GPS alıcılarının karıştırılması
Jamming of GPS receivers
- Tez No: 155461
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. YAKUP ÖZKAZANÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: GPS, Karıştırma, Modelleme ve Simulasyon, Kod izleme döngüsü, Taşıyıcı İzleme döngüsü, GPS, Jamming, Modelling and Simulation, Code Tracking, Carrier Tracking
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
GPS ALICILARININ KARIŞTIRILMASI Barış İyidir ÖZ Bu çalışma kapsamında GPS alıcılarının değişik karıştırma teknikleri altındaki performansını belirlemek amacıyla GPS sinyal yapısı incelenmiş, GPS alıcılarının yapısı ve GPS karıştırma teknikleri araştırılmıştır. MATLAB\SIMULINK ortamı kullanılarak tipik bir GPS alıcısı modellenmiştir. Model oluşturulurken GPS karıştırma tekniklerinin genel olarak hedef aldığı sinyal işleme katı gerçeklenmiştir. Bu model kullanılarak değişik karıştırma yöntemlerinin GPS alıcılarına etkisi simulasyonlar ile incelenmiştir. Yapılan simulasyonlarda darbe karıştırma yöntemi ile yüksek performans elde edilebileceği gözlenmiştir. Darbe karıştırma yönteminde kullanılacak sinyalin özelikleri doğru seçildiğinde aynı ortalama güce sahip sürekli dalga karıştırıcı ve geniş band dalga karıştırıcıya göre daha iyi performans gösterdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
JAMMING OF GPS RECEIVERS Barış iyidir ABSTRACT This study aims to investigate the GPS receiver performance under different jamming waveforms. In order to determine GPS perfromence; GPS signal structure has been analyzed, GPS receiver architecture and GPS jamming strategies have been investigated. A generic GPS receiver model is implemented using MATLAB\SIMULINK tool. Since jamming strategies mainly disturb GPS receiver's signal processing functions, only the signal processing functions of GPS receiver are implemented. The effect of several GPS jamming strategies are investigated by simulations. The simulations have demonstrated that pulse jamming strategy has the best performance. It is observed that pulse jammer outperforms wideband and continuous wave jammer when its signal parameters are chosen appropriately.