Tabu arama logaritması ile bir ders zaman çizelgeleme probleminin çözümü
Solving a course timetabling problem by using tabu algorithm
- Tez No: 155377
- Danışmanlar: PROF.DR. GÜLSÜM HOCAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Meta Sezgisel Algoritma, Tabu Arama, Ana Ders Zaman Çizelgeleme Problemi, Meta Heuristic Algorithm, Tabu Search, Course Timetabling Problem
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
TABU ARAMA ALGORİTMASI İLE DERS ZAMAN ÇİZELGELEME PROBLEMLERİNİN ÇÖZÜMÜ Çağdaş Hakan Aladağ ÖZ Son yıllarda, büyük boyuttaki optimizasyon problemlerinin çözümünde meta sezgisel algoritmalar kullanılmaktadır. Sezgisel algoritmaların en bilinenlerinden biri Tabu Arama algoritmasıdır. Tabu arama yönteminin bu yöntemler arasında ayırt edici özelliği, yerel optimal tuzağından kurtulabilme yeteneğidir. Diğer meta sezgisel algoritmaların çoğu da yerel optimal tuzağından kurtulabilmek için tabu arama yönteminden yararlanırlar. Bu çalışmada sezgisel ve sezgisel algoritmaların bir sınıfı olan meta sezgisel algoritmaların mantığı anlatılmış ve tabu arama yöntemi ayrıntılı olarak incelenmiştir. Çalışmanın uygulama kısmında, bir çok üniversitenin çözmek zorunda olduğu ana ders zaman çizelgeleme problemi tanıtılmıştır. Hacettepe Üniversitesi İstatistik Bölümünün ana ders zaman çizelgeleme problemi ifade edilmiş ve bu problemi çözmek için bir tabu arama algoritması geliştirilmiştir. Geliştirilen tabu arama algoritmasını kullanarak ve kullanıcı isteklerini göz önünde bulundurarak çözüm üretebilen bir bilgisayar programı yazılmıştır. Çalışmanın son kısmında, yazılan bilgisayar programıyla diğer bazı programlar karşılaştırılmış ve daha sonraki çalışmalar için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
SOLVING COURSE TIMETABLING PROBLEMS BY USING TABU SEARCH ALGORITHM Çağdaş Hakan Aladağ ABSTRACT Meta heuristic algorithms have been used to solve large scale optimization problems in recent years. Tabu Search algorithm is the most known algorithm among these. The most distinctive feature of tabu search is its capability of avoiding local optimum trap. Many of other meta heuristic algorithms also use tabu search method to avoid local optimum trap. In this study, logic of heuristics and meta heuristics, a subclass of heuristics is described and tabu search method is examined in details. In the application part of the study, course timetabling problem that must be solved by many of universities is defined. Hacettepe University, Department of Statistic's course timetabling problem is expressed and a tabu search algorithm has been improved to solve this problem. A computer program that can find a solution by using this improved algorithm and taking into account user's requests has been written. In the last part of the study, written computer program and some other programs are compared and suggestions about later studies are presented.