Deponi sızıntı sularının havalandırmalı biyolojik filtre ile arıtımı
Treatment of landfill leachate using biological aerated filters (BAF)
  1. Tez No: 155484
  2. Yazar: GÜLSÜM ALPAY
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. AYŞENUR UĞURLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sızıntı suyu, Havalandırmalı Biyolojik Filtreler (HBF), Amonyum, Leachate, BAF, Ammonium
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
DEPONİ SIZINTI SULARININ HAVALANDIRMALI BİYOLOJİK FİLTRE (HBF) İLE ARITIMI Gülsüm Alpay ÖZ Çöp deponi alanlarından kaynaklanan sızıntı suları birçok organik ve inorganik bileşik içeren genellikle çok yüksek kirlilikteki atıksulardır. Havalandırmalı Biyolojik Filtreler (HBF) sabit-film prosesleridir ve suya batmış kolonlardır. Bu sistemlerde karbonlu BOİ giderimi, katı filtrasyonu ve nitrifikasyon tek ünitede başarıyla gerçekleştirmektedir. Prosesteki değişiklikler denitrifikasyona ve fosfor giderimine olanak tanımaktadır. Bu çalışmanın amacı deponi sızıntı suyunda bulunan organik madde (KOİ, BOİ) ve amonyumun HBF sistemindeki giderim performansının araştırılmasıdır. Bu tez kapsamındaki çalışmalar 4 set halinde yapılmıştır. HBF'nin tıkanmasını önlemek için iki günde bir 20 dakika süreyle geri yıkama yapılmıştır. Ayrıca, etkin bir mikrobik büyüme için karbon ve fosfor kaynakları besine eklenmiştir. İlk üç sete sistem sızıntı suyu ile beslenirken, dördüncü sette sızıntı suyu ve evsel atıksu karışımı ile sistem beslenmiştir. İkinci sette maksimum KOİ giderimi gerçekleşmiştir. Üçüncü sette amonyum giderimi %81,4 'e yükselmiştir. Yukarı akışlı olarak beslenen sistemde beklenildiği gibi, etkin bir askıda katı madde giderimi elde edilememiştir. Ancak, HBF sisteminin çöp deponi alanlarından oluşan sızıntı sularının arıtımında uygun bir sistem olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
TREATMENT OF LANDFILL LEACHATE USING BIOLOGICAL AERATED FILTERS (BAF) Gülsüm Alpay Abstract Landfill leachate is usually a very high strength wastewater containing many organic and inorganic constituents. Biological aerated filter (BAF) is a fixed-film process and submerged reactors. These systems achieve carbonaceous BOD removal, solids filtration and nitrification in a single unit operation and process modifications can provide an opportunity of denitrification and phosphate removal. The objective of this study was to investigate the organic material (COD and BOİ) and ammonium of landfill leachate by using biological aerated fitler (BAF) system. This study was analyzed using four different sets. To prevent clogging BAF reactor was back-washed once in 2 days approximately 20 minutes. Also, for effective microbial growth carbon and phosphate sources added into the feed. First 3 sets, Biological aerated filter (BAF) system was fed with leachate although fourth set of the study leachate and municipal wastewater. Maximum COD removal is observed in Set 2. In third set NH4-N removal increased to %81,4. The system was operated upflow and suspended solid removal wasn't achieved, but it is indicated that biological aerated fitter (BAF) system is optimum for leachate treatment.