Farklı kesitlerdeki şerit iletim hatlarına konformal dönüşüm tekniklerinin uygulanması
Applications of conformal transformation techniques to strip transmission lines that have different cross section shapes
- Tez No: 155476
- Danışmanlar: PROF.DR. ERDEM YAZGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Konformal Dönüşüm, Yarı değişken-TEM, Eliptik Eş-düzlemli Şerit İletim Hatları, Silindirik Eş-düzlemli Şerit İletim Hatları, Eş-Düzlemli Şerit iletim Hatları, Eliptik Eş-düzlemli Dalga Kılavuzu, Silindirik Eş-düzlemli Dalga Kılavuzu, Eş-Düzlemli Dalga Kılavuzu, Eliptik Ekranlanmış Şerit İletim Hattı, Silindirik Ekranlanmış Şerit iletim Hattı, Ekranlanmış Şerit iletim Hattı, Conformal Mapping, Quasistatic-TEM, Elliptical Coplanar Strip Lines, Cylindrical Coplanar Strip Lines, Coplanar Striplines, Elliptical Coplanar Wave guides, Cylindrical Coplanar Wave-guides, Coplanar Wave-guides, Elliptical Shielded Strip Lines, Cylindrical Shielded Strip Lines, Shielded Strip Lines
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
FARKLI KESİTLERDEKİ ŞERİT İLETİM HATLARINA KONFORMAL DÖNÜŞÜM TEKNİKLERİNİN UYGULANMASI Volkan Akan ÖZ Bu çalışmada eliptik, silindirik ve düzlemsel geometrilerde çeşitli şerit iletim hatlarının yarı değişken-TEM analizleri Konformal Dönüşüm yöntemi kullanılarak yapılmıştır. Bu iletim hatları yüksek frekans sinyal iletiminde, anten uyumlandırmalarında ve çeşitli özel devrelerde karma bağlaştırıcılar gibi görevler için kullanılmaktadır. Yapılan bu tez, literatürde bulunan çeşitli iletim hatlarının Konformal Dönüşüm analizlerinin daha kısa yollarının araştırılmasını ve Konfonval Dönüşüm yöntemiyle daha önce analizleri yapılmamış olan iletim hatlarının incelenmesini amaçlamaktadır. Bu analizler için öncelikle gerekli kapalı formdaki analitik ifadeler elde edilmiş ve bilgisayar yardımıyla bu iletim hatlarının elde edilen yarı değişken-TEM parametrelerinin değişimi incelenmiştir. Çalışmadaki tüm analizlerin uygulamaları MATLAB® 6.5 yazılımıyla gerçekleştirilmiştir. Elde edilen sonuçlar literatürde yer alan çalışmaların sonuçlarıyla karşılaştırılmış ve analitik olarak doğrulanmıştır.
Özet (Çeviri)
APPLICATIONS OF CONFORMAL TRANSFORMATION TECHNIQUES TO STRIP TRANSMISSION LINES THAT HAVE DIFFERENT CROSS SECTION SHAPES Volkan Akan ABSTRACT In this study, quasistatic-TEM analyses of various strip lines in elliptical, cylindrical and planar geometries have been analysed by using Conformal Mapping method. These transmission lines are used for matching of antennas, transmitting high frequency signals and in various specific functions of circuits like couplers. This thesis aims investigating the new application procedures of Conformal Mapping shorter than the obtained ones beforehand in the general literature and also strip lines that were not analysed before by using Conformal Mapping in the literature. For these analyses, firstly, required closed form analytic equations have been obtained and then the variations of quasistatic-TEM parameters of these transmission lines have been observed. All implementations of analyses have been realized in MATLAB® 6.5 software. The obtained results have been compared with the ones in the literature they have been verified analytically.