Surface plasmon based enhanced transmission of electromagnetic waves
Elektromanyetik dalgaların yüzey plazmon tabanlı arttırılmış iletimi
  1. Tez No: 155501
  2. Yazar: SÜHEYLA SENA AKARCA BIYIKLI
  3. Danışmanlar: PROF. EKMEL ÖZBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: yüzey plazmonu, artırılmış geçirgenlik, plazmon bağlama, 1- D ızgara yapıları, dalgaboyu-altı yank, mikrodalga radyasyon, geçirgenlik, yansıma, yönlendirme iv, surface plasmon, extraordinary transmission, plasmon coupling, 1-D grating structures, subwavelength aperture, microwave radiation, transmission, reflection, directivity 11
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Özet ELEKTOMANYETİK DALGALARIN YÜZEY PLAZMON TABANLI ARTTIRILMIŞ İLETİMİ Süheyla Sena Akarca Bıyıklı Fizik Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Prof. Ekmel Özbay Temmuz 2004 Yüzey plazmonları ile elektromanyetik dalgalar arasındaki ızgara-bağlama hadisesi metalik ızgara yapılari kullanılarak mikrodalga spektrumunda incelendi. Yüzey plazmon rezonans frekansları civarındaki geçen ve yansıyan radyasyonun davranışını gözlemlemek için spektral geçirgenlik ve yansıma ölçümleri yapıldı. Geçirgenlik deneyleri için dalgaboyu-altı yarıklara sahip ızgara yapılan tasarlandı. Ölçümler 10-37.5 GHz mikrodalga frekans aralığında (8-30 mm dalgaboyu aralığına karşılık geliyor) yapıldı. Metalik Al örneklerin ızgara periyodu 16 mm olarak tasarlandi. Geçirgenlik ölçümünde kullanılacak örneklerde 2 mm genişliğinde dalgaboyu-altı yarık açıldı. Tek/cift taraflı ızgara örnekleri ızgarasız mreferans örneğiyle karşılaştırıldığında oldukça arttırılmış geçirgenlik ve açısal yönlendirme yeteneği sergiledikleri gözlemlendi. Deney sonuçları kuramsal simulasyonlar ile yakın uyum gösterdi. -X/10 genişliğe sahip bir yarık ile 20.7 mm'de -50% geçirgenlik, -25 kat artırım ve ±4° ayrılma açısı elde edildi. Tek taraflı ızgara yapıları ile yapılan yansıma ölçümleri, yüzey plazmon bağlama hadisesini açıkça doğrulayan gözlem sonuçları verdi. Ölçülen yansıma spektrumunun tepe noktaları kuramsal olarak hesaplanan rezonans frekanslarına çok yakın noktalarda çıktı.
Özet (Çeviri)
Abstract SURFACE PLASMON BASED ENHANCED TRANSMISSION OF ELECTROMAGNETIC WAVES Süheyla Sena Akarca Bıyıklı M. S. in Physics Supervisor: Prof. Ekmel Özbay July 2004 Grating-coupling phenomena between surface plasmons and electromagnetic waves are studied in the microwave spectrum using metallic gratings. Transmission and reflection measurements were carried out to observe the transmitted and reflected radiation around the surface plasmon resonance frequencies. Grating structures with subwavelength apertures were designed for transmission experiments. Measurements were done in the microwave spectrum of 10-37.5 GHz, corresponding to a wavelength region of 8-30 mm. The Al samples had a grating periodicity of 16 mm. A 2 mm- wide subwavelength slit was opened for transmission samples. Samples with one/double-sided gratings displayed remarkably enhanced transmission and directivity with respect to the reference sample without gratings. The experimental results agreed well with theoreticalsimulations. -50% transmission at 20.7 mm, ~25-fold enhancement, and ±4° angular divergence was achieved with a ~W 10 aperture. Reflection measurements of one-sided grating sample resulted in clear observation of surface plasmon coupling phenomena. Reflectivity peaks were measured around theoretically calculated resonance frequencies.