Krom ve bakır iyonlarının kültüt mantarı (Agaricus bisphorus) biyoması kullanılarak giderimi
The removal of chormium and copper ions by using biomass of mushroom (Agarcius bisphorus)
- Tez No: 155563
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. YALÇIN KEMAL BAYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Biyosorpsiyon, krom, bakır, adsorpsiyon, Agaricus bisphorus, Biosorption, chromium, copper, adsorption, Agaricus bisphorus. n
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KROM VE BAKIR İYONLARININ KÜLTÜR MANTARI (Agaricus bisphorus) BİYOMASI KULLANILARAK GİDERİMİ Neşe ERTUGAY Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Yalçın Kemal BAYHAN Bu araştırmada, sıcaklığı ve karıştırma hızı ayarlanabilen bir çalkalayıcı kullanılarak, Agaricus bisphorus (kültür mantarı) biyokütlesi ile Cr6+ ve Cu2+ iyonlarının biyo sorpsiyonü çalışılmıştır. Başlangıç pH sı, başlangıç metal iyon konsantrasyonu, biyokütle konsantrasyonu, karıştırma hızı ve sıcaklığın biyosorpsiyon verimine etkisi incelenmiş ve biyosorpsiyon verilerinin Freundlich ve Langmuir adsorpsiyon model lerine uygunluğu araştırılmıştır. En uygun biyosorpsiyon koşulları Cr6+ iyonları için pH=l, Co=50mg/L, m=10 g/L, karıştırma hızı 150 rpm, T=20°C; Cu2+ iyonları için ise pH=5, Co=50mg/L, m=10 g/L, karıştırma hızı 150 rpm, T=20°C olarak bulunmuştur. Metal/Biyokütle oranının artması ile biyosorpsiyon veriminin azaldığı görülmüştür. Sıcaklık artışı ile Cr6+ iyonlarının giderme verimi artmış, Cu2+ iyonlarının giderme verimi ise azalmıştır. Bulunan en uygun koşullarda Cr6+ ve Cu2+ iyonlarının Agaricus bisphorus biyokütlesi üzerine biyosorpsiyonunun, Freundlich izotermine Langmuir izoterminden daha iyi uyduğu saptanmıştır. 2004, 69 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE REMOVAL OF CHROMIUM AND COPPER IONS BY USING BIOMASS OF MUSHROOM (Agaricus bisphorus) Neşe ERTUGAY Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Environmental Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. Yalçın Kemal BAYHAN In this study, biosorption of Cr and Cu ions was investigated by using biomass ot Agaricus Bisphorus in a temperature and shaking speed controlled shaker. The effect of temperature, shaking speed, biomass concentration, initial metal ion concentration and initial pH on biosorption yield was determined and the fitness of biosorption data for Freundlich and Langmuir adsorption models were investigated. Optimum biosorption conditions were found to be pH=l, Co=50mg/L, m=10 g/L, shaking speed=150 rpm, T=20°C and pH=5, Co=50mg/L, m=T0 g/L, shaking speed=I50 rpm, T=20°C for Cr + and Cu2+, respectively. The biosorption yield decreased with increasing ratio of metal/biomass. The removal yield of Cu2+ ions increased with increasing temperature while vice versa for Cr6+ ions. It was found that biosorption of Cr6+ and Cu2+ ions onto biomass of Agaricus bisphorus was better suitable to Freundlich adsorption model than Langmuir adsorption model. 2004, 69 pages