Өсүмдүктөрдүн өсүшүнө автоморфтуу туздуу топурактын таасири
Otomorfik tuzlu toprakların bitki büyümesi üzerindeki etkisi
  1. Tez No: 885261
  2. Yazar: NURGÜL CUMABEKOVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZGUL IMANBERDİYEVA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: iklim, otomorfizma, bitki örtüsü, humus, toprak, climate, automorphism, vegetation, humus, soil
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Kırgızca
  9. Üniversite: Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Toprak, tarımsal üretimin ana ve yeri doldurulamaz aracıdır (Mamytov A.M., 1974). Toprak biliminin kurucusu Dokuchaev,“Toprağın manzaranın aynası olduğunu”belirtmiştir (Dokuchaev, 1890). Kırgızistan'ın toprak rezervi 20 milyondur. yakın; bunun 0,2 milyonu. ha alanı tarım arazileri tarafından işgal edilmiştir. Ekilebilir ve yemlik arazilerin topraklarının yoğun kullanımı, bunların yetersiz durumlarına yol açmış, arazilerin %88'i bozulma sürecine maruz kalmıştır (Shpedt, Aksenova, 2021). Kırgızistan Avrasya kıtasının kuru bölgesinde yer almaktadır. Dolayısıyla cumhuriyetin okyanuslardan ve denizlerden uzak, Orta Asya çöllerine yakın olması, bölgemiz üzerinde olumlu etkisi olan keskin bir karasal iklimi karakterize etmektedir. Kırgızistan'daki toplam tuzlu ve acı toprak alanı yaklaşık 3,7 milyondur. ha, bunun 2,7 milyon hektarı mera ve tahıl mahsulleridir. Tarım bölgesinde 500.000 hektardan fazlası tuzlu, yaklaşık 450.000 hektarı ise acı topraktır ve bunların önemli bir kısmı sulanan arazilere karşılık gelmektedir. Ekilebilir alanlardaki tuzlu ve tuzlu topraklar bitkilerin verimini ve kalitesini önemli ölçüde azaltır. Literatürdeki verilere göre düşük tuzluluk seviyesinde verimlilik %0-20, orta derecede %20-50 ve güçlü olarak %50-80 oranında azalmaktadır (Zhumabekov, Saipov, Yzakanov, 2018). Şu anda tuzlu topraklarımız herhangi bir ıslah yapılmadan tarım amaçlı kullanılmaktadır. Bu alanların iyileştirilmesi için bir dizi tarımsal ıslah faaliyetinin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bitkilerin büyümesi ve gelişmesi doğrudan işlenen toprağın kalitesine bağlıdır. Bitkilerin çeşitli abiyotik faktörlerin etkisine karşı direncini incelemek biyolojinin temel görevlerinden biridir. Tuzluluk bitki büyümesini yavaşlatan temel olumsuz çevresel faktörlerden biridir. Geniş alanların tuzlanması tarımsal üretimin azalmasına neden olmakta, bu da ciddi ekonomik kayıplara yol açmaktadır Toprak tuzlanması esas olarak iki şekilde meydana gelir. Tuzlu topraklar oluşturan kayalarda oluşan topraklar, suda yüksek oranda çözünür tuzlar içerir. İkincisi, atmosferdeki toz ve içindeki tuzları çözen yağışlar toprağın tuzlanmasına yol açabilir. Ayrıca yeraltı suyu yüzeye yaklaşıp buharlaştığında içerdikleri tuzlar toprakta birikmektedir. Yeraltı kara suları ise yer katmanındaki kayaların suda çözünebilen tuzlarının çözülmesiyle tuzlanır. Toprağın bu şekilde tuzlanması hidromorfik bir tuzlanma süreci olarak kabul edilir. Bu tür tuzlu topraklar Kırgızistan'ın Chui Vadisi'nin bataklık bölgelerinde yaygındır. Rölyefin tepesindeki tuzlu kayalardan ve topraktan akan yağış, eriyen kar ve sulama suları tarlalarda tuz biriktiriyor. Bu tuzlama işlemine otomorfik tuzlama diyoruz. Bu tür tuzlu toprak Naryn bölgesin'de yaygındır. Kırgızistan'ın tuzlu toprakları hakkında ilginç bilgiler Prasolov'un eserlerinde yazılıdır. Çalışmasında Orta Tien-Shan havzalarında tuzlu toprakların varlığına ve bunların tuzlu kayalarla bağlantısına dikkat çekti. 