Buğday tarımında kullanılan bazı birincil toprak işleme aletlerinde değişik yapısal özelliklerin toprağın fiziksel özelliklerine, iş başarısına, çeki gücü ve yakıt tüketimine etkileri
Effect of different structural properties of some primary soil tillage implements used in wheat production on soil physical properties, field capacity, drawbar power and fuel consumption
  1. Tez No: 155594
  2. Yazar: MUSTAFA GÖKALP BOYDAŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NİHAT TURGUT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Birincil toprak işleme, toprağın fiziksel özellikleri, çeki kuvveti, yakıt tüketimi, buğday çıkışı, yabancı ot, iş başarısı, Primary soil tillage, soil physical properties, draught force, fuel consumption, wheat emergence, weed emergence, field capacity u
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 229
Özet
ÖZET Doktora Tezi BUĞDAY TARIMINDA KULLANILAN BAZI BİRİNCİL TOPRAK İŞLEME ALETLERİNDE DEĞİŞİK YAPISAL ÖZELLİKLERİN TOPRAĞIN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİNE, İŞ BAŞARISINA, ÇEKİ GÜCÜ VE YAKIT TÜKETİMİNE ETKİLERİ Mustafa Gökalp BOYDAŞ Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Makinaları Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Nihat TURGUT Toprak işleme bitki üretimine, toprak özelliklerine ve çevreye etkisinden dolayı tarımdaki temel agroteknik işlemlerden biridir. Hasattan sonra yapılan ilk toprak işleme birincil toprak işleme olarak adlandırılır ve tarımsal işlemler içinde önemli bir yere sahiptir. Bu çalışma ile bölgemiz buğday tarımı için en uygun birincil toprak işleme aletlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla denemede kültürform kulaklı pulluk, ızgara kulaklı pulluk, diskli pulluk, çizel pulluk hem tek tek hem de döner tırmık kombinasyonu ile kullanılmıştır. Denemede bu aletler, 1.25, 1.50 ve 1.75 m/s traktör ilerleme hızlarında ve 20 cm iş derinliğinde çalıştırılmış; toprak fiziksel özellikleri, bitki çıkışları, yabancı ot çıkışları, aletlerin çeki kuvveti ve çeki gücü gereksinimleri, traktör yakıt tüketimi ve aletlerin efektif iş basanları açısından karşılaştırılmıştır. Çizel pulluğun toprak nemini koruması, iş başarısının yüksek olması, yakıt tüketiminin ve özgül çeki kuvvetinin düşük, bitki çıkışının hızlı olması avantaj sağlarken toprak hacim ağırlığının, penetrasyon direncinin ve yabancı ot çıkışlarının diğer aletlere göre fazla olduğu görülmüştür. Izgara kulaklı pulluğun kültürform kulaklı pulluğa göre daha iyi sonuçlar verdiği, diskli pullukta ise çeki kuvveti ve yakıt tüketimi değerlerinin diğer aletlerden yüksek çıktığı belirlenmiştir. Birincil toprak işleme aletleriyle kullanılan döner tırmıklar toprağın fiziksel özelliklerini ve bitki çıkışlarını olumlu yönde etkilemişlerdir. Ayıca döner tırmığın çeki gücüne, yakıt tüketimine ve iş başarısına olan etkilerinin düşük olması, döner tırmığın birincil toprak işleme aletleriyle birlikte kullanılmasında avantaj sağlamıştır. 2004, 211 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis EFFECT OF DIFFERENT STRUCTURAL PROPERTIES OF SOME PRIMARY SOIL TILLAGE IMPLEMENTS USED IN WHEAT PRODUCTION ON SOIL PHYSICAL PROPERTIES, FIELD CAPACITY, DRAWBAR POWER AND FUEL CONSUMPTION Mustafa Gökalp BOYDAŞ Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agricultural Machinery Supervisor: Prof. Dr. Nihat TURGUT Soil tillage is one of the fundamental agrotechnical operations in agriculture because of its influence on soil properties, environment and crop production. Primary soil tillage is the first working after last harvest and has a very important role in agriculture workings. Determination of the most suitable primary soil tillage implements for wheat production in our region is aimed with the study. Therefore, conventional moldboard plow, slatted moldboard plow, disk plow and chisel plow were experimented both separately and with the combination of rotary harrow. Travel speeds and tillage depth used for each soil tillage implements were 1.25, 1.50, 1.75 m/s and 20 cm. Soil physical properties, wheat emergence, weed emergence, draught force and power, fuel consumption and field capacity in the travel speeds and tillage depth were determined. Advantage of chisel plow was that soil moisture stored, fuel consumption and specific draught power were low and wheat emergences were fast, but bulk density, penetration resistance and weed emergences were higher than those of the other implements. Results indicate that slatted moldboard plow was significantly better than conventional moldboard plow. Draught force and fuel consumption of disk plow was higher than those of the other implements. Rotary harrow used with primary soil tillage implement caused positive effect on soil physical properties and wheat emergence. In addition, it didn't significantly affect draught power, fuel consumption and field capacity. Therefore, combination of primary soil tillage and rotary harrow had an important advantage. 2004, 211 page