Fraktal yansıtıcı dizilerin saçılım özelliklerinin incelenmesi
Analysis of scattering properties of fraktal reflectarrays
- Tez No: 155452
- Danışmanlar: DOÇ.DR. BİRSEN SAKA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: fraktal, çoklu bant, saçılım, Moment Metodu, şekil fonksiyonu, spiral, ortası boş kare, mikroşerit, anten, yönlendirme, fractal, multiband, scattering, Method of Moments, shape function, spiral, squared ring, microstrip, antenna, directivity
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
FRAKTAL YANSITICI DİZİLERİN SAÇILIM ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ Cemalettin Sandalcı ÖZ Bu çalışmada, spiral ve ortası boş kare yamalarla oluşturulan Sierpinski halı fraktal geometrili iki yansıtıcı dizi antenin saçılım özellikleri incelenmiştir. Topraklanmış dielektrik üzerindeki bir akım elemanı için Elektrik Alan Integral Eşitlikleri, bir dikdörtgen geometri için altbölge çatı temel fonksiyonlarıyla Galerkin tekniği kullanılarak geliştirilmiştir. Elektrik Alan Integral Eşitlikleri Moment Metot kullanılarak çözülmüştür. Daha sonra dikdörtgen geometri için çözülen eşitlikler spiral ve ortası boş kare geometriler için şekil fonksiyonları oluşturularak düzenlenmiştir. Her iki antende dört farklı ölçekte yama içermektedir. Saçılım analizi yapılırken her ölçekteki yama için saçılımın frekansa göre değişimi incelenmiş ve yamaların rezonansa girdikleri frekanslar tespit edilmiştir. Her bir rezonans frekansları için toplam saçılım ve yönlendirme hesaplanmıştır. Bu çalışmada incelen ortası boş ve spiral kare yamalarla oluşturulmuş Sierpinski halı fraktal geometrili yansıtıcı dizilerin saçılım analizinden elde edilen sonuçlar, kare yamalarla oluşturulmuş orijinal Sierpinski halı yansıtıcı diziden saçılım analizi yapılan Erdem (2001)' de elde edilen sonuçlarla karşılaştınlmıştır. Ortası boş ve spiral kare yamalarla oluşturulmuş yansıtıcı dizilerinde orijinal diziler gibi fraktal özellikte olduğu ve yansıtıcı dizilerin çoklu bant özelliği taşıdığı elde edilen sonuçlarda görülmektedir. Bunun yanı sıra ortası boş kare yamalarla oluşturulan yansıtıcı dizinin orijinal yansıtıcı dizi ile hemen hemen aynı saçılım özelliklerini taşıdığı gösterilmiştir. Spiral kare yamalarla oluşturulan yansıtıcı dizinin ise orijinal diziye göre rezonans frekansı sayısının arttığı ve içerdiği yamaların çok daha düşük frekanslarda aktive olduğu elde edilen sonuçlarda görülmektedir. Sonuç olarak spiral yama kullanılarak Sierpinski halı yansıtıcı dizilere çoklu bant özelliğinin yanı sıra küçük boyutlu anten özelliği de kazandırılabildiği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ANALYSIS OF SCATTERING PROPERTIES OF FRACTAL REFLECTARRAYS Cemalettin Sandalcı ABSTRACT In this study, scattering properties of two reflectarray antennas having Sierpinski Carpet fractal shape which is composed of spiral and square ring shaped patches have been investigated. The electric field integral equation for a current element on a grounded dielectric slab is developed for a rectangular geometry based on Galerkin's technique with subdomain rooftop basis functions. In the solution of Electric Field Integral Equations, Method of Moments is applied. Than shape functions are introduced allowing a rectangular grid approximation to the spiral and square ring shaped patches. Both of the antennas contain four different scaled patches. The change of scattering characteristics of the antennas with respect to frequency are examined for four different scaled patchs. Total scattering fields and directivities are computed at each resonance frequency. The obtained results are compared with the results of Sierpinski Carpet reflectarray antenna study of Sandalcı (2001). As the original antenna; scattering properties of the investigated reflectarray antennas are similar to a fractal body and have multiband properties. The scattering properties of the reflectarray with square ring shaped patches are similar to original reflectarray with the square patches. But obtained results show that; all scaled patches of the reflectarray with spiral patches are activated at lower frequency with respect to original reflectarray and the number of the resonance frequencies increase, it is shown that; by using spiral shaped patches multiband properties of Sierpinski Carpet reflectarray antennas can be improved within miniaturized dimension.