Kimya eğitimde seçilen konularda V-diyagramı uygulamaları
V-diagram applications on chosen subjects in chemistry education
  1. Tez No: 155411
  2. Yazar: ZUHAL KARAÇUHA
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NİLGÜN SEÇKEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kavram Haritaları, V- Diyagramları, Concept Maps, Vee Diagram
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
KİMYA EĞİTİMİNDE SEÇİLEN KONULARDA V-DİYAGRAMI UYGULAMALARI Zuhal Karaçuha ÖZET Kimya eğitiminde ve Fen eğitiminde öğrencilerin edinilen bilgiyi uygulayarak pekiştirmesi ve öğrendiklerini yeni durumlara uygulayabilmeleri amaçlanmaktadır. Ancak klasik uygu lamalar ve klasik rapor hazırlama yeterli verimi sağlayamadığı gibi öğrencileri laboratuvar ve derslerden soğutma yönünde negatif etkilere de sahip olabilmektedir. Laboratuvar; fikirleri, objeleri, yöntemleri ve tecrübeleri örneklerle açıklamak için kullanılır. Ancak laboratuvariarda pratik bilgi ile teorik bilgi arasında bağlantı kurmakta zorluklar yaşanabilmektedir. Laboratuvarlar öğrenmenin gerçekleşeceği yer olmaktan uzakla şıp mevcut bir çok olayın defalarca tekrarlandığı yerlere dönüşmektedir. Son yıllarda teorik bilgiye pratik bilginin eşlik edebilmesi için kavram haritaları ve V-diyagramları gibi bilgi ağlan kullanılmaktadır. V-diyagramı Gowin'in 1970'li yıllardaki çalışmaları sonucu gerçekleştirdiği daha çok laboratuvar raporu olarak hazırlanan V şeklinde bir ağdır. Yapı lan çalışma deneme modelinde olup bir alan çalışmasıdır ve kantitatif bir çalışmadır. Ça lışmada“Kimya laboratuvar uygulamalarında V-diyagramları nı kullanmanın eğitim ve öğretime katkısı var mıdır?”sorusuna yanıt aranmıştır. Araştırma Hacettepe Üniversite si, Eğitim Fakültesi Fizik, Biyoloji ve Kimya Eğitimi Anabilim Dallarında çeşitli sınıflarda okuyan 248 gönüllü öğrenci ile yürütülmüştür. öğrencilerin kimya laboratu varlarına yönelik tutumları incelenmiş ve bu amaçla araştırmacı tarafından geliştirilmiş“Kimya Laboratuvarına Yönelik Tutum Ölçeği (KLYTÖ)”kullanılmıştır. Ölçek on üç maddeden oluşan geçerlik ve güvenirliği test edilmiş bir ölçektir. Güvenirlik katsayısı 0.870 dir. Öğrencilere V-diyagramları ile ilgili bilgi ve beceriler kazandırıldıktan sonra, onların Kav ram Haritası ve V-diyagramları kullanımına yönelik tutumları arasındaki ilişkiye bakılmış tır. Bunun sonunda da 84 öğrenci ile yapılan pilot 0,595 lik bir korelasyon elde edilmiştir ki bu değer istatistiksel olarak anlamlıdır. Laboratuvar uygulamasının yapıldığı 42 kişilik öğrenci grubunda elde edilen korelasyon değeri ise 0,356 olup bu değer de istatistikselolarak anlamlıdır. Uygulamada Okebukola (1992) tarafından geliştirilen“kavram haritası ve V-diyagramı ölçeği”kullanılmıştır. V-diyagramı kullanmanın öğrenci başarısına katkısı var mıdır? sorusuna da yanıt aran mıştır. Bu amaçla seçilen dört deneyden elde edilen notlara kavram haritası ve V- diyagramına yönelik tutumların ve kimya laboratuvarına yönelik tutumların etkisi araştırılmıştır. Kimya laboratuvarına yönelik tutumları, V-diyagramı kullanımına yönelik tutumları ve başarıları arasında ilişki incelendiğinde de yapılan regresyon analizi sonuçlarında bazı sonuçların anlamlı olduğu tespit edilmiştir. Bu çalışma sonunda öğrencilere, V-diyagramı ile laboratuvar sonuçlarının verilebileceği ve bu sayede laboratuvar çalışmalarının sadece föylerde yazıldığı gibi bir şeylere başka bir şeyler katmak olmadığı, neden sonuç ilişkilerinin kurulması gereken uygulama me kanları olduğu bilinci verilmiştir. Her şeyden önemlisi de öğrencinin düşünmesini sağla yan, zihinsel olarak daha aktif olduğu laboratuvar şartları öğrencilere tanıtılmıştır. Klasik laboratuvar anlayışından öğrenci farklı daha aktif olduğu bir laboratuvar ortamına taşınmıştır. öğrencilerin laboratuvar uygulamalarında V- diyagramı kullanımlarına yönelik ön test ve son test sonuçları arasında istatistiksel olarak anlamlı olmasa da bir artış sağlanmış ol ması bu tür uygulamaların yapılabileceği sonucunu ortaya çıkarmaktadır. Çok yüksek bir artışın sağlanamamış olmasının nedeni çok yeni bir uygulama olması ve öğrenciler için alışıla gelmişin çok dışında bir rapor hazırlama tekniği olmasından kaynaklanabilir.
