Aspergillus parasiticus küf suşu ile aşılanan kömelerde farklı depolama şartlarında afloksin oluşum potansiyelinin belirlenmesi
The determination of aflatoxin formation potantiel köme inoculated with Aspergillus parasiticus stored at different conditions
- Tez No: 155589
- Danışmanlar: PROF.DR. SELAHATTİN SERT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Köme, aflatoksin, Aspergillus parasiticus, nispi rutubet, ELISA, Köme, aflatoxin, Aspergillus parasiticus, relative humidity, enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) u
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
ÖZET Y. Lisans Tezi Aspergillus parasiticus KÜF SUSU İLE AŞILANAN KÖMELERDE FARKLI DEPOLAMA ŞARTLARINDA AFLATOKSİN OLUŞUM POTANSİYELİNİN BELİRLENMESİ Hilal YILDIZ Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Selahattin SERT Bu çalışmada cevizli kömelerde aflatoksin oluşum potansiyeli araştırılmıştır. Cevizlerin bir kısmı Aspergillus parasiticus NRRL 2999 küf suşuyla 104 spor/g düzeyinde aşılanmış, diğer kısmı ise kontrol grubu olarak bırakılmıştır. Bu cevizlerden üretilen köme örnekleri 20±löC'de %85±2 ve %95±2 nispi rutubette 45 gün süreyle depolanmıştır. Kömeîer depolama süresince 1., 4., 7., 15., 30., ve 45. günlerde aflatoksin Bı ve Total analizine tabi tutulmuştur. Aflatoksin analizinde ELISA yöntemi kullanılmıştır. Depolama süresince kontrol grubu örneklerde aflatoksine rastlanmazken, aşılı örneklerde 4. günden itibaren aflatoksin oluşumu gözlenmiştir. 7. ve 15. günlerde aflatoksin seviyesi artmış ve miktarı zamanla azalmıştır. 45. gün sonunda %85±2 nispi rutubette 616.15 ng/kg AFBı ve 1747.16 ng/kg aflatoksin Total; %95±2 nispi rutubette 732.98 ng/kg AFBı ve 732.02 ng/kg aflatoksin Total belirlenmiştir. Bu araştırmada elde edilen bulgular, küf bulaşması depolama sıcaklığı ve nispi rutubetin kömelerde aflatoksin oluşumunu önemli ölçüde etkilediğini göstermiştir. 2004, 46 Sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE DETERMINATION OF AFLATOXIN FORMATION POTANTIEL IN KÖME INOCULATED WITH Aspergillus parasiticus MOULD STRAIN STORED AT DIFFERENT CONDITIONS Hilal YILDIZ Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Food Engineering Supervisor: ProfDr. Selahattin SERT In this study, köme with walnut were investigated for aflatoxin formation potantiel. One of walnuts was inoculated at level of 104 spores/g with Aspergillus parasiticus NRRL 2999 strain, the other as control group was not inoculated. The Köme samples were stored in 20±1°C and %85±2 and %95±2 relative humidity for 45 days.All of the samples were subjected to afiatoksin Bi and Total analysis in the certain time intervals (1., 4., 7., 15., 30. and 45. days). Enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) technique was used to measure the amounts of aflatoxin. The control group samples have not shown aflatoxin during the ripening period of 45 days. However, the samples inoculated with the mould have been shown aflatoxin production after 4 days.This production continues to increase at 7. and 15. days and then the amounts of the afiatoxins were gradually decreased. In %85±2 and %95±2 relative humudities, the detected amounts of afiatoxins were 616.15 ng/kg Bj, 1747.16 ng/kg total and 732.98 ng/kg Bi, 2039.02 ng/kg total at the and of 45 days, respectively. The findings of this research indicated that aflatoxin formatin in Köme is importantly dependent on the storage conditions such as mold contamination, relative humudity and temperature. 2004, 46 Pages