Synthesis, characterization, and thermal degradation of poly (L-lactide)s
Poli(L-laktit)lerin sentezi, karakterizasyonu ve termal bozunması
- Tez No: 155506
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SONER KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Poli(L-laktit), Termal Bozunma, Ozawa ve Reich Yaklaşımları, Aktivasyon Enerjisi, Kristalit Büyüklüğü, Poly(L-lactide), Thermal Degradation, Ozawa's and Reich's App roaches, Activation Energy, Crystallite Size. IV
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZET POLI(L~LAKTİT)LERİN SENTEZİ, KARAKTERIZASYONU, VE TERMAL BOZUNMASI İLKNUR TUNÇ Kimya Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. SONER KILIÇ Haziran 2004 Bu projede 1, 2, 3 ve 4 kollu poli(L-laktit)ler, halka açılması polimerizasyonuyla, alkol ve kalaydioktat varlığında sentezlendi. Oluşan polimerler jel geçirgenlik kromatografîsi (GPC) ve nükleer manyetik rezonans (NMR) spektroskopisiyle karakterize edildi. Bu polimerlerin dinamik ısıl bozunması, termogravimetrik analiz yöntemi (TGA) ile çalışıldı. Uç-gruplarm ısıl bozunmaya olan etkilerini incelemek için hidroksit fonksiyonel polimerler süksinikanhidrit ile reaksiyona sokularak asit fonksiyonel polimerler elde edildi. Asit fonksiyonel polimerlerin hidroksit fonksiyonellere göre daha kararlı olduğu bulundu. Hidroksit ve asit fonsiyonel polimerlerin termal bozunma aktivasyon enerjileri Ozawa ve Reich yaklaşımlarıyla hesaplandı. Ozawa yaklaşımına göre hidroksit fonksiyonel poli(L- laktit)lerin ortalama aktivasyon enerjileri 73.7 ile 76.5 kJ/mol arasında değişirken, asit fonksiyonel poli(L-laktit)lerin ortalama aktivasyon enerjilerinin 77.9 ile 81.8 kJ/mol arasında değiştikleri tespit edildi. Reich yaklaşımına göre ise hidroksit fonksiyonel poli(L-laktit)lerin ortalama aktivasyon enerjileri 67.8 ile 70.7 kJ/mol arasında değişirken, asit fonksiyonel poli(L-laktit)lerin ortalama aktivasyon enerjilerinin 72.2 ile 75.8 kJ/mol arasında değiştikleri tespit edildi. Oluşan poli(L-laktit)lerin kristalitleri X-Işını Kırınımı (XRD) ile karakterize edildi. Kırınım açılarından, polilaktitlerin aynı kristal yapıya sahip olduğu sonucuna varıldı. Fakat, lineer ve çok-kollu polilaktitlerin aynı zamanda hidroksit ve asit fonsiyonel polilaktitlerin kristalit büyüklüklerinde bazı farklılıklar olduğu ortaya çıktı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SYNTHESIS, CHARACTERIZATION, AND THERMAL DEGRADATION OF POLY(L~LACTIDE)S İLKNUR TUNÇ M. S. in Chemistry Supervisor: Asst. Prof. Dr. SONER KILIÇ June 2004 In this project, 1, 2, 3, and 4-armed poly(L-lactide)s (PLs) were synthesized by ring opening polymerization (ROP) of L-lactide in the presence of an alcohol and stannous dioctoate. The resultant polymers were characterized by Gel Permeation Chromatography (GPC) and Nuclear Magnetic Resonance spectroscopy (NMR). The dynamic t hernial d egradation oft hese p olymers w as s tudied b y T hermo gravimetric Analyzer (TGA). In order to study the effect of end-groups on thermal degradation, the synthesized OH functional polymers were reacted with succinic anhydride to obtain COOH functional polymers. It was found that the thermal degradation temperatures of acid functional polymers are 25oC higher than those of OH functional ones at the same heating rate. Therefore, they are more stable than the OH counterparts. The average activation energies (Ea) of thermal degradation of OH and COOH functional polymers were also determined using Ozawa's and Reich's approaches. According to Ozawa's approach, Ea values of OH functional PLs changing between 73.7 kJ/mol and 76.5 kJ/mol while Ea values of COOH functional PLs changing between 77.9 kJ/mol and 81.8 kJ/mol. According to Reich's approach, Ea values of OH functional PLs changing between 67.8 kJ/mol and 70.7 kJ/mol while Ea values of COOH functional PLs changing between 72.2 kJ/mol and 75.8 kJ/mol. Crystallinities of resultant PLs were characterized by X-Ray Diffraction (XRD). From the diffraction line broadening, it was concluded that the OH and COOH functional PLs have the same crystalline structure. However, some differences exist between the crystallite sizes of linear and multi-arm PLs as well as PLs with OH and COOH end- groups. m