Krom (VI), Bakır (II), Demir (III) iyonlarının tek ve çok bileşenli metal sistemlerinde R.arrhizus'la biyosorpsiyonunun sürekli karıştırmalı kablarda incelenmesi
- Tez No: 77881
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜLİN KUTSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Atık su arıtımı, Rhizopus arrhizus, Adsorpsiyon, Biyosorpsiyon, Bakır(n), Krom(VI), Demir(m), Industrial wastewater, adsorption, biosorption, Rhizopus arrhizus, copper(II), iron(m), chromium(VI)
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
ÖZET Bu tez çalışmasında, Cr(VI), Fe(III) ve Cu(ü) iyonlarının tek ve ikili metal karışımlarından Rhizopus arrhizus' a simültane biyosorpsiyonu kesikli ve sürekli sistemlerde incelenmiştir. Çalışmaların ilk aşamasında, Cr(VI), Fe(IÜ) ve Cu(II) iyonlarının yarışmasız biyosorpsiyonu pH=2.0 ve pH=4.0 da çeşitli başlangıç metal derişimlerinde kesikli sistemde incelendi. Cr(VI) ve Fe(m) iyonları için en yüksek adsorpsiyon kapasiteleri pH 2.0 de elde edilirken, Cu(II) iyonlarının pH 4.0 de mikroorganizma tarafından yüksek adsorpsiyon kapasitesi ile adsorplandığı saptanmıştır. İkili metal karışımlarının bulunduğu ortamlarda deneylere devam edilmiş, sonuçlar karşılaştırılmıştır. Tek metal iyonunun bulunduğu çalışmaların Freundlich modeline uyumu araştırılmıştır. Çalışmaların ikinci aşaması, sürekli karıştırmalı reaktörlerde gerçekleştirilmiştir. Her bir metal için optimum karıştırma ve besleme akış hızlan bulunmuş, pH=2.0 ve 4.0 de ve çeşitli besleme derişimlerinde denge adsorpsiyon değerleri incelenmiştir. İkili metal karışımlarının adsorpsiyon karakteristiMerinin incelenmesi için metal iyon derşimlerinden bir bileşeninki sabit tutulup diğerinki değiştirilerek pH=2.0 ve pH=4.0 de Cr(VI)-Cu(II) iyonlarının, pH=2.0 de ise Cr(VI)-Fe(m) ve Cu(II)-Fe(in) iyonlarının adsorpsiyon denge değerleri ve adsorpsiyon verimleri bulunmuştur. Tekli ve ikili menlerinin adsorplanan metal miktarının zamanla değişimi modellenmiş ve teorik değerler ile deneysel verilerin arasında iyi bir uyum olduğu görülmüştür. Çalışmanın son aşamasında ise STM (Taramalı Tünellemeli Mikroskop) ile Cr(VI) iyonlarının mikroorganizma üzerine adsorpsiyonu incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT In this thesis, the simultaneous biosorption of Cr(VI), Fe(IÜ) and Cu(II) ions from single and binary metal mixtures on Rhizopus arrhizus was investigated in continuous and batch reactors. In the first part of the study, incompatible biosorption of Cr(VI), Fe(IÜ) and Cu(D) ions is examined under the conditions pH=2.0 and pH=4.0 and in various metal concentrations in batch systems. The maximum adsorption capacities of Cr(VI) and Fe(m) ions are achieved under the condition pH=2.0, and it is observed that Cu(II) ions are absorbed with high absorption capacity by the microorganism under the condition of pH=4. The experiments are held in environments with binary metal mixtures and the results are compared. In the studies where single ion exists, the relation with Freundlich model is searched. The second part of the study is performed in continuous reactors. Optimum mixture and feeding flow velocities for each metal is found, and equilibrium adsorption values are examined in various feeding concentrations under the conditions pH=2.0 and pH=4.0. In order to examine the adsorption characteristics of binary metal mixtures, one of the components of metal ion concentrations is kept constant and the other changed; and the absorption equilibrium values and adsorption yields of Cr(VI)-Cu(II) ions under the conditions pH=2.0 and pH=4.0, and CrCVI)-Fe(m) and Cu(II)-Fe(m) ions under the condition pH=2.0. The change in the amount of metal adsorbed by single and binary metals with respect to time is modeled and it is observed that there exists a parallelism between the theoretical values and experimental data. In the final part of the study the absorption of Cr(VI) ions to microorganism is examined by STM (Scanning Tunneling Microscope).