Synthesis of phenylalanine containing hydrophobic interaction chromatograpy sorbents and lysozyme purification
Fenilalanin içeren hidrofobik etkileşim kromatografi sorbentlerinin sentezlenmesi ve lizozim saflaştırılması
- Tez No: 155384
- Danışmanlar: PROF. DR. ADİL DENİZLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Protein Saflaştırılması, Hidrofobik Etkileşim Kromatografisi, Lizozim, Protein Purification, Hydrophobic Interaction Chromatography, Lysozyme
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Günümüzde, kabul görmüş çok çeşitli protein saflaştırma teknolojileri ile karşılaşmak mümkündür. Hidrofobik etkileşim kromatografisi; proteinlerin yapısında bulunan polar olmayan bölgeler ile hidrofobik ligandlar arasında gerçekleşen hidrofobik etkileşimleri temel alan bir protein saflaştırma tekniğidir. Bu çalışmada, adsorbent olarak poli(2-hidroksiletil metakrilat-metakriloil amidofenilalanin [poli(HEMA-MAPA)] küreleri kullanılmıştır. MAPA komonomeri, ligand olarak yapısına girdiği poli(HEMA) kürelerine hidrofobik özellik kazandırır ve metakriloil klorür ile fenilalaninin uygun koşullarda reaksiyona girmeleri sonucu elde edilir. Poli(HEMA) ise temel taşıyıcı katı destek olarak seçilmiştir. 1 50-200 ym çapındaki poli(HEMA-MAPA) küreleri; sulu dağıtım ortamında, HEMA ve MAPA monomerlerinin radikalık süspansiyon polimerizasyonu ile üretilmiştir. Küreler 19.1 m2/g spesifik yüzey alanına sahip olup; şişme deneyleri, gözenek boyut analizi, elementel analiz, Fourier Transform Infrared Spektroskopisi (FTIR), Nükleer Magnetik Rezonans (NMR) ve Taramalı Elektron Mikroskop (SEM) yöntemleri ile karakterize edilmiştir. MAPA içeriği 3.2 mmol/g ve % 68 şişme oranına sahip olan bu kopolimerler, adsorbent olarak sulu çözeltiden lizozim adsorpsiyonu için kullanılmıştır. Adsorpsiyon deneyleri, farklı ortam koşullarında kesikli deney sisteminde incelenmiştir (pH, iyonik şiddet, protein konsantrasyonu, sıcaklık gibi). poli(HEMA) ve poli(HEMA-MAPA) yapılarının lizozim adsorpsiyon kapasiteleri sırasıyla 4.1 ve 114.34 mg/g bulunmuştur. Adsorpsiyon-desorpsiyon döngüsü 5 kez tekrarlanmış ve adsorpsiyon kapasitesinde önemli bir değişim gözlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A wide variety of protein purification techniques are available today. Hydrophobic interaction chromatography (HIC) takes advantage of the hydrophobicity of proteins promoting its separation on the basis of hydrophobic interactions between immobilized hydrophobic ligands and non-polar regions on the surface of the proteins. In this study, poly(2-hydroxyethyl methacrylate) poly(HEMA) beads carrying methacryloylamidophenylalanine (MAPA) ligand, as a comonomer, providing hydrophobic functionality to the adsorbent were prepared. MAPA was synthesized by reacting methacryloyl chloride with phenylalanine. We selected poly(HEMA) as the basic solid matrix. Spherical beads with an average size of 1 50-200 jjm were obtained by suspension polymerization of poly(HEMA) and MAPA, conducted in an aqueous dispersion medium. The beads had a specific surface area of 19.1 m2/g, and were characterized by means of swelling studies, pore size analysis, elemental analysis, Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FTIR), Nuclear Magnetic Resonance (NMR) and Scanning Electron Microscope (SEM). Beads with a swelling ratio of 68% and containing 3.2 mmol/g were used for the separation of lysozyme. Adsorption experiments were investigated under different medium conditions in a batch system (i.e., medium pH, protein concentration, temperature, and ionic strength). Lysozyme adsorption capacity of poly(HEMA) and poly(HEMA-MAPA) beads were 4.1 and 114.34 mg/g respectively. It was observed that lysozyme after 5 adsorption-desorption cycle, poly(HEMA-MAPA) beads can be used without significant loss in lysozyme adsorption capacity.