği hakkında detaylı bilgileri ve deney düzeneğinin yeteneklerini tespit etmek için yapılan hazırlık testlerinden elde edilen veri ve sonuçları içermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RUBBER-PAD FORMING: DESIGN AND CONSTRUCTION OF A BENCH-SCALE PRESS AND EXPERIMENTAL INVESTIGATION DÎRİKOLU, M. Hüsnü M.Sc. in. Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. BirolKILKIŞ August 199 1, 12 1 pages An experimental bench -scale rubber -pad forming press has been designed and constructed with the main objective of providing preliminary data and insight about this process for future researchers in developing their theory. After evaluating various rubber-pad forming methods, the Guerin method was selected for the experimental setup, because it is the most elementary and simple technique, which can still yield reliable and valuable experimental data. mThe press table is in the shape of an equilateral triangle. The necessary torque to actuate the ram is applied manually by means of a power screw. In order to increase the capacity, a gear set was incorporated. The rubber pad itself is made of natural rubber with favoruabie mechanical properties. For measuring the load and rubber- pad advance, a 40 kN-load measuring capacity load cell and a dial indicator with 0.0 1 mm graduation was used. The maximum size of the specimen that can be tested is approximately 85 mm in diameter. By means of a milling machine with a graduation of 0.01 mm, grids can be scribed on the surface in order to measure the major plastic stresses and strains/Specimen can be cut through for thickness and curvature of deformation measurement This thesis provides information about the details of the set-up. and provides sample experimental data and results which were carried out in order to demonstrate the capabilities of the set-up.