Rhamnolipid biyosurfaktantlarla topraktaki ve sulu ortamdaki ağır metal iyon kirliliğinin giderilmesi
Removal of heavy metal ion pollution from soil and aqueous solutions by rhamnolipid biosurfactants
- Tez No: 155443
- Danışmanlar: PROF.DR. YEŞİM SAĞ AÇIKEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Rhamnolipid biyosurfaktant, Toprak kirliliği, Atıksu, Ağır metal iyonları, Kompleksleşme, Yüzey cevap yöntemi, Rhamnolipid biosurfactant, Soil pollution, Waste water, Heavy metal ions, Complexation, Response surface method Adviser. Prof. Dr. Yeşim Sağ Açıkel, Hacettepe University, Chemical Engineering Department, Chemical Engineering Branch
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
RHAMNOLİPİD BİYOSURFAKTANTLARLA TOPRAKTAKİ VE SULU ORTAMDAKİ AĞİR METAL İYON KİRLİLİĞİNİN GİDERİLMESİ Haydar ŞAHİN ÖZ Bu tezde; rhamnolipid biyosurfaktantlarla topraktan ve sulu ortamdan, kadmiyum ve çinko iyonlarının kompleksleştirerek uzaklaştırılması kesikli karıştırmalı kaplarda incelenmiştir. Kompleksleşme; biyosurfaktant konsantrasyonunun, metal iyonu konsantrasyonunun, pH, zaman, sıcaklık, ve tampon konsantrasyonunun fonksiyonu olarak incelenmiştir. Çalışmaların ilk aşamasında, kadmiyum ve çinkonun toprağa adsorpsiyonu ve daha sonra topraktaki metalin JBR-215 ve JBR-425 rhamnolipid biyosurfaktantlarla kompleksleşmesi incelenmiştir. Adsorpsiyon dengesinin matematiksel olarak tanımlanmasında Langmuir, Freundlich, Redlich-Peterson ve Kolbe-Corrigan modelleri kullanılmıştır. Topraktan metal uzaklaştırılmasında deney sisteminin modellenmesi ve optimum deney koşullarının saptanması amacıyla yüzey cevap yöntemi kullanılmıştır. Çalışmaların ikinci aşamasında, JBR-215 rhamnolipid biyosurfaktantla sulu ortamda ki ağır metal iyonlarının kompleksleşmesi incelenmiştir. Sulu ortamda metallerin rhamnolipid ile kompleksleşmesi, SP Sephadex C-25 katyon değiştirici reçine kullanılarak incelenmiştir, öncelikle kadmiyum ve çinkonun reçineye adsorpsiyonu daha sonra reçinedeki metalin rhamnolipidle geri kazanımı incelenmiştir. Adsorpsiyon dengesinin matematiksel olarak tanımlanmasında Langmuir, Freundlich, Redlich-Peterson ve Kolbe-Corrigan modelleri kullanılmıştır. Sulu ortamda Cd(ll) ve Zn(ll) için, rhamnolipid-metal kompleksleşmesini karakterize eden kararlılık sabitlerinin değerleri saptanmıştır. Ayrıca yüzey cevap yöntemi kullanılarak, reçineden metal uzaklaştırılmasında deney sisteminin modellenmesi ve optimum deney koşullarının saptanması sağlanmıştır. Çalışmaların son aşamasında, Cd(ll) ve Zn(ll) karışımlarının topraktan ve sulu ortamdan JBR-215 rhamnolipidle uzaklaştırılması için deney tasarımı yüzey cevap yöntemine göre yapılmıştır. Cd(ll) ve Zn(ll) karışımlarının JBR-215 rhamnolipidle kompleksleşmesi için optimum koşullar saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
REMOVAL OF HEAVY METAL ION POLLUTION FROM SOIL AND AQUEOUS SOLUTIONS BY RHAMNOLIPID BIOSURFACTANTS Haydar ŞAHİN ABSTRACT In this thesis, removal of cadmium and zinc ions from soil and aqueous solution by rhamnolipid biosurfactants with complexation in bath stirred vessels was investigated. Complexation was investigated as a function of biosurfactant concentration, metal ion concentration, pH, time, temperature and buffer concentration. In the first stage of these studies, adsorption of cadmium and zinc onto soil and then complexation of metals on soil by rhamnolipid biosurfactants were investigated. For the mathematical description of adsorption equilibrium; Langmuir, Freundlich, Redlich-Peterson and Kolbe-Corrigan models were used. While removing metal from the soil, in order to model the experiment conditions, response surface method has been used. In the second stage of these studies, complexation of heavy metal ions by JBR- 215 rhamnolipid biosurfactant in aqueous solution was investigated. Rhamnolipid complexation of metals was investigated using SP Sephadex C-25 cation- exchange resin. Firstly, adsorption of cadmium and zinc onto resin and then recovery of metals on resin by a rhamnolipid were investigated. For the mathematical description of adsorption equilibrium; Langmuir, Freundlich, Redlich-Peterson and Kolbe-Corrigan models were used. In aqueous solution, values of stability constants, which characterize the rhamnolipid-metal complexation have been determined. Moreover, while removing metal from resin, modeling of experiment system and determination of optimum experiment conditions have been provided using response surface method. In the last stage of these studies, modeling of the experiment have been made according to response surface method in order to remove Cd(ll) and Zn(ll) mixtures from soil and aqueous solution with JBR-215 rhamnolipid. Optimum conditions for complexation of Cd(ll) and Zn(ll) mixtures by JBR-215 rhamnolipid have been determined.