Deniz kaplumbağaları (Caretta caretta) üzerine predasyonun incelenmesi
Investigation of predation on loggerhead (Caretta caretta) sea turtles
  1. Tez No: 155397
  2. Yazar: ONUR TÜRKECAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SEDAT YERLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Sea turtle, hatchling, loggerhead, Carefta careffa, marine predation, predator, survival rate, Beymelek (Demre), Turkey
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
DENİZ KAPLUMBAĞALARI [Caretta caretta L.) ÜZERİNE PREDASYONUN İNCELENMESİ Onur Türkecan ÖZ Bugüne kadar deniz kaplumbağalarının ekolojileri ve populasyon biyolojileri üzerine çok sayıda çalışma yapılmıştır. Deniz kaplumbağaları yaşam döngülerinin her döneminde avcıların baskısı altındadır. Özellikle karasal predasyonun yoğunluğu ve karasal predatörler üzerine pek çok çalışma bulunmaktadır. Bununla birlikte, yavruların juvenil döneme kadar denizdeki durumunu inceleyen araştırmalar, çok daha az sayıdadır. Beymelek Beldesi'ndeki, 2003 yılı deniz kaplumbağaları üreme sezonunda (Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül ayları) Caretta caretta yavrularının denize girdikleri ilk 30 dakikada hayatta kalma oranlan bu araştırmada incelenmiştir. Bu amaçla önceden tespit edilmiş yuvalardan denize ulaşmaya çalışan yavrular, predasyon izlemelerinde kullanılmıştır. Predasyon deneyleri denize salınan yavruların ilk 30 dakikadaki (~300 m) takibiyle yapılmıştır. Takibin kolaylığını sağlamak için 1,5 m'lik misinaların ucuna takılmış olan köpük ve tahta çubuklar kullanılmıştır. Misinaların diğer ucu da karapakslara ön üyelerin hemen arkasından hareketlerini engellemeyecek şekilde bağlanmıştır. Deneyler sonucunda, meydana gelen predasyon miktarı 62 yavruda 3 olarak belirlenmiştir (% 4,8). Gözlenebilen tek predator levrektir (Dicentrarchus labrax). Çalışma programı içinde geleneksel populasyon sayımları ve yavru boy-ağırlık ilişkileri de incelenmiştir. Anahtar kelimeler : Deniz kaplumbağaları, yavrular, Caretta caretta, predasyon, predator, hayatta kalma, Beymelek (Demre). Danışman : Prof. Dr. Sedat V. Yerli, Hacettepe Üniversitesi, Fen Fakültesi, Biyoloji Bölümü, Hidrobiyoloji Anabilim Dalı
Özet (Çeviri)
THE INVESTIGATİON OF PREDATIÖN ON LOGGERHEAD {Carefta carefta L.) SEA TURTLES Onur Türkecan ABSTRACT Many researeh has been done about sea turtle ecology and sea turtle population bioiogy, Sea turties are under the risk of predation in every stage of their life cycles. Terresterial predation rates and terresterial predator species are very well documented. However, research investigating the period between hatchlîng and juvenile phase are few. The study has been carried out in the 2003 sea turtle breedtng season (May, June, July, August and September) in Beymelek, Demre, Turkey, in this study, survival rate of loggerhead hatchlings were studied. Hatchlings were monîtored and to determine the marine predation. Hatchlings were foliowed in the first 30 minutes (~30Ö m) after they göt into the sea, Wooden and stryfoam sticks were used to evaiuate the visuality. Predation rate was observed as 3 out of 62 hatchlings (% 4,8), önly predator found was Sea Bass (Dicentrarchus labrax). Traditional population studîes and length-weight reiationship have been done as a part of the study.