Katyonik formdaki sıcaklığa duyarlı latekslerin sentezi ve karakterizasyonu
Synthesis and characterization of cationic thermoresponsive letexes
  1. Tez No: 155477
  2. Yazar: İREM EKE
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALİ TUNCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Uyarı-cevap polimerleri, A/-izopropilakrilamid, DMAPM, Albumin, BSA, LCST, Stimuli-responsive polymers, A/-isopropylacrylamide, DMAPM, albumin, BSA, LCST
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
KATYONIK FORMDAKİ SICAKLIĞA DUYARLI LATEKSLERIN SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU İrem Eke ÖZ Çalışmada, yüksek katyonik grup içeriğine sahip sıcaklık ve pH duyarlı A/-izopropilakrilamid-dimetilaminopropil metakrilamid (NIPA-DMAPM) lateks partiküller, tek basamaklı dispersiyon kopolimerizasyonu yöntemiyle sentezlenmiştir. Elde edilen partiküller, Fourier Transform Infrared (FTIR), UV Spektroskopisi ve Dinamik Işık Saçılması (DLS) ile karakterize edilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde, partiküllerin bovin serum albumin (BSA) ile etkileşimleri farklı sıcaklık, pH ve farklı başlangıç BSA derişimlerinde araştırılmıştır. Bu amaçla % 5,69 DMAPM mol içeriğine sahip P(NIPA-DMAPM) kopolimeriyle, kontrol amaçlı adsorbent olarak P(NIPA) polimeri karşılaştırmalı olarak kullanılmıştır. Sıcaklığın BSA adsorpsiyon kapasitesi üzerindeki etkisi, pH 5' de, ortam sıcaklığı +4-37 °C arasında değiştirilerek incelenmiştir. Elde edilen adsorpsiyon kapasiteleri P(NIPA-DMAPM) partikülleri için 79-97.3 mg BSA/g polimer, P(NIPA) partikülleri için 10.3-17.5 mg BSA/g polimer aralığındadır. pH' in BSA adsorpsiyon kapasitesine etkisi +4 ve 37 °C sıcaklıklarında incelenmiştir. P(NIPA) partikülleriyle elde edilen BSA adsorpsiyon kapasiteleri pH değişiminden etkilenmezken, P(NIPA-DMAPM) partiküllerin adsorpsiyon davranışının pH duyarlı olduğu gözlenmiştir. Desorpsiyon verimine sıcaklığın etkisinin incelenmesi için BSA adsorplayan P(NIPA-DMAPM) partiküller, +4-37 °C sıcaklık aralığında desorpsiyon ortamına alınmıştır. Elde edilen desorpsiyon verimleri sıcaklığa bağlı olarak % 59.2-89.5 aralığındadır.
Özet (Çeviri)
SYNTHESIS AND CHARACTERIZATION OF CATIONIC THERMORESPONSIVE LATEXES İrem Eke ABSTRACT In this study, N-isopropylaciylamide-dimethylaminopropyl methacrylamide (NIPA- DMAPM) latex particles with high cationic group content were synthesized by single step dispersion copolymerization. The particles are characterized by Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FTIR), UV Spectroscopy and Dynamic Light Scattering (DLS) techniques. In the second part of the study, the interaction of bovine serum albumin (BSA) with both poly(NIPA-DMAPM) particles with 5,69 % of DMAPM content and plain poly(NIPA) particles were examined by varying temperature, pH and initial BSA concentration. The influence of temperature on the adsorption capacity was examined at pH 5, in the range of + 4-37 °C. The adsorption capacities varying between 10.3-17.5 mg BSA/g particle and 79-97.3 mg BSA/g particle were obtained for poly(NIPA) and poly(NIPA-DMAPM) particles, respectively. The effect of pH on the BSA adsorption was also investigated. The BSA adsorption behaviour of poly(NIPA-DMAPM) was found as pH dependent while no significant change was observed for poly(NIPA). BSA adsorbed particles were transferred into the desorption medium to investigate the effect of temperature on the desorption yield. The desorption yields were in the range of 89.5-59.2 % depending upon the temperature.