Açık fonksiyonların ve kapalı fonksiyonların yalınlaması
Unification of open functions and closed functions
- Tez No: 155489
- Danışmanlar: PROF.DR. TUNA HATİCE YALVAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Open function, closed function, operation, unification, compactness, separation axioms
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
AÇIK FONKSİYONLARIN VE KAPALI FONKSİYONLARIN YALINLAMASI Onur Höke ÖZ Topolojik uzaylarda açık, yarı-açık, ön-açık, /?-açık, a-açık, düzenli-açık vb. kümeler kullanılarak çeşitli açık fonksiyon, kapalı fonksiyon tanımları, tıkızlık kavramına benzer çeşitli tıkızlık tanımları ve T0,T\,T2 ayırma aksiyomlarına benzer çeşitli ayırma aksiyomları tanımları yapılmıştır. Bu tanımların ve bunlarla ilgili sonuçların giderek çoğalması nedeniyle, Yalvaç işlemleri kullanarak tüm bu kavramlarla ilgili yalınlama çalışmaları yapmıştır. Bu çalışmada temel amaç, Yalvac'ın 2^ı,2-açık, ^1,2^1,2-kapalı fonksiyon tanımlarına dayalı yalınlama çalışmalarını detaylandırmak; \,2-Tı(i = 0,1,2) ayırma aksiyomları arasındaki ilişkileri incelemek, yeni bir takım sonuçlar elde etmek ve örnek olarak elde edilebilen bazı teoremleri vermektir. Birinci bölümde, bir topolojik uzayın herhangi bir altkümesi için bazı kapanış, iç, kapalılık ve açıklık tanımları ile üçüncü bölümde kullanılmış olan bazı açık ve kapalı fonksiyon tanımları verilmiştir. Ayrıca dönüşümler aracılığı ile elde edilen topolojilerin kuruluşları da yer almıştır. İkinci bölümde, topolojik uzayda işlem tanımı ve işlemlerin bazı özellikleri verilmiştir. Ayrıca ı,2Vı,2-kapalı fonksiyon arasındaki ilişkiler incelenmiş ve bazı sonuçlar verilmiştir. Dördüncü bölümdeyse, (p\,2-Tt ayırma aksiyomlarının ve
Özet (Çeviri)
UNIFICATION OF OPEN FUNCTIONS AND CLOSED FUNCTIONS Onur Höke ABSTRACT In the study of topological spaces, various generalizations of the notions of open function and closed function, several compactness like concepts and modifications of many separation axioms such as the T0,TUT2 properties have been given based on the notions of open, semi-open, pre-open, /?-open, a-open, regular-open sets etc. Because of an extensive increase in the number of these definitions and related results, some unifications studies, concerning all these definitions, using operations have been conducted by Yalvaç. The main aim of this study is to examine in detail the unification studies based on the definitions of ı,2yı,2-open functions, «pı^ı^-closed functions, ^-compactness and the ı,2yı,2-closed functions are examined and results are illustrated with a few examples.