Sincik (Adıyaman) yöresi bakır ve altın içeren kuvars damarlarının oluşumu ve kökeni
The formation and origin of the Sincik (Adıyaman) copper and gold bearing quartz veins
  1. Tez No: 155418
  2. Yazar: BANU GÜLTEKİN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. YURDAL GENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mezotermal, kuvars damarları, metamorfik kayaçlar, Mesothermal, quartz veins, metamorphic rocks
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
SİNCİK (ADIYAMAN) YÖRESİ BAKIR VE ALTIN İÇEREN KUVARS DAMARLARININ OLUŞUMU VE KÖKENİ Banu GÜLTEKİN ÖZ Malatya'nın 70 km güneydoğusunda yer alan Adıyaman Sincik ilçesinde Lagin Mevkii, Kalikan Mevkii ve Ormanbaşı Mevkii olmak üzere üç farklı bölgede cevherleşme izlenmektedir. Lagin Mevkiinde izlenen altın ve bakirli kuvars damarları Paleozoik yaşlı Pütürge Metamorfitleri ve daha az oranda Koçali Karmaşığı içinde yer alır. Genelde bindirme kuşağını keser, az olarak da buna paralel şekilde izlenen kuvars damarlarına karbonat damarları ve kuvars- karbonat damarları da eşlik etmektedir. Damarların uzunlukları 50- 100 m arasında değişirken, kalınlıkları 1-5 m kadardır. Damar doğrultuları K20-70B ile K30-70D arasında değişmektedir. Eğimler ise genelde dik ve dike yakın 70-80° arasında ya da daha az olarak 30-40° arasında olup KB ve KD yönlüdür. Damarlar opak mineral olarak pirit, kalkopirit, malahit, pirotin, sfalerit, kovellin ve dijenit içermektedir. Damarlar etrafındaki alterasyon zonunun genişliği damarların büyüklüğü ile orantılı olarak değişmekte olup yer yer 10 m'ye kadar ulaşmaktadır. Kalikan Mevkiinde cevherleşme Pütürge Metamorfitlerini kesen 5 m genişliğinde ve 100 m uzunluğundaki GB doğrultulu kuvars-pirit-klorit damarı içerisinde ve damar etrafındaki alterasyon zonunda izlenmektedir. Opak mineral olarak pirit içeren bu kayaçlar serisitleşmiş, killeşmiş ve kloritleşmiştir. Ormanbaşı Mevkiinde tektonik hatlar boyunca izlenen alterasyon zonunun kalınlığı 10-100 m, uzunluğu kesikli olarak 300 m kadardır. Pütürge Metamorfitleri, Koçali Karmaşığı ve Çüngüş Formasyonu'na ait birimlerin izlendiği bölgede limonitleşme yaygın görülen alterasyondur. Kayaçlarda opak mineral olarak nabit bakır, küprit, tenörit, delafosit, pirit ve hematit saptanmıştır. Yapılan XRD çalışmalarında yer yer alunit grubu mineraller saptanmıştır.Yapılan çalışmalar sonucunda Lagin ve Kalikan Mevkiindeki cevherleşmenin, damarlar içerisinde yüksek sıcaklık koşullarını gösteren minerallerin (kalkopirit içerisinde sfalerit yıldızcıkları, biyotit, demir karbonatlar) varlığı nedeniyle mesotermal tip cevherleşme; Ormanbaşı Mevkiindeki cevherleşmenin ise düşük sıcaklık koşullarını gösteren minerallerin (alunit grubu min.) varlığı ve yapı-doku özellikleri nedeniyle epitermal tip cevherleşme olduğu düşünülmektedir. Pütürge Metamorfitleri, Koçali Karmaşığı ve Çüngüş Formasyonu'nunda benzer alterasyonların varlığı cevherleşmenin Miyosen veya Miyosen sonrası olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
THE FORMATION AND ORIGIN OF THE SİNCİK (ADIYAMAN) COPPER AND GOLD-BEARING QUARTZ VEINS Banu GULTEKIN ABSTRACT The mineralization is observed in three different locations of Sincik, a district of Adıyaman located in 70 km on the south east of Malatya, called Lagin Area, Kalikan Area and Ormanbaşı Area. The gold and copper-bearing quartz veins located at Lagin Area are hosted by Paleozoic Pütürge Metamorpfics and lesser amount of Koçali Complex. The quartz veins often cross cut thrust zone. In rare, some quartz veins are also observed as parallel to the strike of thrust zone. Quartz veins are also accompanied by carbonate veins and quartz carbonate veins. While the length of the veins varies from 50 to 1 00 meters, the thickness are about 1-5 meters. The strike of the veins varies between N20-70W and N30- 70E. The dips are generally vertical or nearly vertical between 70° and 80° or 30-40° to the NW and to the NE. The veins contain pyrite, chalcopyrite, malachite, pyrhotite, sphalerite, covellite and digenite as opaque minerals. The width of the alteration zone surrounding the veins varies in proportion to the size of the vein, reaching to 10 meters in some areas. In Kalikan, mineralization is observed in the SW directed quartz -pyrite-chlorite vein with a thickness of 10 meters and a length of 100 meters which cut the Pütürge Metamorphic and in the alteration zone surrounding the vein. These rocks which contain pirit as opaque mineral are chloritized, argillatized and sericited. The thickness of the alteration zone observed along the tectonic lines at Ormanbaşı Area is 10-100 meters and the length is about 300 meters discontinuously. Limonitization is the widespread alteration at the region where Pütürge Metamorphic, Koçali Complex and Çüngüş Formation are observed. inNative copper, cuprite, tenorite, delofossite, pyrite and hematite are detected in the rocks as opaque minerals. On the XRD studies, alunite group are rarely detected in some locations. As a result of the studies, it is concluded that while the mineralization in Lagin and Kalikan Areas is mesothermal type mineralization due to the existence of the minerals having high temperatures (sphalerite fragments in chalcopyrite, biotite and iron carbonate), the mineralization in Ormanbaşı Area is epithermal type mineralization due to the existence of minerals having low temperatures (alunite group) and their structure-texture features. The existence of similar alterations in Pütürge Metamorphic, Koçali Complex and Çüngüş Formation indicates that the mineralization is of Miocene or pre- Miocene age.