Kuzgun Barajı sulama alanında arazi toplulaştırma potansiyelinin belirlenmesi
Determination of land consolidation potential on the irrigation area of the Kuzgun Dam
  1. Tez No: 155595
  2. Yazar: YASEMİN KUŞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. VAHAP YAĞANOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Arazi toplulaştırması, kırsal altyapı, kırsal yerleşim, parçalanma, tarla içi hizmetleri, Land consolidation, rural infrastructure, rural settlement, fragmentation, on farm services. u
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 195
Özet
ÖZET Doktora Tezi KUZGUN BARAJI SULAMA ALANINDA ARAZİ TOPLULAŞTIRMA POTANSİYELİNİN BELİRLENMESİ Yasemin KUŞLU Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarımsal Yapılar ve Sulama Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. A. Vahap YAĞANOĞLU Türkiye'de tarım arazileri; topografya, dağınık yerleşim şekli, topraklar üzerindeki nüfus baskısı, miras yasasındaki eksiklikler gibi bir çok etkenin sonucu olarak, konumları birbirinden farklı, çok sayıda küçük alana sahip parsellere ve küçük ölçekli işletmelere dönüşmektedir. Arazilerin küçük, şekilsiz ve çok parçalı olması, makinah tarım ve diğer tarla içi hizmetlerinin etkin bir şekilde işletilmesi için önemli aksaklıklar oluşturmaktadır. Bu çalışma, Devlet Su İşleri tarafından Erzurum'da yapılan Kuzgun Barajı sulama alanındaki toplam 241 tarım işletmesinin incelenmesiyle gerçekleştirilmiştir. Araştırma alanındaki en önemli sorun; arazi tesviyesi, yol şebekesi, parçalı ve şekilsiz parseller ve tarla içi hizmetlerinin yetersizliğidir. Kuzgun Barajı sulama sistemlerinin arazi toplulaştırma yapılmadan uygulanması ile parçalı parsellerden oluşan arazi sulama sistemlerinden dolayı daha fazla parçalanmıştır. Bu araştırmada, Demirgeçit ve Beypınarı köyleri ayrıntılı olarak incelenmiştir. Demirgeçit köyü sulama sistemi tamamlanmasına karşın, sulama etkinlik oranı %14 dolayında kalmıştır. Beypınarı köyü sulama sistemi ise inşa aşamasındadır. Demirgeçit ve Beypınarı köylerinde, sulamaya açılmadan önce sırasıyla 157 ve 794 olan parsel sayıları, projenin uygulanmasından sonra 205 ve 1015'e ulaşmıştır. Bu çalışmada, Demirgeçit ve Beypınarı köyleri için arazi toplulaştırma projeleri hazırlanmıştır. Arazi toplulaştırma projeleri ile söz konusu köylerdeki mevcut sulama sistemleri ve parsellerin geometrik şekilleri iyileştirilmiş, tarla içi yol ağı oluşturulmuş ve parsel sayıları Demirgeçit köyünde 142, Beypınarı köyünde ise 530 olacak şekilde yeniden düzenlenmiştir. Sonuçta, Kuzgun Barajı sulama sistemlerinin arazi toplulaştırması ile birlikte yapılması, arazi parçalanmasını önleyecektir. Bu şekilde, proje alanındaki sulama, makinalı tarım ve diğer tarla içi hizmetlerinin etkinliği sağlanmış olacaktır. 2004, 183 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis DETERMINATION OF LAND CONSOLIDATION POTENTIAL ON THE IRRIGATION AREA OF THE KUZGUN DAM Yasemin KUŞLU Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agricultural Buildings and Irrigation Supervisor: Prof. Dr. A. Vahap YA?ANO?LU As a consequence of multiple factors such as topography, scattered habitat, demographic pressure on land resources, laws of inheritance, the farmland in Turkey has been divided into many small scale farms, scattered over numerous as non-contiguous plots. Undoubtedly this situation is unfavourable for mechanized agriculture and the other on farm services. Most of the farms have been too small to be cultivated efficiently. This study was carried out in 2002 by interviews using questionnaires. A total of 241 farms existing on the irrigation area of the Kuzgun Dam, constructed by the State Hydraulic Works in Erzurum, were examined. The most important problem in this area is lack of some on-farm services such as land leveling, road networks, and irrigation-drainage systems. Application of the“Kuzgun Dam Irrigation Systems Project”without land consolidation, caused to fragmentation on plots. Demirgeçit and Beypinan villages were examined particularly in this research. Although Demirgeçit village irrigation system was completed the irrigation efficiency value could not exceed 14 %. Beypinan village irrigation system has already been constructed. The numbers of plots in Demirgeçit and Beypinan were 275 and 1015 before, 157 and 794 after the application of the irrigation system project, respectively. In this study, two land consolidation projects were prepared for Demirgeçit and Beypinan villages. With the aid of the land consolidation projects, the present irrigation systems and the geometric shapes of plots were improved, and then in Demirgeçit and Beypinan, the above numbers of plots were decreased to 142 and 530, respectively. It is clearly stated that if the Kuzgun Dam Irrigation Systems was constructed together with land consolidation, the plots would not be fragmented. In this way, irrigation, mechanized agriculture and utilization of the other on farm services in the project area can be effective. 2004, 183 pages