Kuantum algoritmalarıyla fiziksel sistemlerin simülasyonu
Simulation of the physical systems with quantum algorithms
  1. Tez No: 155467
  2. Yazar: RECEP ERYİĞİT
  3. Danışmanlar: PROF.DR. YİĞİT GÜNDÜÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kuantum bilgisayarlar, adiyabatik arama algoritması, dolaşıklık ölçüt leri, eşgidim, spin sistemleri, kuantum faz geçişleri, Quantum computers, adiabatic search algorithm, entanglement measures, con currence, spin systems, quantum phase transitions. Adviser: Prof.Dr. Yiğit Gündüç, HHacettepe Univesity, Department of Physics Engineer ing, High Energy and Plasma Physics Section IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
KUANTUM ALGORITMALARIYLA FİZİKSEL SİSTEMLERİN SİMÜLASYONU Recep Eryiğit ÖZ Bu tez kuantum bilgisayarlara giden uzun yolda aktif araştırma alanları olan ve kuantum bilgi kuramı kapsamında değerlendirilecebilecek iki çalışmadan oluşur. Birinci çalışma kuan tum veri tabanlarının adiyabatik algoritma ile aranmasında işlem karmaşıklığını azaltmaya yönelik farklı yollar kullanmaya dayalı yeni bir algoritmanın geliştirilmesi ve incelenmesidir. Klasik veri tabanlarında bir nesnenin aranıp bulunmasının işlem karmaşıklığı veri tabanının boyutu İV ile doğru orantılıdır.“Klasik”kuantum devreleri ve yerel adiyabatik kuantum algoritma kullanılarak bu karmaşıklığın y/N mertebesine çekilebileceği daha önce göster ilmiştir. Bu çalışmada yerel adiyabatik algoritmanın karmaşıklığının“farklı yol”kullanmak suretiyle "sabit + l/y/Nn mertebesine çekilebileceği gösterildi. Tezde çalışılan ikinci problem bir boyutlu kuantum spin sistemlerinde dolaşıklık ölçütleri ve bu ölçütlerin kuantum faz geçişlerinde davranışıdır. Bu problem son bir kaç yıl içerisinde oldukça yoğun bir biçimde bir çok gurup tarafından çalışılmaktadır. Bu tezin konuya temel katkısı spin modellerinde tedirginliğin hesaba katılması ve tedirginliğin dolaşıklığa etkisinin irdelenmesidir. Bu amaçla bir boyutlu Jx - J2 modelinde dolaşıklık hesapları yapıldı. Bu çalışmada elde edilen temel bulgular, tedirginliğin dolaşıklığı artırmaması, gerek tedirgin lik parametresindeki değişimler gerekse uygulanan manyetik alandaki değişimlerden kay naklanan faz geçişlerinde dolaşıklıkta meydana gelen değişimlerin faz geçiş noktalarında özgün değişimler göstermesidir.
Özet (Çeviri)
SIMULATION OF THE PHYSICAL SYSTEMS WITH QUANTUM ALGORITHMS Recep Eryiğit ABSTRACT The main subject of this thesis is quantum information theory, under this title we report two studies; local adiabatic quantum search algorithm and entanglement of 1-D frustrated spin systems. The first subject of study is on developing a new quantum search algorithm, in this context a new local adiabatic search algorithm with different paths is proposed and shown to be faster than similar algorithms in existence. The complexity of finding an item in a database of size N is proportional to N. It was shown before that implementations using circuit model of quantum computers or local adiabatic search algorithms can reduce this complexity to y/N. In the present thesis, it is shown that the complexity can be further reduced to“constant+l/\/]V”by using the concept of different paths. The second problem considered in this thesis is the quantum entanglement measures and calculation of concurrence, which is a pairwise entanglement measure, for 1-D frustrated antiferromagnetic spin chains. Aim here was to study the relationship between quantum phase transitions of the model and pairwise concurrence. In recent years, there have been many similar studies on 1-D models with only nearest neighbor interactions. The main contribution of this thesis is extending the spin-spin interactions to the second neighbors, which introduces frustration. The main findings are: frustration does not increase entan glement, although entanglement and its derivative shows scaling behavior at some of the quantum phase transition points of the system this scaling is not universal.