Entomopatojen nematodların (Steinernematidae ve Heterorhabditidae) biyolojik kontrol ajanı olarak kullanabilme potansiyellerine yönelik biyo-ekolojik çalışmalar
Bıocological studies on the usage of entomopathogenic nematodes (Steinernematidae and Heterorhabditidae) as potential biological control agents
- Tez No: 155408
- Danışmanlar: DOÇ.DR. NURDAN ÖZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Entomopatojen nematodlar, Steinernematidae, Heterorhabditidae, biyolojik kontrol, Spodoptera littoralis, Galleria mellonella, Thaumetopoea pityocampa, Musca domestica, Lucilia sericata, Entomopathogenic nematodes, Steinernematidae, Heterorhabditidae, biological control, Spodoptera littoralis, Galleria mellonella, Thaumetopoea pityocampa, Musca domestica, Lucilia sericata
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışma, Steinernematidae ve Heterorhabditidae familyalarına ait entomopatojen nematodlar olan Steinernema feltiae,Filipjev, 1934, ve Heterorhabditis bacteriophora, Poinar, 1976, türleri ile yapılan biyo-ekolojik araştırmaları ve topraktan entomopatojen nematod izolasyon çalışmalarını içermektedir. Ege Bölgesi'nden Aydın, Manisa, İzmir, Denizli'den 74, Ankara'dan 120 ve Rize'den 56 örnek olmak üzere toplam 250 toprak örneği değerlendirmeye alınmış, Rize (Çamlıhemşin) 'ye ve Manisa'ya ait beş örnekte entomopatojen nematoda rastlanmıştır. Yapılan morfolojik ve moleküler tanı çalışmalarına göre, izole edilen türler Steinernema feltiae ve Heterorhabditis bacteriophora olarak tespit edilmiştir. H. bacteriophora 'nın hayat döngüsü incelenmiş, yumurta, dört larva evresi, otomiktik (hermafrodit) ve amfimiktik ergin bireyler tespit edilmiş, in vitro ortamda üreyen bireylerle kıyaslanmıştır. Tez konusunu oluşturan, Türkiye izolatları S. feltiae Tur-S3, H. bacteriophora Tur-H1 ve H. bacteriophora Tur-H2 birinci jenerasyon erkek ve enfektif juvenillerinin tür teşhisi açısından önemli olan morfometrik karakterlerinin ölçümleri yapılmış ve farklılıklar coğrafik varyasyonlar kapsamında değerlendirilmeye çalışılmıştır. Doz-etki değerlerinin belirlenmesine yönelik çalışmalarda, konak organizma Galleria mellonella (Lepidoptera: Pyralidae) larvalarına 5, 10, 15, 25, 50, 100, 125 enfektif juvenil / larva dozlarında uygulanan S. feltiae Tur-S3, H. bacteriophora Tur-H1 ve H. bacteriophora Tur-H2 ile, 125 nematod / konak uygulandığında 72. saatin sonunda % 100 oranında ölüm kaydedilmiştir. Kum ve kurutma kağıdı olmak üzere iki farklı ortamın S. feltiae Tur-S3, H. bacteriophora Tur-H1 ve H. bacteriophora Tur-H2 enfektif juvenillerinin enfektivite oranlarına etkisine yönelik yaptığımız çalışmalarda, kum ortamında daha yüksek parazitlenme oranı tespit edilmiş olup, H. bacteriophora izolatlarının ortamlar bakımından daha az farklılık gösterdiği, konakçısını arayıp bulma davranışı bakımından S. feltiae' ya kıyasla daha aktif olduğu gözlenmiştir. Konak- parazit dinamizmi kapsamında, üreme potansiyellerine yönelik yapılan çalışmalarda, S.feltiae Tur-S3 ile enfekte edilen G. mellonella larvasının vücudundan enfektif juvenil çıkışı 10. günde başlamış, 14-19 gün boyunca devam etmiştir. Bir konakvücudunu terk eden enfektif juvenil sayısı maksimum 41652 birey olarak bulunmuştur. Bu değer H. bacteriophora Tur-H1 için 743476, H. bacteriophora Tur-H2 için 448457 birey olarak belirlenmiştir. Konak vücudundan H. bacteriophora Tur-H1 enfektif juvenillerinin çıkışı 8. günde başlamış, 13-21 gün sürmüştür. Konakçıdan H. bacteriophora-1 ur-H2 enfektif juvenillerinin çıkışı 8. günde başlamış, 16-22 gün devam etmiştir. H. bacteriophora 'nın biyotik potansiyelinin, konağı terk eden birey sayısı ve çıkış süreleri değerlendirildiğinde, S. feltiae'ye göre daha yüksek olduğu gözlenmiştir. S. feltiae Tur-S3, H. bacteriophora Tur-H1 ve H. bacteriophora Tur-H2 enfektif juvenillerinin konak canlı olarak Spodoptera littoralis, Galleria mellonella, Thaumetapoea pityocampa, Musca domestica, Lucilia sericata larvalarına uygulandığı ve 24, 48, 72, 96. saatlerde etkilerinin gözlendiği çalışmada, 48. saatte S. littoralis, G. mellonella, T. pityocampa larvalarında yüksek ölüm oranları kaydedilmiştir. M. domestica, L. sericata'da larval ölüm oranları diğer üç konağa