Konya Kapalı Havzası'nda karstik çöküntü yapıları olan obrukların oluşumunu etkileyen hidrojeokimyasal süreçlerin incelenmesi
Investigation of the hydrogeochemical processes that effects the formation of 'obruks' as karstic depressions located in the Konya Closed Basin
  1. Tez No: 155378
  2. Yazar: EMRAH PEKKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR BAYARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Konya Kapalı Havzası, obruk, karst, yeraltısuyu, Konya Plateau, obruk, karst, groundwater
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
KONYA KAPALI HAVZASFNDA KARSTİK ÇÖKÜNTÜ YAPILARI OLAN OBRUKLARIN OLUŞUMUNU ETKİLEYEN HİDROJEOKİMYASAL SÜREÇLERİN İNCELENMESİ Emrah Pekkan ÖZ Çalışmanın amacı, iç Anadolu'da Konya Ovası dolayında yer alan ve obruk olarak adlandırılan karstik çöküntü yapılarının oluşum mekanizmalarının hidrojeokimyasal yöntemlerle açıklanmasıdır. Bu amaç doğrultusunda mevcut kuru ve sulu obruklarda, morfolojik, jeolojik, hidrojeolojik, batimetrik ve hidrokimyasal incelemeler yapılarak, su örneklerinden izotopik (13C, 3H, 14C ve 180 ) içeriklerinden obrukların oluşumuna etkiyen faktörler ve bunların bölgesel hidrojeolojik sistem içindeki konumları belirlenmeye çalışılmıştır. Konya obrukları bölgede geniş bir yayılım gösteren gölsel Neojen kireçtaşlarının içinde oluşmuşlardır. Obruk platosunda yer alan obruklar KB'da Cihanbeyli traverten konileri ile GD'da Akgöl Düdeni arasında uzanan bir çizgisel hat üzerinde yer almaktadırlar. Bu doğrultunun bölgedeki diğer faylarla paralellik göstermesi, obruk oluşumunun yüzeyde gözlenemeyen çizgisel bir unsur ile bağlantılı olabileceğine işaret etmektedir. Obruk suları Toroslar'dan Tuz Gölü yönünde gerçekleşen, bölgesel yeraltısuyunun kimyasal ve izotopik bileşimi ile benzerlik göstermektedir. Sulu obruklardaki suyun yaşı Torosların eteklerinde güncel değerler dolayında olup, Tuz Gölü dolayında binlerce yıl düzeyine ulaşmaktadır. Obrukların oluşumunda etkili olabilecek olası süreçler şu şekilde belirlenmiştir: bölgesel yeraltısuyu ile yerel yüzeysel beslenim suyu karışımına bağlı karışım korozyonu, kırık hatları boyunca gerçekleşmesi olası kabuksal karbondioksit getirimine bağlı yerel yeraltısuyu agresifliği, Neojen örtüsü içindeki kırıntılı ve karbonatlı malzemenin çözünme ve taşınma ile altta yer alan Mesozoyik yaşlı paleokarstik boşluklara taşınması.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF THE HYDROGEOCHEMICAL PROCESSES AFFECTING THE FORMATION OF“OBRUKS”AS KARSTIC DEPRESSIONS LOCATED IN THE KONYA CLOSED BASIN Emrah Pekkan ABSTRACT The purpose of this study is to determine the factors affecting the formation of obruks, the distinctive karstic depression structures located in the Konya Closed Basin of the Central Anatolia. Morphological, geological, hydrogeological, bathymetrical, hydrochemical and isotopical (13C, 3H, 14C and 180) characteristics of wet and dry obruks have been studied to determine their position and function within the regional hydrogeologic system. Obruks are located in the Neogene lacustrine limestone, which is widely distributed in the basin. Obruks in the Obruk Plateau are located along a line connecting Cihanbeyli travertine cones at the northwest and Akgöl Sinkhole at the southeast. Such linear distribution that is parallel to existing faults in the basin implies that the formation of obruks may be associated with a tectonic lineament buried under Neogene units. The chemical and isotopic composition of obruk waters agrees with local values of regional groundwater that is evolving from Taurids to Salt Lake. The age of water in obruks increase from recent values at the flank of Taurids to thousands of years around Salt Lake. The factors possibly affecting obruks' formation were determined as follows: mixing corrosion due to mixing of local recharge water with underlying regional groundwater, local aggressiveness of groundwater due to possible crustal carbon dioxide contribution along tectonic lineaments, transport of carbonate and clastic material in Neogene unit in to underlying paleokarstic cavities located in Mesozoic carbonate.