Fare embriyonik kök hücrelerinin NWPF disklerde üretilmesi ve kültürasyonu
Cultivation of mause embryonic stemn cells on NWPF discs
  1. Tez No: 155412
  2. Yazar: GAYE ÇETİNKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MEHMET ALİ ONUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Embriyonik kök hücre, besleyici hücre tabakası, üç boyutlu polimerik yapı, LİF, Embryonic stem cells, feeder layers, 3-D polymeric matrix, LIF
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
FARE EMBRİYONİK KÖK HÜCRELERİNİN NWPF DİSKLERDE ÜRETİLMESİ VE KÜLTÜRASYONU Gaye Çetinkaya ÖZ Bu çalışmada fare embriyonik kök hücrelerinin polietilen teraftalat (PET) fiberlerden oluşan dokunmamış poliester fabrikte (NWPF) kültürasyonu yapılmıştır. PET fiberlerinin yüzeyine 'Lökemi Önleyici Faktör' (LİF) immobilize edilmiş ve büyüme faktörünün immobilize formdaki etkinliği incelenmiştir. Fare embriyonik kök (EK) hücreleri çalışmanın ilk aşamasında besleyici tabakalar üzerinde farklı besiyeri kombinasyonları uygulanarak kültüre edilmiştir. İkinci aşamada üç boyutlu polimerik matriksin üzerinde koloni oluşturma, çoğalma ve farklılaşma potansiyelleri incelenmiştir. Populasyon katlanma sayılarına, koloni morfolojilerine, alkalin fosfataz aktivitelerine ve SSEA-1 immünreaktivitelerine bakılarak hücrelerin polimerik matris üzerindeki gelişimleri değerlendirilmiştir. Sonuçlar besleyici tabakaların fare embriyonik kök hücrelerinin gelişimini önemli oranda desteklediğini, serum yerine Serum Replacement kullanıldığında farklılaşmanın daha etkili önüne geçildiğini göstermiştir. Ayrıca fare embriyonik kök hücrelerinin NWPF disklerde farklılaşmadan kültüre edilebileceği ancak bu matrisin hücrelerin farklılaşarak çoğalmalarını daha iyi destekleyeceği gözlenmiştir. Besleyici hücre tabakası yerine polimerik yüzeyler; serum yerine Serum Replacement kullanılarak hayvansal ürünlerin uzaklaştırılması ve embriyonik kök hücreler için sentetik bir çevre yapılandırılması hedeflenmiştir. Bu çalışmanın insan EK hücreleri için bir model olabileceği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
CULTIVATION OF MOUSE EMBRYONIC STEM CELLS ON NWPF DISCS Gaye Cetinkaya ABSTRACT In this study mouse embryonic stem cells were cultured on nonwoven polyester fabrics (NWPF), prepared from poly (ethylene terephthalate) (PET) fibers. Leukemia Inhibitory Factor (LIF) was immobilized to the surface of the PET fibers to investigate the activity of the matrix bound form of LIF. In the first part of the study mouse ES cells were cultured on feeder layers with six different medium combinations. In the second part, proliferation and differentiation of ES cell colonies were observed on a three dimensional scaffold. Results were discussed according to population doubling duration, colony morphology, alkaline phosphatase activity and SSEA-1 immunoreactivity. Results showed that feeder layers supported undifferentiated growth of ES cells better and differentiation was inhibited almost totally when serum replacement used. It was shown that mouse embryonic stem cells could be cultured on three dimensional fibrous matrices without differentiation but it would support differentiation better in long periods of time. This study objected to constitute a synthetic microenvironment for mouse ES cells by using polymeric matrices and serum replacement instead of feeder layers and serum. It is thought to be a model for human stem cell studies.