Öğretmenlerin biyoloji öğretiminde deneysel yöntem kullanma durumlarının belirlenmesi
Investigation of teachers' use of experimental method in teaching biology
  1. Tez No: 155442
  2. Yazar: CEM GERÇEK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HALUK SORAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Teaching methods, Experimental method, Biology teaching
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
ÖĞRETMENLERİN BİYOLOJİ ÖĞRETİMİNDE DENEYSEL YÖNTEM KULLANMA DURUMLARININ BELİRLENMESİ Cem Gerçek Hacettepe Üniversitesi, Orta öğretim Fen ve Matematik Alanlar Eğitimi Anabilim Dalı, ÖZ Bu çalışmada, Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) bağlı orta öğretim kurumlarında görev yapan biyoloji öğretmenlerinin, biyoloji öğretiminde deneysel yöntemi ne ölçüde uygulayabildiği, getirilebilecek öneriler ve çözüm yollarının saptanması amaçlanmıştır. Bu amaçla, Türkiye'de MEB'e bağlı orta öğretim biyoloji öğretiminde öğretmenlerin cinsiyet, kıdem ve mezun oldukları okul türüne bağlı olarak hizmet içi eğitim ihtiyaçları ile kullandıkları öğretim yöntemlerine yönelik, anket formları hazırlanmıştır. Hazırlanan anket 2002-2003 öğretim yılında Türkiye genelinde 7 coğrafik bölgeden tabakalı örnekleme yöntemiyle seçilen 422 biyoloji öğretmenine uygulanmıştır. Sonuç olarak, orta öğretim biyoloji derslerinde en çok düz anlatım ve soru-cevap, az olarak gösteri, proje ve bireysel çalışma, çok az ya da hiç olarak da deney yönteminin kullanıldığı belirlenmiştir, öğretmenlerin gerek öğretim yöntemleri gerekse deneysel yöntem konusunda hizmet içi kursa ihtiyaçları vardır. Öğretmenler uyguladıkları yöntemleri bulundukları okulun olanaklarına göre belirlemektedirler. Deneysel çalışmaların artması, öğretmenlerin laboratuvarlan bir öğrenme ortamı haline getirmeleri için motive edilmesinin yanı sıra sınıflardaki öğrenci sayısının azaltılmasına ve biyoloji programlarının sadeleştirilmesine bağlıdır. Anahtar kelimler: Öğretim yöntemleri, deneysel yöntem, biyoloji öğretimi. Danışman: Prof. Dr. Haluk SORAN, Hacettepe Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Orta öğretim Fen ve Matematik Alanlar Eğitimi Bölümü, Biyoloji Eğitimi Anabilim Dalı
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF TEACHERS' USE OF EXPERIMENTAL METHODS IN TEACHING BIOLOGY Cem Gerçek Hacettepe University, Dept. of Secondary Education Science and Math. Education, Biology Education Major Science. ABSTRACT The study was aimed to determine the use of experimental methods by biology teachers working in public secondary schools at biology courses. It also deals with their competency levels about the experimental methods. Futhermore, the study attempts to determine whether or not these teachers need to participate in in-service training activities concerning the use of experimental methods in biology courses. For this aim, an questionnaire was developed to gather data on the need of in- service training activities and the problems they may come across during the teaching process. It was administered to a total of 422 biology teachers all over the Turkey. The sampling was identified by using the stratified sample technique. The findings of the study indicate that in the secondary biology courses the most used technique is lectures. It is also found that demonstration, project work and individual study are less used and that the experimental method is not used in biology courses. Theachers use the methods that are appropriate for the schools' opportunities. It is possiple to state that teachers need in-service training activities about both teaching methods and experimental method. Howover, increased use of the experimental method requires more opportunity and motivation on the part of teachers.