Farklı ekim sıklıklarının bazı yazlık arpa çeşitlerinde (Tokak 157/37 ve Tarm-92) bitki gelişmesi, verim ve verim öğelerine etkisi
Effects of different seeding rates on plant growth, yield and yield components in some spring barley (Hordeum vulgure conv. distichon cv Tokak 157/37 and Tarm-92) genotypes
  1. Tez No: 155593
  2. Yazar: NERCİHAN MOLLA
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÖZCAN ÇAĞLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Ekim Sıklığı, Yazlık Arpa, Verim, Verim Öğeleri, Bitki Gelişmesi, Seeding rates, spring barley, yield, yield components, plant growth
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi FARKLI EKİM SIKLIKLARININ YAZLIK ARPA ÇEŞİTLERİNDE (Tokak 157/37 ve Tarm-92) BİTKİ GELİŞMESİ, VERİM ve VERİM ÖĞELERİNE ETKİSİ Nercihan MOLLA Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Danışman : Yrd. Doç. Dr. Özcan ÇAĞLAR Arpada verim ve verim öğelerinin genotip ve ekim sıklıklarına göre önemli derecede değişmesi, optimum gelişmeyi sağlayacak uygulamaların yapılmasını gerektirmektedir. 2003 yılında Erzurum koşullarında yürütülen bu çalışmada, Tokak 157/37 ve Tarm-92 genotiplerinde en uygun ekim sıklığının belirlenmesi amaçlanmıştır. En uygun ekim sıklığını belirlemek amacıyla genotipler 8 farklı ekim sıklığında (300, 350, 400, 450, 500, 550, 600 ve 650 toh/m2) ekilmişlerdir. Araştırmadan elde edilen sonuçlar aşağıdaki gibi özetlenebilir. Vejetatif periyot ve başak tane sayısı dışında incelenen tüm parametreler yönünden genotipler arasındaki farklar önemli çıkmıştır. Tokak 157/37 genotipi tane dolum süresi (34-89 gün), bitki boyu (51.3 cm), 1000 tane ağırlığı (50.3 g) ve hektolitre ağırlığı (69.9 kg) yönünden; Tarm-92 genotipi ise vejetatif periyot (61.5 gün), m2'de başak sayısı (446.3 adet), başaktaki tane sayısı (14.2 adet), başak tane ağırlığı (0.91 g) ve tane verimi (238.9 kg/da) yönünden üstün özellik göstermiştir. Tek yıllık araştırma sonuçlan, Tarm-92 genotipinin yörenin standart çeşidi konumundaki Tokak 157/37'ye alternatif, ümitvar bir çeşit olabileceğine dair işaretler vermiştir. Ekim sıklıklarının incelenen bütün karakterler üzerindeki etkisi önemli olmuştur. Bitki boyu ve m2 deki başak sayısı artan ekim sıklıklarına bağlı olarak 450 toh/ m2 ekim sıklığına kadar önemli derecede artmıştır. Ekim sıklığının daha da artması belirtilen bu karakterlerde önemli bir artış sağlamamıştır. Tane dolum periyodu, başaktaki tane sayısı, başaktaki tane ağırlığı, 1000 tane ve hektolitre ağırlıkları artan ekim sıklıklarına bağlı olarak önemli derecede azalmıştır. Artan ekim sıklıklarında 450 toh/ m2 sıklığa kadar tane veriminde doğrusal bir yükselme gözlenmiş, bu seviyeden sonra artışta duraklama saptanmıştır. İncelenen bütün özellikler yönünden genotip x ekim sıklığı interaksiyonu önemsiz bulunmuştur. Elde edilen sonuçlara göre 450 toh/ m2 her iki genotip için de uygun bir ekim normu olarak gözükmektedir. Tek yıllık araştırma sonuçları genotipler ve ekim sıklıkları konusunda sağlıklı değerlendirme yapmayı ve öneride bulunmayı güçleştirmektedir. Bu bakımdan denemenin bir yıl süre ile daha devam ettirilmesinde yarar görülmektedir. 2004, 42 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis EFFECTS OF DIFFERENT SEEDING RATES ON PLANT GROWTH, YIELD AND YIELD COMPONENTS IN SOME SPRING BARLEY (Hordeum vulgare conv. distichon cv Tokak 157/37 and Tarm-92) GENOTYPES Nercihan MOLLA Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Departmant of Field Crops Supervisor: Asst.Prof. Dr: Özcan ÇA?LAR Variation in yield and yield components of barley with genotypes and seeding rates requires the treatments that provides optimum developments. The purpose of this research carried out in Erzurum during the growing period of 2003 is to determine the most appropriate seeding rates for two barley genotypes (Tokak 157/37 and Tarm-92). The genotpyes were sown with eight different seeding rates (300, 350, 400, 450, 500, 550, 600 and 650 seed/ m2) in order to establish the most suitable seeding density. The results obtained in this research are summarised below. Genotypic differences were significant in all parameters investigated, except vegetative period and number of grains/per spike. Tarm-92 had highest vegetative period (6 1.5 days), number of ears/ m2 (446.3) number of grains/per spike (14.2), weight of grain/per spike (0.91 g) and grain yield (238.9 kg/da) whereas Tokak 157/37 was the highest ranking genotypes in terms of grain filling period (34.8 days), plant height (51.3 cm), thousand kernel weight (50.3 g) with the highest hectoliter weight (69.9 kg). According to the means of one year results, Tarm-92 genotype was determined as an alternative cultivar of the region. The effect of seeding rates on the all characteristics examined in this study were significant. Increasing seeding rates up to 450 seeds/ m2 significantly plant height, number of ears/ m2 but higher seeding rates 450 seeds/ m2 could not increase these characteristics. Grain filling period, the number of grain/per ear, weight of grain/per spike, 1000-grain weight and hectoliter weight decreased significantly depend on increase on seeding rates. As the seeding rates increased up to 450 seeds/ m2 level so did the grain yield, and then they stadyed unchanged. Genotype x seeding rates interactions for all characteristics were insignificant. According to results, 450 seeds per m2 seems to be adequate seeding norm for both genotypes. It would be difficult to draw a conclusion based on one year results of genotypes and seeding rates aplications. Therefore, I would be better to extend the research for one more year. 2004, 42 pages