İzmir ili Seferihisar, Narlıdere ve Ürkmez ilçelerindeki chrysomelidae (coleoptera) türleri üzerinde faunistik ve sistematik çalışmalar
The faunistik and systematic studies on chrysomelidae (coleoptera), in Seferihisar, Narlıdere and Ürkmez of İzmir province
  1. Tez No: 155572
  2. Yazar: MEHMET RİFAT GÖKÇE
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. İRFAN ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Alticinae, Chrysomelinae, Cryptocephalinae, Criocerinae, Hispinae
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
ÖZET Y. Lisans Tezi İZMİR İLİ SEFERİHİSAR, NARLIDERE VE ÜRKMEZ İLÇELERİNDEKİ CI IRYSOMEL1DAE (COLEOPTERA) TÜRLERİ ÜZERİNDE FAUNİSTİK VE SİSTEMATİK ÇALIŞMALAR M. Rifat GÖKÇE Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bitki Koruma Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. İrfan ASLAN Bu araştırma, İzmir İli'ne bağlı Seferihisar, Narlıdere ve Ürkmez ilçelerindeki Chrysomelidae (Coleoptera) familyası türleri üzerinde yapılan faunistik ve sistematik bir çalışmadır. Araştırma sonucunda, Chrysomelidae familyası içerisinde 5 altfamilya, 12 cins ve bu cinslere ait 16 tür tespit edilmiştir. Bu türlerden Sphaeroderma rııbidum Graells, Chrysolina americcma L. ve Colaphdlus sophiae Schaller türlerinin bu yörede oldukça yaygın olduğu ve Sphaeroderma rııbidum Graells erginlerinin Cynara scolymııs L. (Enginar) bitkisi üzerinde beslenerek önemli derecede zarar yaptığı gözlenmiştir. İncelenen türlerin Türkiye ve dünyadaki yayılışları verilmiş, taksonomik öneme sahip vücut kısımları çizilerek, cins ve tür teşhis anahtarı hazırlanmıştır. 2004, 40 sayfa Anahtar kelime: Alticinae, Chrysomelinae, Cryptocephalinae, Criocerinae, 1 lispinae
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis "I IE FAUNISTIC AND SYSTEMATIC STUDIES ON CHRYSOMELIDAE (COLEOPTERA), IN SEFERİHİSAR, NARLIDERE AND ÜRKMEZ OF İZMİR PROVINCE M.Rİ fat GÖKÇE Atatürk University Faculty of Agriculture Department of Plant Production Supervisor: Assoc. Prof. Dr. İrfan ASLAN This is a faunistic and systematic study on Chrysomelidae (Coleoptera) in Seferihisar, Narlidere and Ürkmez districts of İzmir province. The material was collected during the summers of localities of above mentioned towns 2002 and 2003. Sixteen species in 12 genera, in 5 subfamilies are recorded. Of wich, Sphaeroderma rubidum Graells, Chysolina americana L. and Colaphdhts sophiae Schaller species were found to be very widespread in this region. Sphaeroderma rubidum Graells causes important damage to leaves of Cynara scolymııs L. (Artichoke). Important taxonomic characters of each species are indicated, keys to the genera and species are prepared. Body parts having taxonomic importance are drawn. In addition, distribution of species in the research area, other parts of the countiy and world is included. 2004, 40 pages