Hırka Dağı (Nevşehir) florası
Flora of Hırka Mountain
  1. Tez No: 155419
  2. Yazar: BÜLENT ÖZBEK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ŞİNASİ YILDIRIMLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Flora, Hırka Mountain, Nevşehir
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
HIRKA DAĞI (NEVŞEHİR) FLORASI Bülent ÖZBEK ÖZ Hırka dağı, İç Anadolu bölgesinde Nevşehir ilinin (B5) Gülşehir ve Hacıbektaş ilçelerinde yer almakta olup bitki coğrafyası açısından İran-Turan bölgesindedir. Hırka dağından 2002 ve 2003 yıllarında 1800 bitki örneği toplanmış ve bunların değerlendirilmesiyle 84 familya, 345 cins, 41 'i yetiştirme olan 659 tür, 4 alt tür 2 varyete olmak üzere toplam 665 takson saptanmıştır. Araştırma alanındaki en büyük ilk üç familya Asteraceae (% 14.71), Fabaceae (% 9.86) ve Poaceae (% 7.28); en büyük ilk üç cins Astragalus (% 2,88), Centaurea (% 1.66) ve Silene (% 1.36)'dir. Fitocoğrafik bölgeleri bilinen türlerin oranı İran-Turan için % 30.66 (188 tür), Akdeniz için % 6.31 (39 tür), Avrupa-Sibirya için % 5.33 (33 tür)'dür. Doğal türlere göre endemizm oranı %12.29 (76 tür)'dur. ANAHTAR SÖZCÜKLER: Flora, Hırka Dağı, Nevşehir. Danışman: Prof. Dr. Şinasi YILDIRIMLI, Hacettepe Üniversitesi, Biyoloji Bölümü, Botanik Anabilim Dalı.
Özet (Çeviri)
FLORA OF HIRKA MOUNTAIN (NEVŞEHİR) Bülent ÖZBEK ABSTRACT Hırka mountain is situated between Gülşehir and Hacıbektaş districts belonging to Nevşehir province (B5), in inner Anatolia, and in the Irano-Turanian phytogeographical region. 1800 plant specimens were gathered in the years 2002 and 2003. After assessment of these specimens, 659 species which of 41 are cultivated, 4 subspecies and 2 varieties as 665 taxa belonging to 345 genera and 84 families were determined. The first three largest families in the research area are as follows: Asteraceae (14.71 %), Fabaceae (9.86 %), Poaceae (7.28 %) and the first three largest genera are as follows: Astragalus (2,88 %), Centaurea (1.66 %) and Silene (1.36 %). The rates of species which are known the phytogeographical regions are as follows: Irano-Turanian 30.66 % (188 species), Mediterranean 6,31 % (39 species) and Euro-Siberian 5.33 % (33 species). The rate of endemism according to the native species is %12.29 (76 species).