Radiation induced conductance in the blends of poly(aniline base) with poly(vinyl chloride) and poly(vinylidene chloride-co-vinyl acetate)
Radyasyon yoluyla iletkenliği artırılmış poli(anilin)-baz esaslı poli(viniliden klorür-ko-vinil asetat) ve poli(vinil klorür) karışımlarının sentezlenmesi
- Tez No: 155485
- Danışmanlar: PROF. DR. OLGUN GÜVEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: İletken polimer, Poli(anilin), poli(viniliden klorür-ko-vinil asetat), poli(viniliden klorür-ko-vinil klorür), poli(vinil klorür), poli(vini) asetat), radyasyon duyarlı iletkenlik, dört uç iletkenlik ölçümü, Poly(aniline), poly(vinylidene chloride-co-vinyl acetate), poly(vinylidene chloride-co-vinyl chloride), poly (vinyl chloride), polyvinyl acetate), radiation induced conductivity, poly(aniline) blends, four probe measurement
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
RADYASYON YOLUYLA İLETKENLİĞİ ARTIRILMIŞ POLİ(ANİLİN)-BAZ ESASLI POLİ(VİNİLİDEN KLORÜR-KO-VİNİL ASETAT) VE POLİ(VİNİL KLORÜR) KARIŞIMLARININ SENTEZLENMESİ Hatice Bodugöz Şentürk ÖZET Bu çalışmada, yüksek enerjili gama radyasyon kullanılarak poli(anilin)-baz, (PANI) esaslı poli(viniliden klorür-ko-vinil asetat), [P(VDC-co-VAC)], poli(viniliden klorür- ko-vinil klorür), [P(VDC-co-VC)J, poli(vinil klorür, (PVC) ve poli(vinil asetat), PVAc karışımları sentezlenmiştir. Farklı bileşimde bir seri karışım çözeltiden film dökme yöntemi ile hazırlanmış ve 60Co gama hücresinde 800 kGy' e kadar farklı dozlarda ışınlanmıştır.. Focke oksidasyon yöntemi kullanılarak iletken formda PANI hazırlanmış, çözeltiden film oluşturmak amacı ile bu form çözünür yalıtkan formuna indirgenmiştir. Poli(anilin)/poli(viniliden klorür-ko-vinil asetat) karışımlarının hazırlanabilmesi için öncelikte P(VDC-co-Vac) kopolimerin sentezi gerçekleştirilmiştir. Değişik monomer bileşiminde örnekler hazırlanmış ve 60Co gama hücresinde farklı dozlarda ışınlanmıştır. Kopolimer sentezi için ışınlama dozu 1.0 kGy olarak belirlenmiş ve bu dozda ışınlanan kopolimer için dönüşüm değeri, gravimetrik yöntemle % 94 olarak hesaplanmıştır. Karışımların elektrik iletkenliği dört uç yöntemi ile ölçülmüştür. Bu ölçümler sonucunda PANI/P(VDC-co-VAc) ve PANI/P(VDC-co-VC) karışımlarının iletkenliğinde 500 kGy ışınlama dozuna kadar bir artış, ancak bu doz değerinin üstünde bir azalma belirlenmiştir. PANI/PVAc ve PANI/PVC karışımlarında ise 800 kGy ışınlama dozuna kadar sürekli bir artış belirlenmiştir. Karışımdaki PANI miktarının iletkenliğe etkisi de incelenmiş ve karışımı oluşturan matriks polimerin PANI ye oranı değiştirilerek hazırlanan karışımlar aynı doz değerinde ışınlandığında bu oranın belli bir değerinden sonra iletkenlikte azalma olduğu İÜtespit edilmiştir. Işınlamalar sonunda en yüksek iletkenlik değeri, ışınlama öncesi iletkenliği 1,0x1 009 S/cm olan P(VDC-co-VAc)/PANI karışımı 500 kGy ışınlandığında 3,7x1 0“02 S/cm olarak ölçülmüştür. İletkenlik ölçümlerinden elde edilen sonuçların aydınlatılması için FT-IR ve UV-Vis spektroskopi teknikleri kullanılmıştır. FT-IR verilerinden yapılan değerlendirmeler sonucunda, ışınlama dozuna ve karışımdaki PANI mol sayısına bağlı olarak, saf polianilinde bulunan ve iletkenliği karakterize eden 1306, 1155 ve 820 cm”1 'deki piklerin maksimumlarında kayma ve alanlarında değişim belirlenmiştir. Benzer sonuçlar UV-Vis spectroskopisinde de gözlenmiştir. İletken olmayan karışımlarda 600 nm civarında bir absorpsiyon gözlenmiş ancak ışınlama sonrasında bu pikin kaybolduğu belirlenmiştir. Ayrıca ışınlama sonrasında iletken forma geçen karışımlarda 800 nm civarında bir absorpsiyon gözlenmiştir. Film kalınlığının iletkenliğe etkisi de incelenmiş ve küçük bir artış gözlenmiştir. PANI karışımlarının iletkenliğinde germeye bağlı olarak da bir artış belirlenmiştir. Saf PANI-baz, PANI-tuz, P(VDC-co-VAc]/(PANI), P(VDC-co-VC]/(PANI), PVC/PANI ve PVAc/PANI karışımları 1 yıl süre ile oda şartlarında bekletilmiş kararlılığı incelenmiştir. Bu inceleme sonunda P(VDC-co-VAc]/(PANI), P(VDC-co- VC]/(PANI), PVC/PANI karışımları ile PANI-tuzun iletkenliğinde büyük bir azalma gözlenmezken, PANI-baz ve PVAc/PANI karışımının iletkenliğinde sıra ile 103 ve 10 kat azalma tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