1957 yılında Kırgızistan'da otomorfik, tuzlu ve tuzlu topraklar üzerine özel çalışma başladı. 1955-1972 Bazhenov tarafından uzun vadeli özel çalışmalar yapıldı. A. Mamytov'un (1958-1962) araştırmasına göre, Kırgızistan'ın alçak çöl-bozkır kısımları, kahverengi yarı çöl ve açık kahverengi topraklarla birleşen gri toprakların baskınlığı ile karakterize edilir. (Mamytov, 1974). 1973-1978 Mamytov, Bazhenov ve diğerleri Kırgızistan'ın tuzlu ve tuzlu topraklarının ıslahı için öneriler geliştirdiler. 1980 Kırgızistan'ın iyileştirme haritası oluşturuldu. (Jumabekov, 2019). 2015 Kenjakhimov, Ikhinberdiev, Usubalieva, Naryn bölgesinin Ak-Talaa ve Naryn ilçelerinin sulanan arazilerinin ekolojik durumu üzerine araştırmalar yaptı. Bu çalışma 4.745 hektarlık alanın otomorfik toprak tuzlanmasını göstermektedir. Araştırmalar sonucunda içeriklerindeki tuz miktarının %0,048 ile %2,526 arasında geniş bir aralıkta değiştiği ortaya çıktı. Tuzluluk derecesine göre - hafif tuzludan çok tuzluya ve tuzluya. Son yıllarda Zhumabekov, Saipov, Yzakanov (2018)“Kırgızistan'ın tuzlu toprakları ve iyileştirme yolları”ve daha birçok eser yayımlandı. Şu ana kadar Kırgızistan'da otomorfik tuzlu topraklara ilişkin çok fazla çalışma yapılmamıştır. Ne yazık ki, bu çalışmalar oldukça alakalı olmaya devam ediyor. Toprak tuzluluğu bitki büyümesi ve gelişmesi için elverişsiz koşullar yaratır. Bazı tuzlar bitkiler üzerinde özel zehir görevi görür. Tuzların ozmotik ve toksik etkilerini birbirinden ayırmak zordur. Toprakta sıkışan tuzlar toprak çözeltisinin ozmotik basıncını arttırır. Bu tür topraklardan gelen su bitkiler tarafından zorlukla emilir. Bu nedenle tuzlu topraklarda yalnızca tuzluluğa uyum sağlayan özellikler geliştiren bitkiler normal şekilde büyüyebilir. Bu bitki grubuna halofitler denir. 1803“Halofit”terimi ilk kez Rus bilim adamı P.S. Pallas tarafından ortaya atılmıştır (L.A. Chudinova,, 2006.). Tuzluluğa adaptasyonlarına göre halofitler üç gruba ayrılır: 1. Ögalofit(gerçek halofitler), boşluklarında çok fazla tuz toplayan, tuza çok dayanıklı bitkilerdir. Nemli tuzlu topraklarda yetişirler. Yüksek ozmotik basınç ve emme güçleri sayesinde tuzlu ortamlardan su emebilme özelliğine sahiptirler. Ozmotik basınçları onlarca, bazen de yüzlerce atmosfere ulaşır. Bu gruptaki bitkiler kalın etli yapraklara sahiptir. Tuzsuz koşullarda yetiştirildiğinde etliliği kaybolur. Gerçek halofitlerin ana temsilcileri Salicornia herbacae (sarı çekirdek) ve Suaedamaritima'dır (İsveç). 2. Krinogalofit (tuz salgılayan halofitler) dokularında tuz biriktirmezler. Sindirilen tuzlar, yapraklarda bulunan boşaltım bezleri aracılığıyla hücrelerden dışarı atılır. Açığa çıkan tuzlar yaprakların yüzeyinde beyaz lekeler haline gelir. Bu bitkiler Statica gmelini, Elaeagnus ile temsil edilmektedir. 