Atatürk Üniversitesi Merkez Kampüsü içme suyu gereksiniminin belirlenmesi
Determination of drinking water demand for Atatürk University's Main Campus
  1. Tez No: 155576
  2. Yazar: CÜNEYT KİSHALI
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. REŞAT ACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İletim hattı, depo hacmi, şebeke debisi, iletim debisi, doyma nüfusu, Transmission line, tank volume, network discharge, transmission discharge, saturation population. n
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ MERKEZ KAMPUSU İÇME SUYU GEREKSİNİMİNİN BELİRLENMESİ Cüneyt KİSHALI Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Reşat ACAR Bu çalışmada 2003 yılı nüfus verilerinden yararlanılarak Atatürk Üniversitesi merkez kampusunun içme suyu iletim hattı ve şebeke hattı incelendi. Ortalama günlük su ihtiyacının 45.57 l/sn,toplam su ihtiyacının 76.56 l/sn, ve şebeke debisinin ise 124.84 l/sn olduğu bulundu. Şebeke hattında bazı yerlerde negatif basınçlar bazı yerlerde ise 80 m den büyük basınçlar olduğu hesaplarla görüldü. Depo hacmi 1735 m3 hesaplandı. Mevcut olan 1000 m3 lük depo hacmine ek olarak 1000 m3 lük bir depoya daha ihtiyaç olduğu belirlendi. Mevcut depo kotuna göre maksimum ve minimum basınçlar hesap edildi ve yeni yapılacak 1000 m3 lük deponun mevcut depo kotundan 20 m daha yukarıda yapılması gerektiği belirlendi. Atatürk Üniversitesi merkez kampusunun gelecekteki nüfusu lojistik yöntemle 52840 kişi olarak bulundu.Gelecekteki toplam su ihtiyacı 120.78 l/sn, şebeke debisinin ise 201.18 l/sn olduğu belirlendi. Şebeke hattındaki negatif basınçları ortadan kaldırmak için depodan bu bölgeyi ayrı bir şebeke hattı ile beslemek gerektiği belirlendi. Gelecekte 3000 m3 lük bir depoya ihtiyaç olduğu bulundu. Mevcut iletim hattını besleyen kuyuların hidrolik hesabı yapıldı, optimum debiler ile optimum yükseklikleri belirlendi. 2004, 83 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis DETERMINATION OF DRINKING WATER DEMAND FOR ATATÜRK UNIVERSITY'S MAIN CAMPUS Cüneyt KİSHALI Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Civil Engineering Advisor: Asst. Prof. Dr. Reşat ACAR In this study, the drinking water transmission network of Atatürk University's main campus has been examined by using the 2003 population data. Avarage daily water demand has been found as 45.57 1/sec, total water demand has been found as 76.56 1/ sec. and network discharge has been determined as 124.84 1/sec. In the calculations it has been found out that in the network, in some places there were negative pressures and in the other places there were some pressures over than 80 metres. Tank volume has been calculated as 1735 m3. It has been determined that an extra tank with a volume of 1000 m3 was needed beside the current 1000 m3 tank. Maximum and minimum pressures have been calculated according to the current tank altitude and it has been found out that the new tank should be built 20 metres above current the tank. The future population of Atatürk University main campus has been calculated as 52840 people, by using the logistic method. The total water demand in the future has been found as 120.78 1/sec, the netword discharge in the future has been found as 201.18 1/sec. It has been determined that the region, which cause the negative pressure problem, should be feed with an other network line from the tank. It has been found out that a tank in the volume of 3000 m3 is needed in the future. The hydrolic calculation of the wells, which feed the current transmission line, has been made, optimum discharges and heights have been determined.. 2004, 83 pages