Konu algılama ve izleme programında olay modeli
An event model in topic detection and tracking program
  1. Tez No: 155491
  2. Yazar: GÜVEN KÖSE
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HAYRİ SEVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Topic Detection and Tracking, Story Link Detection, Event Model, News Tracking, News Similarity n
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
oz KONU ALGILAMA VE İZLEME PROGRAMINDA OLAY MODELİ Güven KÖSE BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ Ankara, 2004 Konu Algılama ve İzleme (KAİ) programı, haber yayınlarının sürekli izlenerek, dünyada yeni ve ilginç bir olay gerçekleştiğinde insanların uyarılmasını sağlayacak teknolojilerin geliştirilmesini amaçlamaktadır. Bu tez çalışmasında, rastgele seçilen iki haberin benzer olup olmadıklarını belirlemek için,“olay modeli”yaklaşımının kullanılabileceği savunulmaktadır. Bu düşünceyi desteklemek amacıyla, hikayelerdeki asıl aktörlerin karşılaştırılarak hikaye benzerliklerinin bulunmasına yönelik deneysel bazı çalışmalar yapılmıştır. Deneyler sırasında, KAİ çalışmaları için geliştirilmiş olan TDT-2 derleminden yararlanılmış ve algılama maliyet fonksiyonu ile elde edilen sonuçlar gösterilmiştir. Anahtar Kelimeler : Konu Algılama ve İzleme, Hikaye Bağlantı Algılama, Olay Modeli, Haber İzleme, Haber Benzerlikleri
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN EVENT MODEL IN TOPIC DETECTION AND TRACKING PROGRAM Güven KÖSE DEPARTMENT OF COMPUTER ENGINEERING MASTER THESIS Ankara, 2004 The objective of the Topic Detection and Tracking (TDT) program is to develop technologies that would monitor broadcast news and alert people to new and interesting events happening in the world. In this thesis, using an event modeling approach has been proposed to determine whether or not two randomly selected news stories discuss similar topics. To demonstrate the applicability of the model, some experimental studies have been conducted by comparing lead names in the stories as to detect the similarities between the stories. For the experiments, the TDT-2 corpus developed for the TDT has been used and the results obtained by detection cost function have been given.