Phema bazlı yara/yanık örtü materyalleri
Phema based wound/burn dressing materials
  1. Tez No: 155395
  2. Yazar: CAFER ÇAKAL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ERHAN PİŞKİN, PROF.DR. YUSUF YAĞCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: PHEMA membran, yara/yanık örtüsü, makrobaşlatıcı, fotopolimerizasyon, PHEMA membrane, wound/burn dressing, macroinitiator, photopolymerization
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
PHEMA BAZLI YARA/YANIK ÖRTÜ MATERYALLERİ Cafer Çakal ÖZET Yara ve yanık tedavisinde, yara yüzeyini örtmenin iyileşmeyi olumlu etkilediği çok eski yıllardan beri bilinmektedir. Ağaç kabuk ve yaprakları ile başlayan yara örtüsü uygulamalarında, günümüzde, değişik özelliklerde birçok doğal ve/veya sentetik polimer kullanılmaktadır. PHEMA [Poli(2-hidroksietil metakrilat)] yüksek biyouyumluluğu nedeniyle birçok medikal uygulamada olduğu gibi yara/yanık uygulamalarında da kullanılmakta ve araştırmaları yapılmaktadır. Sunulan çalışmanın amacı yara/yanık tedavisinde örtü malzemesi olarak kullanılabilecek PHEMA bazlı membranların geliştirilmesi ve polimerizasyonda kullanılacak olan oligomerik başlatıcıların PHEMA membranların özellikleri üzerindeki etkisinin araştırılmasıdır. Bu amaçla, iki uv başlatıcı (Irgacure 2959, Darocur 1173) ve bunların oligomerik formları kullanılarak HEMA'nın fotopolimerizasyonu gerçekleştirilmiş, polimerizasyon süreleri ve verimleri gravimetrik olarak belirlenmiştir. Oligomerik formu ile daha yakın aktiviteye sahip olduğu belirlenen Irgacure 2959 ve oligomerik formu ile çalışmalara devam edilmiştir. Çalışmanın ikinci aşamasında, seçilen başlatıcılar kullanılarak uv polimerizasyonu ile, 100-150 jim arasında değişen kalınlıklarda PHEMA membranlar hazırlanmıştır. Hazırlanan membranların kimyasal yapısı FT-IR analizi ile incelenmiş, sulu ortamda membrandan sızan başlatıcı miktarı spektrofotometrik olarak tayin edilmiştir. Membranların şişme ve kuruma analizleri, temas açısı ölçümleri ve mekanik dayanıklılık çalışmaları yapılmıştır. Membranların biyouyumluluğu sitotoksisite testleri ile incelenmiştir. İlaç yükleme çalışmaları membranların ilaç çözeltisinde şişirilmesi ile gerçekleştirilmiş ve salımları spektrofotometrik olarak tayin edilmiştir.Yapılan çalışmada oligomerik başlatıcıların, yara/yanık tedavisinde deri ile temas halinde bulunacak PHEMA membranların fiziksel ve mekanik özellikleri üzerinde önemli değişiklik oluşturmadan, biyouyumluluğunu arttırdığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
PHEMA BASED WOUND/BURN DRESSING MATERIALS Cafer Çakal ABSTRACT In the treatment of wound and burn, it is well known that the covering the surface of the wound influences the healing positively. In the applications of wound dressings, beginning with the barks and leaves, plenty of natural and/or artificial polymers, having variety of properties, have been used. PHEMA, because of its high biocompatibility, has been used and researched in the applications of wound/burn, as well as in the many medical applications. The aim of this study is to develop the PHEMA based membranes which would be used as a wound dressing in the wound/burn treatment; and to investigate the effect of oligomeric initiators, used in the polymerisation, on the properties of PHEMA membranes. For this purpose, photopolymerization of HEMA was carried out by using two different UV initiators (Irgacure 2959, Darocur 1173) and their oligomeric forms; durations and efficiencies of the polymerization were determined gravimetrically. Studies were continued with Irgacure 2959 (which was determined to has a similar activity as its oligomeric form does); and its oligomeric form. In the second part of the study, PHEMA membranes were prepared with varying thickness in the range of 100-150 urn, by UV polymerisation using chosen initiators. The chemical structure of these membranes was examined by FT-IR analysis, and the amount of initiator leaked through membrane in aqueous medium was determined spectrophotometrically. Swelling and deswelling experiments, contact angle measurements, and mechanical resistance tests were performed. Biocompatibility of the membranes was investigated by sitotoxicity tests. Drug loading studies were carried out by swelling the membranes in drug solutions and their deliverance was determined spectrophotometrically. IllIn this study, it was concluded that oligomeric initiators increase the biocompatibility of PHEMA membranes which are in contact with skin in the treatment of wound/burn, without any considerable effect on the physical and mechanical properties of PHEMA itself.