Saklı Markov Modeli tabanlı bir kelime yakalama sistemi
An Hidden Markov Model based word spotting system
  1. Tez No: 155488
  2. Yazar: KÜRŞAD YILDIRIM
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SEMİH BİNGÖL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Konuşma Tanıma, Kelime Yakalama, Markov Modelleri, Saklı Markov Modelleri, Markov Süreçleri, SMM Eğitme Kiti, Konuşma Etiketleme, Speech recognition, Word Spotting, Markov Models, Hidden Markov Models, Markov Processes, HMM Training Kit, Speech Labelling
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
SAKLI MARKOV MODELİ TABANLI BİR KELİME YAKALAMA SİSTEMİ Kürşad Yıldırım ÖZ Bu çalışmada kelime modelleri kullanılarak bir konuşma tanıma uygulaması olan kelime yakalama sistemi geliştirilmiştir. Kelime yakalama sürekli bir konuşma sinyali içerisinde belirli anahtar kelimeleri tarama işlemine verilen isimdir. Bu çalışmada kullanılan anahtar kelimeler ANKARA, ÇANKIRI ve İZMİR olarak seçilmiştir. Çalışmanın ilk adımı seçilmiş anahtar kelimeler için uygun bir veri tabanı hazırlanmasıdır. Bu amaç doğrultusunda tek bir konuşmacıdan alınan kayıtlarla bir veritabanı oluşturulmuş ve bu kayıtlar bir takım ara işlemlerden geçirildikten sonra her bir kelime için Saklı Markov Modeli (SMM) olarak bilinen bir model oluşturulmuştur. Modeller oluşturulurken SMM Eğitme Kiti (SEK) olarak bilinen bir araç kullanılmıştır. Veritabanının yapısından dolayı sistem konuşmacıya bağımlı bir sistemdir. İkinci adım olan uygulama adımında veritabanında bulunan modeller kullanılarak Microsoft Windows işletim sistemlerinden birisinin çalıştığı bir kişisel bilgisayar kullanılarak mikrofon üzerinden yapılan konuşmalar içerisinde anahtar kelimeler aranmıştır. Laboratuvar ortamında yapılan deneyler, kabul edilebilir bir yanlış alarm oranı için sistemin tatminkar bir yakalama performansı gösterdiğini sergilemiştir.
Özet (Çeviri)
A HIDDEN MARKOV MODEL BASED WORD SPOTTING SYSTEM Kürşad Yıldırım ABSTRACT In this study a word spotting system which is a particular application speech recognition was developed by using word models. Word spotting is the process of searching certain keywords in a continous speech stream. The words ANKARA, ÇANKIRI and İZMİR have been chosen as the keywords. In the training phase the first step is preparing a suitable database for the keywords. In this study voice recordings were taken from a single speaker. After recording several training utterances, these were processed and distinct hidden Markov models were generated for each keyword. A software tool called HMM training Kit (HTK) was used to generate the models. Because of the structure of the database the word spotting system developed in this study is a speaker dependent system. In the recognition phase the keywords have been searched in a speech stream obtained through a microphone connected to a personal computer which is running one of the Microsoft Windows operating systems. Laboratory experiments show that the system has a satisfactory hit performance for an acceptable false alarm rate.