Constructing efficient bluetooth scatternets
Verimli bluetooth serpme ağ oluşturma
- Tez No: 155505
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM KÖRPEOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Bluetooth, Serpme Ağ Oluşturma, Verimli İlingeler, Kişisel Kablosuz iletişim Ağları, Trafik Gereksinimleri, Bluetooth, Scatternet Construction, Efficient Topologies, Wireless Personal Area Networks, Traffic Requirements
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET VERİMLİ BLUETOOTH SERPME AĞ OLUŞTURMA Tağmaç Topal Bilgisayar Mühendisliği, Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. ibrahim Körpeoğlu Ocak, 2004 Çeşitli kısa mesafeli kablosuz ağ teknolojileri arasında, Bluetooth hem kul lanıcılardan hem de üreticilerden belirgin bir ilgi görüyor. Bluetooth, kablo suz kişisel alan ağları destekleyen ana teknoloji durumunda. Teknolojiyi geliştirmek ve tanıtmak amacıyla kurulan Bluetooth Special Interest Group (SIG), Bluetooth standartlarının belirtimlerini üretmekte. Bluetooth standart ları, değişen boyutlarda Bluetooth ağları, serpme ağlar (scatternet), oluşturmak için gerekli yapı taşlarını belirtiyor ama bu serpme ağların oluşturulmasında kul lanılabilecek politika ve algoritmaları belirtmiyor. Bluetooth serpme ağlarının biçimlendirilmesinde, aynı düğüm kümesinden farklı ilingelerin elde edilmesini sağlayacak değişik yaklaşımlar olabilir. Tez çalışmamızda, ilk olarak farklı serpme ağ biçimlendirme algoritmalarının çıktısı olan serpme ağ ilingelerini değerlendirmek için bazı başarım metrikleri tanımladık. Daha sonra, serpme ağ kurulmasında kullanıcı trafik desenlerini (düğümlerin birbirleri arasındaki bilgi trafiği gereksinimleri) dikkate: almasıyla diğer algoritmalardan ayrılan yeni bir Bluetooth serpme ağ oluşturma algorit ması geliştirdik. Ardından, benzetimlerle, oluşturulan serpe ağların özelliklerini gözlemleyerek algoritmamızın başarımmı inceledik. Algoritmamızın ürünü olan bir serpme ağda özellikle, trafik akışlarının izlediği en kısa ağırlıklı ortalamalı yol uzunluklarına, tatmin edilen kullanıcı oranına ve tahsis edilen trafik kapasitesi oranına baktık. Sonuçlar bize, algoritmamızı kullanarak yüksek oranlarda kul lanıcı tatminine, yüksek oranlarda kapasite tahsisine ve düşük değerlerde en kısa ağırlıklı ortalamalı yol uznuklarına ulaşabileceğimizi gösterdi. Şu anda, algorit mamız merkezi yapıda ama gelecekte dağıtık yapıya dönüştürülebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CONSTRUCTING EFFICIENT BLUETOOTH SCATTERNETS Tağmaç Topal M.S. in Computer Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. Ibrahim Körpeoğlu January, 2004 Among various technologies for short-range wireless networking, Bluetooth has received a particular attention from users as well as from vendors. It is the main technology that supports wireless personal area networking. Bluetooth Special Interest Group (SIG), which is a consortium established to develop and promote the technology, produces the specifications of Bluetooth standards. The Bluetooth standards specify the building blocks to construct Bluetooth networks of arbitrary size, i.e. scatternets, but they do not specify the policies and algo rithms that can be used in constructing these scatternets. There may be various approaches for forming Bluetooth scatternets which will result in different topolo gies for the same set of nodes. In this thesis, we first define and provide some performance metrics that can be used to evaluate various scatternet topologies that can be the output of different scatternet formation algorithms. Then, we provide a new Bluetooth scatternet construction algorithm that differs from other algorithms in that it also considers the traffic pattern of users (i.e. traffic requirements of nodes among themselves) in establishing a scatternet. Then we evaluate the performance of our algorithm through simulations by observing the properties of the constructed scatternets. In a scatternet that is the result of our algorithm we particularly look to the weighted average shortest path lengths that traffic flows follow, the ratio of satisfied users, and the utilization of the scatternet capacity. The results show that we can achieve a good ratio of satisfied users, a high network utilization, and a reasonably small value for average path lengths using our algorithm. The algorithm is currently centralized, but can be extended to a distributed one in the future. mIV