Eliptik eğri şifreleme algoritmasında kullanılan nokta çarpım işleminin FPGA uygulaması
An FPGA implementation of point multiplication used in elliptic curve cryptosystems
- Tez No: 155472
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET DEMİRER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Eliptik eğri, kripto sistemleri, nokta çarpımı, Xilinx, FPGA, Elliptic curve, cryptosystem, point multiplication, Xilinx, FPGA
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
ELİPTİK EĞRİ ŞİFRELEME ALGORİTMASINDA KULLANILAN NOKTA ÇARPIM İŞLEMİNİN FPGA UYGULAMASI Cem Özdere ÖZ Sanal ortamda güvenli bir şekilde veri iletiminin sağlanması amacıyla kriptolama sistemleri gün geçtikce Önem kazanmaktadır. Eliptik eğri kriptolojisi, kriptolama alanında yer alan en verimli sistemlerden biri olarak tanınmaktadır. Eliptik eğri kripto sistemindeki temel işlem eliptik eğri, nokta çarpımıdır. Bu tip bir işlemi donanım üzerinde tasarlamak, normal bir mikroişlemci ve yazılım ile gerçekleştirmekten çok daha hızlı ve verimlidir. Bu çalışmada eliptik eğri çarpıcısının Xilinx FPGA donanımına tasarlanması üzerinde çalışılmıştır. Tasarımda matematiksel işlemler için donanımda yüksek verimlilikte çalışabilecek optimal normal taban Fy seçilmiştir. 155 bitlik eliptik eğri kripto sisteminin çözülebilmesinin zorluk derecesi yaklaşık olarak 1024 bitlik RSA kripto algoritmasının çözüm zorluğuna eşittir. Bu yüzden tasarım için eliptik eğri ve işlem parametreleri 155 bitlik seçilmiştir. Tasarımda Xilinx İSE, Mentor Graphics Leonardo Spectrum ve Modelsim yazılım araçları kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda 155 bit için eliptik eğri çarpıcısı Xilinx FPGA donanımı üzerinde tasarlanmıştır.
Özet (Çeviri)
AN FPGA IMPLEMENTATION OF POINT MULTIPLICATION USED IN ELLIPTIC CURVE CRYPTOSYSTEMS Cem Özdere ABSTRACT The importance of cryptosystems increases since they have the ability of data transfer in a safe way. Elliptic curve cryptology is known as one of the most efficient systems in cryptography. The basic operation in elliptic curve cryptosystems is the elliptic curve point multiplication. Implementing this kind of operation on a hardware is more efficient than designing with standard microprocessor and software. In this study, the design of elliptic curve multiplier on Xilinx FPGA hardware has been performed. Optimal normal basis Fr, which can perform high efficiency in hardware is chosen for the mathematical operations in the thesis. The degree of complexity of solving a 155 bits elliptic curve cryptosystem is approximately equal to the complexity of solving a 1 024 bits RSA algorithm. That is why 155 bits is chosen for the elliptic curve and operations parameters. Xilinx ISE, Mentor Graphics Leonardo Spectrum and Modelsim software tools are employed in our design. As a result of the study, the design of 155 bits elliptic curve multiplier is implemented in Xilinx FPGA.