Şanlıurfa ili sınırları içerisinde bulunan sivrisinek türleri (Diptera: Culicidae) ve sıtma vektörlerinin biyo-ekolojisi üzerine araştırmalar
Research on bio-ecology of mosquito species (Diptera: Culicidae) and malaria vectors occuring in the Şanlıurfa province
- Tez No: 155428
- Danışmanlar: PROF.DR. AYŞE BOŞGELMEZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Şanlıurfa, sivrisinekler (Diptera:Culicidae), üreme habitatları, sıtma vektörleri, mevsimsel populasyon dinamizmi, sporozoit, ookist, parous oranları, Şanlıurfa, mosquitoes (Diptera: Culicidae), breeding habitats, malaria vectors, seasonal population dynamics, sporozoite, oöcsyt, parous rates
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
ŞANLIURFA İLİ SINIRLARI İÇERİSİNDE BULUNAN SİVRİSİNEK TÜRLERİ (DIPTERA:CULICIDAE) VE SITMA VEKTÖRLERİNİN BİYO-EKOLOJİSİ ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR Fatih Mehmet ŞİMŞEK ÖZ Bu araştırma, yıllardır çok sayıda sıtma vakasının ortaya çıktığı ve Güneydoğu Anadolu Projesi kapsamında tarımsal sulama uygulamalarının başlamasıyla birlikte sıtma sayısında ve sivrisinek sorunlarında önemli artışlar olabileceğinin tahmin edildiği, Şanlıurfa lli'nde Haziran 2000-Ağustos 2002 tarihleri arasında yapılmıştır. Araştırma bölgesinde, Anopheles (Anopheles) claviger (Meigen), Anopheles (Anopheles) sacharovi Favre, Anopheles (Cellia) superpictus Grassi, Culex (Neoculex) martinii Medschid, Culex (Culex) pipiens Linnaeus, Culex (Neoculex) territans Walker, Culex (Culex) theileri Theobald, Culiseta (Allotheobaldia) longiareolata (Macquart), Ochlerotatus (Ochlerotatus) caspius (Pallas) ve Uranotaenia (Pseudoficalbia) unguiculata Edwards türleri tespit edilmiştir. Bölgenin kentsel ve kırsal alanlarından seçilen larva kuadratiarında aylık örneklemeler ile türlerin mevsimsel larva populasyon dinamizmleri, ahır, ev ve ışık tuzaklarında aylık olarak yapılan örneklemeler ile mevsimsel ergin populasyon dinamizmleri belirlenmiştir. insanlı ve hayvanlı cibinlikler kullanılarak, sıtma vektörlerinin beslenme davranışları, eğilimleri, aylık olarak yapılan diseksiyon çalışmalarıyla, sporozoit, ookist, parous-nulliparous oranları, vektoriyel önemleri ve populasyonların mevsimsel yaş yapısındaki değişimler saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
RESEARCH ON BIO-ECOLOGY OF MOSQUITO SPECIES (DIPTERA:CULICIDAE) AND MALARIA VECTORS OCCURING IN THE ŞANLIURFA PROVINCE Fatih Mehmet ŞİMŞEK Abstract This research was conducted during June 2000-August 2002 in the Şanlıurfa province where an important number of malaria cases are seen yearly and an important increase is expected in malaria cases and mosquito related problems with application of irrigated agriculture due to the initiation of“Güneydoğu Anadolu Projesi”(GAP). Anopheles (Anopheles) claviger (Meigen), Anopheles (Anopheles) sacharovi Favre, Anopheles (Cellia) superpictus Grassi, Culex (Neoculex) martinii Medschid, Culex (Culex) pipiens Linnaeus, Culex (Neoculex) tenitans Walker, Culex (Culex) theileri Theobald, Culiseta (Allotheobaldia) longiareolata (Macquart), Ochlerotatus (Ochlerotatus) caspius (Pallas) ve Uranotaenia (Pseudoficalbia) unguiculata Edwards species have been determined in the study area. The seasonal larval population dynamics of the present species where determined by taking monthly samples from larval quadrats selected from both rural and urban regions and monthly samples taken from animal shelters, houses and light traps were used for determining of adult seasonal population dynamics. Bed-net traps with human and animal bait were used in order to determine the feeding habits and trends of malaria vectors. Dissection studies were conducted seasonally in order to determine the sporozoite, oocyst, parous-nulliparous rates, their vectorial importance and the seasonal changes in age structure of mosquito populations.