Pekin ördeği ile aynalı sazanın entegre ve ayrı yetiştirilmelerinin çeşitli verim özellikleri bakımından karşılaştırılması
The comparison of integrated and separated raising systems of Pekin duck and mirror carp in terms of some production chracteristics
  1. Tez No: 155598
  2. Yazar: EKREM LAÇİN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SITKI ARAS
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: ördek-balık kültürü, besi, karkas, yetiştirme şekli, yaşama gücü
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
ÖZET Doktora Tezi PEKİN ÖRDEĞİ İLE AYNALI SAZANIN ENTEGRE VE AYRI YETİŞTİRİLMELERİNİN ÇEŞİTLİ VERİM ÖZELLİKLERİ BAKIMINDAN KARŞILAŞTIRILMASI Ekrem LAÇİN Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Su Ürünleri Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr.M.Sıtkı ARAŞ Bu çalışma, ördek-balık entegrasyonunun ördek ve balıklarda besi performansı, kesim ve karkas özellikleri, yaşama gücü ve etin kimyasal kompozisyonunu belirlemek, kümes şartları ile havuzlarda yetiştirilen ördek palazlarında optimum besi süresini saptamak ve entegre yetiştirme sisteminin Doğu Anadolu Bölgesi şartlarında uygulanabilirliğini tespit etmek amacıyla yürütülmüştür. Deneme, 90 adet, 2 haftalık yaşta erkek ördek palazları 3 muamele grubunda 5 'er tekerrür ve her tekerrürde 6 ördek bulunacak şekilde; 250 adet, yaklaşık 15 g ağırlığında ve fingerlik dönemde Aynalı sazanlar 2 muamele grubunda 5 'er tekerrür ve her tekerrürde 25 balık bulunacak şekilde alt gruplara dağıtılarak 60 günde tamamlanmıştır. Deneme sonu canlı ağırlık, günlük canlı ağırlık artışı, günlük yem tüketimi, kümülafif yemden yararlanma oranı ve mortalite değerleri sırasıyla Entegre (EY) grubu için, 2482 g, 34.573 g, 138.53 g, 3.360 ve %3.33; su-ördek (SÖ)grubu için, 2474.6 g, 34.393 g, 142.89 g, 3.469 ve %3.33; kuru-ördek (KÖ) grubunda ise 2266.7 g, 30.906 g, 148.92 g, 3.956 ve %6.66 olarak tespit edilmiştir. Bu değerler üzerinden yapılan istatistik analizler sonucunda canlı ağırlık, günlük canlı ağırlık artışı, yem tüketimi ve yemden yararlanma değerleri bakımından gruplar arasındaki fark önemli (PO.05), mortalite oranlan bakımından ise çok önemli (PO.01) bulunmuştur. Sıcak karkas ve soğuk karkas ağırlıkları ile randıman değerleri entegre (EY) grupta sırasıyla 1753.0 g, 1739.0 g, %69.965 ve %69.400; su-ördek grubunda (SÖ) 1635.0 g, 1619,5 g, %68.880 ve %68.397; kuru-ördek (KÖ) grubunda ise 1579.1 g, 1562.5 g, %69.087 ve %68.340 olarak belirlenmiş ve gruplar arasında söz konusu özellikler bakımından istatistik olarak fark tespit edilmemiştir. Muamele grupları arasında, elde edilen yenilebilir ve yenilemeyen organ ağırlıkları ile etlerin kimyasal kompozisyonuna ait kriterler (kuru madde, ham kül, ham yağ ve ham protein) bakımından farkın önemsiz olduğu belirlenmiştir. Entegre ve mono yetiştirmenin yapıldığı havuzlarda Aynalı sazanlara ait deneme sonu canlı ağırlıkları sırasıyla 65.192-49.209 g, günlük canlı ağırlık artışları 0.830-0.506 g, yem tüketimleri 1.05-0.816 g, yemden yararlanma değerleri 1.206-1.429, mortalite oranları %0-%0, çatal boy 12.525-11.825 cm, standart boy 11.305-10.705 cm, total boy 13.870-13.050 cm ve kondisyon faktörü değerleri ise 2.44-2.20 olarak bulunmuştur. Bu değerler üzerinden yapılan istatistik analizler sonucunda canlı ağırlık, günlük canlı ağırlık artışı, yem tüketimi, yemden yararlanma, çatal boy, standart boy ve total boy değerleri önemli (PO.05); kondisyon faktörü değerleri ise önemsiz olarak belirlenmiştir. Aynalı sazanlarda vücut kompozisyonlarının kuru madde dışında yetiştirme şeklinden etkilenmediği ve kuru madde oranının entegre yetiştirilen balıklarda daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen veriler sonucunda entegre yetiştirmenin mono yetiştirmeden daha karlı olduğu gözlenmiştir. 2004, 89 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph D. Thesis THE COMPARISON OF INTEGRATED AND SEPARATED RAISING SYSTEMS OF PEKIN DUCK AND MIRROR CARP IN TERMS OF SOME PRODUCTION CHRACTERISTICS Ekrem LAÇİN Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Aquaculture Sciences Supervisor: Prof.Dr. M.Sıtkı ARAS The present study was carried out to determine the effects of integrated duck-fish fanning on Fattening performance slaughter, carcass, survival rate and chemical compositions meat from duck and fish, and the optimum fattening period of ducklings raised under coop and pond conditions, and applicability of integrated farming systems in the East Anatolia Region. The experiment lasted for 60 days. A total of 90 pekin ducklings at 2 weeks of age were assigned to 3 treatment groups and each treatment group was replicated five times as subgroups, comprising of 6 ducklings each, 250 mirror carp fingerlings being average 1 5 g live weight were diveded into 2 treatment groups, and each treatments group was replicated five times as subgroups, comprising of 25 fingerlings each. According to the results of the research, body weights, daily weight gains, daily feed consumptions, cumulative feed efficiency and mortality values were 2482 g, 34,573g, 138.53 g, 3.360 and 3.33% for integrated group (IG); 2474.6 g, 34.393 g, 142.89 g, 3.469 and 3.33% for water-duck group (WD); 2266.7 g, 30.906 g, 148.92 g, 3.956 and 6.66% for dry-duck group (DD), respectively.