kıyasla çok düşük olmakla birlikte en yüksek larval ölüm, diğer türlerde daha az etkili olan, S. feltiae Tur-S3 ile elde edilmiştir. M. domestica ve L. ser/cafa'nın entomopatojen nematodlar için uygun birer konak olmadığı, ancak böyle konakçıların parazitizmin evrimi ile hayatta kalma ve kışlama stratejileri açısından değerlendirilmesi gerektiği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study includes the survey trials and bioecological investigations carried out with entomopathogenic nematode Steinernema feltiae, Filipjev, 1934, and two isolates of Heterorohabditis bactehophora, Poinar, 1976, which belong to Steinernematidae and Heterorhabditidae families. Totally 250 soil samples which were collected from Aydın, Manisa, İzmir, Denizli in Aegean Region (74), Ankara (120) and Rize (56) were evaluated for the presence of entomopathogenic nematodes. Nematodes were isolated from 5 samples which were taken from Rize (Çamlıhemşin) and Manisa. Depending on the morphological and molecular analysis, isolates were identified as Steinernema feltiae and Heterorhabditis bactehophora. H. bactehophora' s life cycle was examined and egg, four juvenile stages, automictic (hermaphroditic) and amphimictic adult stages were detected Those results were compared with the individuals which were reared in in vitro culture medium. The measurement of morphometrical characters which is important for species identification were made for Turkish isolates; S. feltiae Tur-S3, H. bactehophora Tur-H1 ve H. bactehophora Tur-H2 first generation males and infective juveniles and the differences were evaluated within the geographical variation concept. In dose-response determination studies, 5, 10, 15, 25, 50, 100, 125 infective juvenile / host S. feltiae Tur-S3, H. bactehophora Tur-H1 ve H. bactehophora Tur-H2 was applied to Galleria mellonella. At the end of 72 hours a mortality rate of 100% was obtained when 125 nematode / host was applied. The effect of two different substrates as filter paper and sand, on the infectivity of S. feltiae Tur-S3, H. bactehophora Tur-H1 ve H. bactehophora Tur-H2 infective juveniles has been tested and the sand was determined as the most appropriate substrate for parasitization. In different substrates, H. bactehophora isolates showed less variation, however exhibited a more active host seeking behaviour compared to S. feltiae. In the concept of host parasite dynamics, reproduction potentials has been evaluated. The first infective juvenile emergence of S. feltiae Tur-S3 was observed on the tenth day of infection, and continued about 14-19 days. Maximum 41652 infective juveniles has been harvested from one G. mellonella that is infected by S. feltiae Tur-S3. This number has been determined as 743476 for H. bactehophora Tur-H1 and 448457 for H. bactehophora inTur-H2. The first emergence of H. bacteriophora Tur-H1 infective juveniles from host cadaver was observed on the eighth day of infection and continued 13-21 days and the same data for H. bacteriophora-Tur-h2 infective juveniles were found as the eighth day of infection and 16-22 days. When the number of infective juveniles emerging from the host and emergence period is considered, it has been observed that the biotic potential of H. bacteriophora is higher than that of S. feltiae. The effect of S. feltiae Tur-S3, H. bacteriophora Tur-H1 ve H. bacteriophora Tur-H2 infective juveniles on Spodoptera littoralis, Galleria mellonella, Thaumetapoea pityocampa, Musca domestica, Lucilia sericata larvae as hosts at the end of 24, 48, 72, 96 hours were evaluated and at the end of 48. hours a high mortality rate has been determined for S. littoralis, G. mellonella, T. pityocampa larvae. The larval mortality rate of M. domestica, L. sericata larvae were found very low compared to the other three hosts. However, the highest mortality rate was obtained with S. feltiae Tur-S3 which seems less effective on other hosts. Depending on the assays, it was suggested that, although M. domestica and L. sericata are not suitable hosts for entomopathogenic nematode applications, these hosts should be evaluated according to the evolution of parasitism, overwintering and survival strategies.