Biyoloji eğitiminde kavram haritalarının öğrenme başarısına ve kalıcılığına etkisi
The effect of the concept maps on achievement and retention of learning in biology education
- Tez No: 155473
- Danışmanlar: PROF.DR. NECDET SAĞLAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Biyoloji eğitimi, kavram haritaları, öğrenme başarısı, kalıcılık, Biology education, concept maps, learning achievement, retention
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
BİYOLOJİ EĞİTİMİNDE KAVRAM HARİTALARININ ÖĞRENME BAŞARISINA VE KALICILIĞINA ETKİSİ Didem Kılıç ÖZ Bu araştırmanın amacı, biyoloji eğitiminde kavram haritalarının kullanılmasının öğrenme başarısına ve kalıcılığına olan etkisini araştırmaktır. Çalışma deneme modelindedir. Araştırmanın evrenini 2003-2004 öğretim yılı bahar döneminde Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Biyoloji Eğitimi Anabilim Dalında öğrenim gören 50 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırma için kontrol grubu ve deney grubu olmak üzere iki grup oluşturulmuştur. Kontrol grubunda bulunan 25 öğrenciyle ders, düz anlatım yöntemiyle işlenirken, deney grubundaki 25 öğrenciye ders, kavram haritaları kullanılarak anlatılmıştır. Araştırmanın verilerini toplamak için geliştirilen başarı testi, her iki gruba da öğretimden önce ön testi öğretimden sonra son test ve öğretimin gerçekleştirilmesinden 8 hafta sonra geciktirilmiş son test olarak uygulanmıştır. Elde edilen verilerin istatistik analizleri sonucunda gruplar arasında anlamlı bir fark olduğu ortaya çıkmıştır. Araştırma sonucunda, kavram haritaları ile gerçekleştirilen öğretimde öğrenme başarısı ve kalıcılığı, düz anlatım yöntemi ile gerçekleştirilen öğretime göre daha yüksek çıkmıştır. Sonuç olarak, biyoloji eğitiminde kavram haritalarının kullanılmasının öğrenme başarısını ve kalıcılığını arttırdığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
THE EFFECT OF THE CONCEPT MAPS ON ACHIEVEMENT AND RETENTION OF LEARNING IN BIOLOGY EDUCATION Didem Kılıç ABSTRACT The aim of this study is to investigate the effect of using concept maps on achievement and retention of learning in Biology education. Researh is an experimental model. The population of the research is composed of 50 students from Biology education section at the faculty of Education, Hacettepe University in 2003-2004 spring semester. For this study, two groups, control and experimental groups are formed. The course, for the control group of 25 students, was carried on with conventional teaching method, however, for the other group of 25 students composing the experimental group the course was performed by using concept map. In order to collect research data, an achievement test was produced, and this test was applied to both groups as pre-test before instruction, as post-test just after the instruction and as retarded-post-test 8 weeks after instruction. As a consequence of these all, statistical analysis of the research data pointed out a significant difference between two groups. At the end of the research, achievement and retention of learning through the instruction using concept map is determined to be higher and more effective than the instruction with conventional teaching method. As a result, using concept maps in biology education is proved to be highly effective in incresing achievement and retention of learning.