Removal of Cr(III) and Fe(III) ions from aqueous solution by adsorption with using Turkish zeolite
Türkiye zeolitleri kullanılarak sulu çözeltilerden Cr(III) ve Fe(III) iyonlarının uzaklaştırılması
  1. Tez No: 155487
  2. Yazar: ÖZGE TOPAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDÜLKERİM KARABAKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Adsorption, clinoptilolite Cr (III) and Fe(lll) ions, phenol, KCI, CsCI
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anorganik Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
TÜRKİYE ZEOLİTLERİ KULLANILARAK SULU ÇÖZELTİLERDEN Cr(lll) VE Fe(lll) İYONLARININ UZAKLAŞTIRILMASI Özge Topal ÖZ Bu çalışmada adsorpsiyon yoluyla ağır metal iyonlarının sulu çözeltilerden uzaklaştırılması, kullanılan iyonların yanı sıra organik kirlilik yaratan toksik malzemelerin ve ortamın iyonik şiddetinin adsorpsiyona etkisi incelenmiştir. Çalışmada beş klinoptilolit örneği kullanıldı. Bunlar; Orijinal klinoptilolit, klinoptilolitin ayrı ayrı 20°C ve 70°C sıcaklıklarda 1 M Na2S208 ve 1 M HN03 çözeltileri ile 2 saat süre ile muamele edilmesiyle hazırlanan örnekler kullanılmıştır. Muamele sonrası örnekler su ile yıkandı ve oda sıcaklığında kurutuldu. Muamele sıcaklığı, metal adsorpsiyonu, adsorpsiyon zamanı, toksik organik safsızlık ve iyonik şiddet parametreleri için optimum koşulları belirlendi. Optimum koşulların belirlenmesinden sonra desorpsiyon, toksik organik (fenol(50-500ppm)) safsızlığın ortamda bulunmasının adsorpsiyona etkisi incelendi. İyonik şiddetin etkisini incelemek için CsCI ve KCI sulu çözeltileri(50-300 ppm) kullanıldı. Orijinal, HN03 ve Na2S208 ile muamele edilmiş klinoptilolit örneklerine adsorplanan metal iyon miktarı AAS (Atomik Adsorpsiyon Spektrometresi.grafitli ( Cr (III) örnekleri) ve alevli (Fe (III) örnekleri)) ile belirlendi. Sonuçlar Cr (III) iyonunun adsorpsiyonunun Fe(lll)iyonuna göre daha fazla ama daha geç olduğu gözlendi. 20°C de Na2S2Os ile etkileşmiş klinoptilolitin adsorpsiyon kapasitesinin en yüksek olduğu belirlendi. Muamele sıcaklığının artmasının adsorpsiyon kapasitesini düşürdüğü görüldü. Orijinal klinoptilolite iyonların daha güçlü bağlarla bağlandığı, organik kirliliğin ve iyonik şiddetin metal iyonlarının adsorpsiyonunu azalttığı görülmüştür. ANAHTAR SÖZCÜKLER:Adsorption, klinoptilolit, Cr(lll) iyonu, Fe (III) iyonu, fenol, KCI, CsCI Danışman: Doç. Dr. Abdülkerim KARABAKAN, Hacettepe Üniversitesi, Kimya Bölümü, Anorganik Kimya Anabilimdalı
Özet (Çeviri)
REMOVAL OF Cr(lll) AND Fe(lll) IONS FROM AQUEOUS SOLUTION BY ADSORPTION WITH USING TURKISH ZEOLİTE Özge Topal ABSTRACT In this study removal of heavy metal ions with clinoptilolite and the effect of phenolic toxic materials and ionic strength on adsorption were studied. Five clinoptilolite samples were used. These are; original clinoptilolite and clinoptilolite treated with 1M HN03 and 1M Na2S208 solutions under reflux at 70°C and 20°C for two hours. After treatment, samples were washed with deionized water and dried at 20°C. Optimum conditions for adsorption temperature, metal adsorption, adsorption time, toxic organic impurity and ionic strength parameters were determined. Following the adsorption studiesdesorption studies, effects of being toxic organic (phenol (50-500ppm)) impurity on adsorption were examined. For examining the ionic strength effect, CsCI and KCI solutions (50-300ppm) were used. Adsorption with original and treated clinoptilolite samples' adsorption amounts were determined by AAS (Atomic Adsorption Spectrometer (graphite for Cr (III) ions and flame for Fe (III) ions)). The results show that, Cr (III) ion adsorption occur in longer periods than Fe (III) ions adsorption but with a higher adsorption capacity with treated clinoptilolite. Treatment temperature decreases the adsorption capacity. With original clinoptilolite, the ions have stronger bonds, organic wastes and ionic strength lower heavy metal ion adsorption.