Özet (Çeviri)
V-DIAGRAM APPLICATIONS ON CHOSEN SUBJECTS IN CHEMISTRY EDUCATION Zuhal Karaçuha ABSTRACT In science and chemistry education, it is aimed to consolidate the knowledge that students have learned by practising and to apply this to new situations. On the other hand, beside classical applications and classical report issuing couldn't supply sufficent profit, it also has a negative effects on students' interest on laboratory and lessons. Laboratory is used to explain the ideas, objects, methods and experiences with examples. But, in laboratories some difficulties may occure to make a connection between practical and theoric knowledge. So, laboratories become places where the same situations repeat and repeat instead of the places where learning comes true. In the last years, knowledge nets like Concept Maps and Vee Diagrams are used to accompany theoric knowledge to practical. Vee Diagram is a“V”shaped net which has prepared as a laboratory report by Gowin's studies in 70's. This study is a trial model survey, also quantitative. In the study, it has been aimed to answer the question of : if it is profitable to use Vee Diagrams on chemistry laboratories ? This research has been applied with voluntary 248 voluntary students of The Hacettepe University, Faculty of Education of Physics, Biologly, Chemistry sections. Attitudes of students on chemistry laboratories are examined and for this aim, with an“Attitude Criterion at Chemistry Laboratory (ACCL)”developed by researcher. It is a criterion includes 13 matters and tested as reliability and validity. Reliability co-efficent is 0.870. After knowledge and skills have been gained by students, it have been watched the relation between the attitudes of them on usage of Concept Map and Vee Diagrams. After this, a pilot - very statistically meaningful- corelation of 0.595 has been gained which applied with 84 students. Also a staistically meaningful result was with a corelation value of 0.356 in laboratory application with 42 students. In application, The Concept Map and Vee Diagram criterion is used which developed by Okebukola ( 1992). mAlso, the answer of the question :“ Is there an effect of Vee Diagram usage on students' success ?”has been searched. It has been researched the effection of the attitudes about Concept Map, Vee diagram and chemistry laboratory on results supplied from four experiments which selected for this reason. After examine of relation between attitudes on chemistry laboratory and Vee Diagram usage and success ; it has been found meaningful with the regration analysis. At the and of the study, has been given to students a consciousness of Vee Diagrams role application places in where cause-result relation takes place and give laboratory results and also by this way not only add somethings to others in as laboratory forms. And more than this, it supplies students to think more actively. Student has been moved from classical laboratory understanding to a laboratory where study more actively. In laboratory applications, using of Vee diagram by growing of the results of students in pre-tests and final-tests - even it is not such statistically meaninful - has showed the result of usability of such kind of applications. This is a very new application and also not a accustomed report issue technic for student, so, that's why not to reach very high increases.