RADIATION INDUCED CONDUCTANCE IN THE BLENDS OF POLY(ANILINE BASE) WITH POLYVINYL CHLORIDE) AND POLY(VINYLIDENE CHLORIDE- CO- VINYL ACETATE ) Hatice Bodugöz Şentürk ABSTRACT In this study we have prepared conductive poly(aniline), (PANI) blends with different host polymers; poly(vinylidene chloride-co-vinyl acetate), [P(VDC-co- VAc)l, poly(vinylidene chloride-co-vinyl Ghloride), [P(VDC-co-VC)], polyvinyl chloride), (PVC) and polyvinyl acetate), (PVAc), by using radiation to induce conductivity. A number of blends with different composition, were prepared by solution casting and irradiated in 60Co gamma cell to different doses up to 800 kGy. PANI was synthesized following the Focke oxidation method in its conductive form then converted to base form to make it soluble since it is essential for preparation of solution cast films. To prepare poly(vinylidene chloride-co-vinyl acetate)/PANI blends, we have synthesized poly(vinylidene chloride-co-vinyl acetate) copolymer first. Different monomer compositions were prepared and irradiated in 60Co gamma cell to different doses. Percent conversion was determined gravimetrically and highest conversion was calculated as 94% for 1.0 kGy irradiation dose. Electrical conductivity of the blends was measured before and after irradiation using four probe technique. Increasing radiation dose resulted in an increase in the conductivity of P(VDC-co-VAc]/(PANI) and P(VDC-co-VAc]/(PANI) blends up to 500 kGy and beyond this value a decrease was observed. For PVC/PANI and PVAc/PANI a continuous increase was observed by the increasing radiation dose up to 800 kGy. The effect of the amount of PANI in the blend was also investigated on the conductivity of blends. It was observed that increasing host polymer/PANI ratio resulted in increase in the conductivity up to a certain value then a decreasewas observed for all blends. Highest conductivity was measured as 3,7x1 0“02 S/cm for P(VDC-co-VAc)/PANI blends after irradiation to 500 kGy where its conductivity was 1,0x10”09 before irradiation. Spectroscopic characterization was performed using FT-IR and UV-Vis techniques. FT-IR data reveals that the peaks at 1306, 1 155 and 820 cm"1 for pure PANI were shifted and changed in the area, depending upon radiation dose, type and mole ratio of PANI to host polymer used in the blends, indicating a change in the electrical conductivity of blends. UV-Vis spectra of the blends exhibited some features which changed with irradiation dose, type and mole ratio of PANI to host polymer used in the blends. Non-conducting blends have an absorption band around 600 nm, when these films are exposed to gamma radiation absorption of the characteristic peaks decreased, disappeared or shifted depending upon the irradiation dose and type of blending polymer and a free carrier tail formation was observed around 800 nm. Effect of the films thickness on the conductivity of blends was investigated and a slight increase was observed. It was also observed that PANI blends have exhibited a stretch depending increase in the conductivity. The stability of the P(VDC-co-VAc]/(PANI) and P(VDC-co-VC]/(PANI), PVC/PANI and PVAc/PANI blends were investigated and compared to the pure PANI-salt and PANI-base. It was observed that during one year ageing under ambient condition P(VDC-co- VAc]/(PANI), P(VDC-co-VCJ/(PANI) blends and pure PANI-salt did not reveal a dramatic decrease in the conductivity. In contrast pure PANI-base and PVAc/PANI blends exhibited a 103 and 10 time decrease in conductivity respectively.