Formaldehit seviyesinin iç ortamda araştırılması
Investigation of formaldehyde levels in indoor environment
  1. Tez No: 155424
  2. Yazar: SİBEL MENTEŞE
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. GÜLTEN GÜLLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Formaldehit, EPA 323, sigara, iç ortam havası, ANOVA, Formaldehyde, EPA 323, smoking, indoor air, ANOVA
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
FORMALDEHİT SEVİYESİNİN İÇ ORTAMDA ARAŞTIRILMASI Sibel Menteşe ÖZ Ankara'da iç ortam formaldehit seviyelerini belirlemek amacıyla 25 meskenden iç ortam hava örnekleri alınmıştır. Formaldehit konsantrasyonlarının günlük profilini görebilmek için, her örnekleme alanından sabah 9:30 ile akşam 17:30 saatleri arasında, evin 2 farklı odasından eşzamanlı olarak 5'er örnek alınmıştır, örnekler, EPA Metod 323'e göre toplanmıştır ve analizlenmiştir. Formaldehit konsantrasyonları, 0,0065±0,0036 ppm ile 0,442±0,140 ppm arasında bulunmuştur. Formaldehitin kaynaklarının araştırılmasında.tek faktörlü ve çok faktörlü ANOVA kullanılmıştır. Formaldehit konsantrasyonlarının temel olarak; yüksek trafik yoğunluğu, evin yaşı, sigara ve çevresel faktörler (sıcaklık, bağıl nem)e bağlı olduğu tespit edilmiştir. Sigaranın iç ortam havasında formaldehitin en önemli kaynağı olması nedeni ile veri seti, sigaralı evler ve sigarasız evler olmak üzere iki alt gruba ayrılmıştır. Sigarasız evler grubu için formaldehitin diğer kaynaklarını görebilmek için ANOVA analizi yapılmıştır. Sigarasız evler için gözlenen temel formaldehit kaynakları; iç ortam sıcaklığı ve bağıl nemi, ahşap eşya yoğunluğu, ahşap eşya yaşı, duvar türü, yer kaplama türü ve trafiğe yakınlıktır. Formaldehit seviyeleri için kanser riski hesaplanmıştır. Sigaralı ortamlarda bu risk daha yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF FORMALDEHYDE LEVELS IN INDOOR ENVIRONMENT Sibel Menteşe ABSTRACT Indoor air samples were collected from twenty-five residential homes to analyze indoor formaldehyde levels in Ankara. At each sampling locations, in order to see the diurnal profile of formaldehyde concentrations, from 9:30 in the morning till 5:30 in the afternoon, 5 samples were taken simultaneously from two different rooms at each locations. Samples were collected and analyzed by EPA Method 323.The range of formaldehyde concentrations were 0,0065±0,0036 ppm to 0,442±0,14 ppm. The highest formaldehyde concentrations were observed from 11:00 to 14:00. One factor and multi factor ANOVA was used to investigate the sources of formaldehyde. It has been found that levels of indoor formaldehyde mainly depends on the traffic density, age of house, smoking, high traffic density and the ambient parameteres (temperature, relative humidity). As the smoking is one of the main source of indoor formaldehyde levels, the data set has been divided into two sub groups; homes with ETS and homes without ETS. For the groups of homes without ETS, ANOVA analysis were performed to see the effects other sources on formaldehyde. For the homes without ETS, the main sources of formaldehyde were observed as indoor and outdoor temperature, indoor and outdoor relative humidity, number of floor, pressed wood product ratio, pressed wood product age, wall paint type, floor covering type and traffic density. The cancer risk from formaldehyde levels were calculated. The risk were found higher in smoking environments.