Sonlu şevlerde kritik güvenlik sayısı ve kayma yüzeylerinin yapay sinir ağları ile belirlenmesi
Determination of critical safety factor and slip surfaces in finite slopes with artificial neural networks
- Tez No: 155565
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÖZCAN TAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yapay Sinir Ağları, şev stabilitesi, güvenlik sayısı, kayma yüzeyi Bishop yöntemi, Artificial Neural Networks, slope stability analysis, critical safety factor, coordinates of critical center, method of Bishop. 11
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
ÖZET Doktora Tezi SONLU ŞEVLERDE KRİTİK GÜVENLİK SAYISI VE KAYMA YÜZEYLERİNİN YAPAY SİNİR AĞLARI İLE BELİRLENMESİ Güven KARAGÖZ Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Özcan TAN Bu tez çalışmasında, hem homojen hem de tabakalı sonlu şevlerin stabilite analizlerinde çok fazla zaman ve iş gücü gerektiren kritik güvenlik sayısı ve kritik kayma yüzeyi merkezinin koordinatlarını daha kısa sürede ve gerçeğe yakın olarak belirlemek amacıyla YSA (Yapay Sinir Ağı) modelleri geliştirilmiştir. Çalışma iki aşamada gerçekleştirilmiştir. Birinci aşamada; geliştirilen özgün bilgisayar programları ile yeterli sayıda kritik güvenlik sayısı ve kritik kayma yüzeyi merkezi koordinatları belirlenmiştir. İkinci aşamada; YSA ile kritik güvenlik sayısı ve kritik kayma yüzeyi merkezi koordinatları modellenmiştir. Birinci aşamada, şev stabilite analizlerinde kullanılan Bishop yöntemi, İsveç dilim yöntemi, Spencer yöntemi ve Janbu yöntemlerini bilgisayar ortamına aktaran, özgün bilgisayar programları Visual Basic programlama dilinde yazılmıştır. Daha sonra bu bilgisayar programları yardımıyla homojen ve tabakalı zemin durumlarında; doğal birim hacim ağırlık, kohezyon, içsel sürtünme açısı, şev yüksekliği ve şev eğimi parametreleri için farklı değerler seçilerek kritik güvenlik sayıları ve kritik kayma yüzeyi merkezi koordinatları bulunmuştur. İkinci aşamada, elde edilen veriler, hiperbolik tanjant aktivasyon fonksiyonlu YSA nın eğitilmesinde giriş verileri olarak kullanılarak, kritik güvenlik sayısı ve kritik kayma yüzeyi merkezi koordinatlarını veren matematiksel modeller geliştirilmiştir. Geliştirilen modeller, grafik yöntemlerle karşılaştırılıp istatistiksel analizleri yapılmış ve doğrulukları araştırılmıştır. Ayrıca bu modellerin önemli avantajları; basit bir matris işlem gerektirmesi, sonuca oldukça kısa sürede ulaşılması ve herhangi bir bilgisayar yazılımına gerek duyulmamasıdır. Sonuç olarak, bu modeller kritik güvenlik sayısı ve kritik kayma yüzeyi merkezi koordinatlarını belirlemede alternatif olarak kullanılabileceklerdir. 2004, 135 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis DETERMINATION OF CRITICAL SAFETY FACTOR AND SLIP SURFACES IN FINITE SLOPES WITH ARTIFICIAL NEURAL NETWORKS Güven KARAGÖZ Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Civil Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. Özcan TAN Some ANN (Artificial Neural Networks) models have been developed in order to determine critical safety factor and coordinates of critical center more accurate and faster in the stability analysis of both homogenous and multi layered slopes. Two stage modeling strategy has been followed as, determination of adequate amount of critical safety factors and coordinates of critical center, ANN modeling of critical safety factor and coordinates of critical center. In the first stage, some original computing programs have been written in Visual Basic programming language for slope stability analysis with methods of Bishop, Swedish slice, Spencer and Janbu, then some different values for the parameters of natural unit weight, cohesion, internal friction angle, height of slope and inclination of slope, were chosen and by processing these values with computing programs; the critical safety factors and coordinates of critical center have been determined in homogenous and multi layered slopes. In the second stage, the models of determination of critical safety factor and coordinates of critical center have been developed by using the obtained data as input in the hyperbolic tangent activated function ANN. These developed models were compared with graphical methods. The accuracy of models was searched by statistical analysis. At the end of the analysis, the results of ANN model are very close to those of methods of Bishop and Spencer. However, the advantages of models are being in the need of a very simple matrix, being fast and having no need of computer software. As a result of this study, the new developed ANN models can be used as an alternative method in determination of critical safety factor and coordinates of critical center. 2004, 135 pages