Present state of seawater instrusion and graund water qualty in Tripoli region (NW of Libya)
Trablus bölgesinde (Kuzey batı Libya) tuzlu su girişiminin ve yeraltısuyunun kalitesinin güncel durumu
  1. Tez No: 155417
  2. Yazar: FAKHRİ SALIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR BAYARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tuzlusu girişimi, akifer, Tripoli, seawater intrusion, aquifer, Tripoli
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
TRABLUS BÖLGESİNDE (KUZEY BATI LİBYA) TUZLU SU GİRİŞİMİNİN VE YERALTISUYUNUN KALİTESİNİN GÜNCEL DURUMU Fakhri K.SALIM ÖZ Libya'nın başkenti Trablus ülkenin kuzeybatı bölümünde yer almaktadır. Ekonomik yönden, endüstriyel ve tarımsal aktivitelerin sürekli olarak artış gösterdiği önemli yerleşim birimi olarak görülmektedir. Çalışma alanı kurak, yarı kurak bir bölgede yer almakta ve bölgeye ait su gereksinimi yeraltısuyu kaynaklarından karşılanmaktadır. Geçen 30 yıl boyunca, bölgede yer alan üst akifer biriminden aşırı yeraltısuyu çekimi sonucunda akiferde tuzlusu girişimi meydana gelmiştir. Bu çalışma, tuzlusu girişimi ve insan faaliyetleri sonucunda üst akiferde meydana gelen kirlenmenin güncel durumunu değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Bu amaç ile, elektriksel iletkenliğin farklı zamanlarda derinliğe bağlı olarak ölçümlerini içeren yöntem ile birlikte su kimyası ve izotop analizi gibi çok yönlü yaklaşımlar uygulanmıştır. Elde edilen bütün veriler bilgisayar ortamına aktarılmış ve Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) ortamında veri tabanları oluşturulmuştur. Oluşturulan veri tabanı yardımı ile arazi ortamında geçmişte ölçülen veriler ile güncel ölçülen veriler birlikte değerlendirilmiştir. CBS, akifer sisteminin geçmişteki ve günümüzdeki durumunun değerlendirilmesinde yardımcı olmuştur. Yapılan çalışmalar sonucunda, tuzlusu girişimi sürecinin kıyıya paralel olarak 3-4 km uzunluğunda zonlar boyunca meydana gelen ilerlemelerden (upconing) kaynaklandığı sonucuna varılmıştır. Elektriksel iletkenliğe ait üç boyutlu profil yüksek tuzluluğun gözlemlendiği 3 adet bölgeyi işaret etmektedir. Hidrokimyasal analiz sonuçları üst akifer sisteminde tatlı su, karışım suyu ve tuzlu su olmak üzere üç gurup su kalitesini göstermektedir. Ağır metal analizleri, insan faaliyetlerinin bir sonucu olarak yeraltısuyunda kirlenmenin olduğunu göstermektedir. Çevresel izotop verileri üç değişik kökenli su gurubunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
PRESENTSTATE OF SEAWATER INTRUSION AND WATER QUALITY IN TRIPOLI REGION (NW OF LIBYA) Fakhri K.SALIM ABSTRACT Tripoli, the capital city of Libya, is located in the north western part of the country. Economically, it is considered as the most important settlement area where industrial and agricultural activities are increasing continuously day by day. The climate of the region is classified as arid to semi arid. During the last 30 years water demands of the city are met by the groundwater resources. Over exploitation of the upper aquifer in the area resulted in lowering the water table below mean sea level and degradation of the water quality. This study aims to evaluate the present situation of the upper aquifer as it has been affected by seawater intrusion and man-made activities. Multiple approaches have been applied; it included spatial and temporal measurements of the electrical conductivity versus depth, water chemistry analysis and isotopic studies. All results were transferred to a computer environment in the form of database and organized in Geographical Information System (GIS) media. It facilitates manipulation and interpretation of the historical and created field work database. Results of the current study reveal that seawater intrusion shape is occurring in the form of upconing phenomena along a parallel line ranges between 3-4 km length from the coast line. Upconing phenomena is resulted due to the dramatical decline of the water table elevation which associated by degradation of the water quality. Areal and cross sectional profiles of the electrical conductivity shows three spots of high salinity. In view of the hydrochemical analysis, three categories of water quality is detected, fresh water, mixed water and saline water. Heavy metal analyses indicate groundwater contamination occurs/resulted by human activities. Analysis of environmental stable isotope data indicated three groups of water from different origin recharge.