Çimento esaslı malzemelerin zamana bağlı davranışının sayısal (Lattice) modellenmesi
The numerical (Lattice) modeling of cement based materials' time dependent behaviour
  1. Tez No: 155566
  2. Yazar: ABDULKADİR CÜNEYT AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ABDUSSAMET ARSLAN, PROF.DR. RÜSTEM GÜL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Zamana bağlı davranış, Sayısal modelleme, Sünme, Büzülme, Çimento esaslı malzeme, Time dependent behavior, Numerical modeling, Creep, Shrinkage, Cement based material. 11
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 238
Özet
ÖZET Doktora Tezi ÇİMENTO ESASLI MALZEMELERİN ZAMANA BAĞLI DAVRANIŞININ SAYISAL (LATTICE) MODELLENMESİ Abdulkadir Cüneyt AYDIN Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Yönetici: Prof. Dr. Rüstem GÜL Ortak Yönetici : Prof. Dr. Abdussamet ARSLAN Çimento esaslı malzemelerin büzülmesi ve sünmesi, mezo seviyede modellendi. Mevcut B3, CEB 90 ve ACI 209 modelleriyle kıyaslandığında, sunulan model, mezo seviyede zamana bağlı davranış için geliştirilen ilk modeldir. Sunulan model, RILEM veri bankası verilerine göre kalibre edildi. Katılaşma teorisi, Kelvin tipi reolojik modeller ve Drichlet serileri modelin analitik kısmının geliştirilmesinde kullanıldı. Bünye denklemi açısından, zamana bağlı davranışın hidrate olmuş yük taşıyan hacim ile hidrate olmamış hacime bağlı olduğu kabul edildi. Betonun, harç, agrega ve agrega-harç ara yüzeyi olmak üzere üç katmandan oluştuğu varsayıldı. Geliştirilen programda agrega şekli ve gradasyonu ilgili Türk ve Amerikan Standartlarını sağlayacak şekilde sayısallaştırıldı. Beton kesitin sayısal olarak simülasyonunda Lattice tipli ağ yapısı modelleme amaçlı kullanıldı. Sayısal olarak elde edilen numunenin büzülme ve sünmesi hesaplanarak numunenin büzülme ve sünme sonucu şekil değiştirmiş halleri elde edildi. Böylece, ele alınan üç fazın agrega tipi, gradasyonu ve şekline, çimento miktarı ve bileşenlerine, su miktarına, sıcaklığa, betonun hacmine ve kesit ölçülerine bağlı olarak davranışı simüle edildi. Elde edilen simülasyon sonuçlarının bazı teorileri gerçeklediği ve betonun sünme ve büzülme davranışına ilişkin yeni bilgiler ortaya koyduğu gözlendi. 2004,226 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis NUMERICAL (LATTICE) MODELLING OF CEMENT BASED MATERIALS' TIME DEPENDENT BEHAVIOR Abdulkadir Cüneyt AYDIN Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Rüstem GÜL Co-Advisor: Prof. Dr. Abdussamet ARSLAN A mesoscale model for the characterization of cement based materials creep and shrinkage is evaluated and proposed. Compared to known models like B3, CEB 90, and ACI 209, it's the first mesoscopic model for cement based materials time dependent behavior. The model is justified by statistical comparisons with RILEM data. Analytical part of model is developed by using Solidification Theory, Kelvin type rheological models, and Drichlet Series. The form of constitutive equation is derived from the assumption that aging is caused by volume growth of the load bearing fraction of mortar during hydration. Concrete is thought as three phased composite system, like mortar, aggregate, and aggregate-mortar interface. The aggregate shape and grading is designed by the written program according to related Turkish and American Standards. The whole concrete cross section is simulated by using lattice type modeling algorithm. Numerically generated concretes creep and shrinkage behavior evaluated and cross section reshaped. Thus, the behavior of each three phases observed according to aggregate type, shape, and grading, cement content and ingredients, water, temperature, cross section, and volume of whole concrete. The simulation results confirmed some of the existing theories and provided new information on concrete creep and shrinkage. 2004, 226 pages