Kötüye kullanım tespiti yöntemi kullanan ve aktif tepki üretebilen bir ağ tabanlı saldırı tespit sistemi
A network based intrusion detection system, using misuse detection methodology and being capable of generating active response
- Tez No: 155486
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ZİYA ALKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Saldırı Tesbiti, Saldırı tesbit sistemi, Ateş duvarı, Ağ güvenliği, Kötüye Kullanım Tesbiti, Intrusion Detection, Intrusion Detection System, Firewall, Network Security, Missuse Detection
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
KÖTÜYE KULLANIM TESPİTİ YÖNTEMİ KULLANAN ve AKTİF TEPKİ ÜRETEBİLEN BİR AĞ TABANLI SALDIRI TESPİT SİSTEMİ Levent Özgür Özalp ÖZ Bu çalışmada özellikle ağ geçitlerinde kullanılmak üzere ağ tabanlı, kötüye kullanım tesbiti yöntemi kullanılan ve aktif tepki olarak içinde saldırı imzası barındıran ağ paketlerini geçirmeme yetisine sahip bir saldırı tesbit sistemi gerçekleştirilmiştir. Geliştirilen sistem, görünmez köprü şeklinde çalışmayı desteklemekte, bu da hem sistemin saldırılara karşı bir hedef teşkil etmemesini, hem de uygulandığı ağ mimarisinde bir değişiklik gerektirmemesini sağlamaktadır. Sistem aynı anda iki ağ arayüzü üzerinden gelen paketler içinde saldırı imzası arayabilmekte ve isteğe bağlı olarak seçilen ağ trafiği yönünde ya da iki yönlü trafik için de paket analiz etme ve süzme işlemi gerçekleştirebilmektedir. Sistemin hem paket içerisinde saldırı imzası arama işlemini hızlandırmak, hem de paket süzme işlemini gerçekleştirebilmek adına işletim sistemi çekirdeği ile birlikte gelen protokol yığını devre dışı bırakılmış ve işletim sistemi protokol yığınının işlevi de saldırı tesbit sisteminin bir parçası şeklinde gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
A NETWORK BASED INTRUSION DETECTION SYSTEM, USING MISSUSE DETECTION METHODOLOGY AND CAPABLE OF GENERATING ACTIVE RESPONSE Levent Özgür Özalp ABSTRACT In this study, an intrusion detection system which uses misuse detection methodology and capable of blocking a network packet that contains a signature of attack in it as an active response, is implemented to be used primarily at network gateways. The system implemented supports operating at the stealth bridge mode and this ensures that the system not to be a subject of an intrusion and also ensures that no change is required at the network topology that it is applied in as well. System is capable of searching for intrusion signatures inside the packets that come from two network interfaces simultaneously and capable of analysing and filtering packets on an optional direction of network traffic or on both directions of traffic. For both acceleration of the operation of searching for an intrusion signature inside the packet, of the system and performing the operation of packet filtering, the protocol stack that comes with the operating system is bypassed and the functionality of the protocol stack of the operating system is implemented as a part of the intrusion detection system.