Perlit ve toprak karışımlarının bazı fiziksel özellikleri ve bu karışımların çilekte vejetatif gelişme üzerine olan etkileri
Some physical properties of perlit and soil mix and effects of this mix on vegetatif growth of strawberry CV. camarosa
  1. Tez No: 155596
  2. Yazar: SELDA ÖRS
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ÖMER ANAPALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Perlit, çilek(camarosa), porozite, yetiştirme ortamı, Perlite, strawberry (Camarosa), porosity, growing media n
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZET Y. Lisans Tezi PERLİT VE TOPRAK KARIŞIMLARININ BAZI FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ VE BU KARIŞIMLARIN ÇİLEKTE VEJETATİF GELİŞME ÜZERİNE OLAN ETKİLERİ Selda ÖRS Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarımsal Yapılar ve Sulama Anabilim Dalı Danışman: Prof Dr. Ömer ANAP ALI Bu araştırmada perlit ve perlite hacim esasına göre %10, 20, 30, 40 ve 50 oranında tın bünyeli toprağın karıştırılmasıyla oluşturulan 6 farklı ortam kullanılmıştır. Perlit-toprak karışım ortamlarının toplam porozite ve gözenek dağılımları perlit ile karşılaştırılmıştır. Benzer şekilde perlit-toprak karışımlarında yetiştirilen çilek bitkisinin kök % ağırlık artışı, yaprak alanı, yaprak sayısı, bitki başına kol sayısı, kök uzunlukları yine perlit ortamında yetiştirilen çilek bitkisindekilerle karşılaştırılmıştır. Toprak karıştırılan tüm konularda havalanma ve drenajı sağlayan büyük gözeneklerde önemli bir değişiklik olmamıştır. Su tutmayı sağlayan küçük gözeneklerde ise toprak karıştırma oranına bağlı olarak önemli bir artış sağlanmıştır. Perlit, (%90 perlit+%10 toprak), (%80 perlit+%20 toprak) konularında düşük tansiyonlarda (pF=0 ile pF=2,52) tutulan su miktarında önemli değişiklik olmazken (%70 perlit+%30 toprak), (%60 perlit+%40 toprak) ve (%50 perlit+%50 toprak) konularında tutulan su miktarında önemli artışlar olmuştur. Benzer sonuçlar yüksek tansiyon (pF=2,52 ile pF=4,18) arasında da belirlenmiştir. Camarosa çilek çeşidinde özellikle kök gelişiminin perlit - toprak karışım ortamlarında daha iyi olduğu gözlenmiştir. 2004, 48 Sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis SOME PHYSICAL PROPORTIES OF PERLİTE AND SOIL MIX AND EFFECTS OF THIS MIX ON VEGETATIF GROWTH OF STRAWBERY CV. CAMAROSA Selda ÖRS Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agricaltural Structures and Irrigation Supervisor: Prof.Dr.Ömer ANAP ALI In this study, six different media, perlite, %90 perlite+%10 soil, %80 perlit+%20 soil, %70 perlite+%30 soil, %60 perlite+%40 soil, %50 perlite+%50 soil were used. Total porosity and pore distribution of perlite+soil mix were compored to perlite medium. In addition % weight increase, leaf area number of leaf, number of crown per plant, root length of strawberry plants cv. Camarosa grown on perlite+soil mix were compared to perlite medium. Large pore which supply aeration and drainage did not effected by treatments. However small pore which of retain more water increased by adding soil. The amount of water retained at the low tension (pF=0 ile pF=2,52) was not affected by perlite, (%90 perlite+%10 soil) and (%80 perlite+%20 soil) treatments while the amounts of water retained at the (%70 perlite+%30 soil), (%o60 perlite+%40 soil) and (%50 perlite+%50 soil) treatments increased at important levels. Same situation was observed at high tension (pF=2,52 ile pF=4,18) Root growth of strawberry plants cv. Camarosa was the best on perlite +soil medium. 2004, 48 Pages