3. Glikogalofit(tuz geçirimsiz halofitler) düşük tuzluluk bölgelerinde yetişir. Fotosentez ürünlerinden dolayı hücrelerinin yüksek ozmotik basıncı yaratılır. Hücreler tuza karşı daha az geçirgendir. Bu grubun temsilcileri Artemisia Salina (alçı), Kochia'dır (adaçayı). Tuzluluğun türü bitki organlarının yapısını farklı şekillerde etkiler. Klorür tuzluluğunda bitkilerin yaprakları etli hale gelir ve tatlı bir görünüm alır.Solunum, fotosentez ve suyun buharlaşması azalır. Sülfat tuzluluğunda bitkiler kseromorfik hale gelir. Solunum, fotosentez ve suyun buharlaşması sülfat tuzluluğuna göre daha aktiftir. Toprakta sıkışan tuzlar toprak çözeltisinin ozmotik basıncını arttırır. Bitki köklerinin büyüme bölgesinde tuzların birikmesi, toprak çözeltisinin su potansiyelini azaltır, bu da suyun kökler tarafından emilmesini zorlaştırır.(Derbishbaeva M, 2009.). Günümüzde Kırgızistan'da otomorfik-tuzlu topraklar üzerinde pek fazla çalışma yapılmamıştır. Bu konuyla ilgili araştırmalar oldukça alakalı olmaya devam ediyor. Naryn bölgesinde otomorfik tuzlu ve tuzlu topraklar yaygın olup, açık kahverengi, açık kestane rengi toprak zonunda tuzlu katmanlarda ve bunlardan oluşan tuzlu alanlarda bulunurlar. Tezde, Togolok-Moldo köyündeki Tokoy, Cheken-Talaa, Chon-Aryk, Arka toprak örneklerinin zirai ilaç analizleri ve Baetov köyünün Kak-Kul arazisinden karşılaştırma sonuçları sunulmuştur. 2022-2023'te toprak örnekleme çalışmaları. yaz aylarında gerçekleştirildi. Toprak örneklemesi, peyzaj-jeokimyasal ve meteorolojik koşullar dikkate alınarak GOST 17.4.3.0-83'e (toprak örneklerinin toplanmasına ilişkin genel gereklilikler) göre gerçekleştirildi. Araştırma örnekleri toprağın üst kısmından 0-30 cm derinlikte alınmıştır. Toprak örneklerinin toplanmasında zarf yöntemi kullanıldı. Zarf yöntemi. Seçilen bölgeden toprak örneklemesi zarf yöntemiyle gerçekleştirilir. Bu durumda 0,2 m'lik bir alandan beş noktadan (parselin köşelerinden ve merkezinden) beş noktalı numuneler alınır. Bu durumda 0¸20 cm derinlikteki her noktadan 0,5 kg ağırlığında kısmi numune alınır, ardından beş numune birleştirilir, karıştırılır ve dörde bölme yöntemiyle küçültülür. Bunun sonucunda toplam ağırlığı 1 kg olan bir toprak örneği alınır. 2022-2023 yıllarında alınan toprak numunelerinin ölçüm ve analizleri. Cumhuriyet toprak ve zirai ilaç istasyonunun laboratuvarında gerçekleştirildi. Cumhuriyet toprak-tarım kimyasalları istasyonunun toprak bilimi laboratuvarında aşağıdaki analiz türleri gerçekleştirildi: 1. Simakov'un değiştirilmiş pirofosfat yöntemini kullanan mekanik bileşim. 2. Simakov'un modifikasyonunda Tyurin ve Kononova'ya göre humus bileşiminin belirlenmesi. 3. PH metrede pH'ı belirleyin. 4. Fosforun hareketli formlarının Ginzburg yöntemiyle belirlenmesi. 5. Potasyumun hareketli formlarının Maçiğin yöntemiyle belirlenmesi. Grabarov modifikasyonunda Bobko-Askinazi yöntemine göre soğurma kapasitesinin belirlenmesi. 7. Absorbe edilen sodyumun Garbarova'nın Antipov-Karataev ve Mamaeva modifikasyonuna göre belirlenmesi. Genel olarak, Togolok-Moldo kırsal bölgesinin incelenen arazilerindeki humusun mevcudiyeti şu şekildedir: ortalama şu şekildedir: Kak-Kul - %0,73-1,85, Cheken-Talaa %0,68-0,94; ortalama Orman – %2,50, Arka – %2,34, Chon-Aryk – %2,76. Ve bu topraklardaki toplam sodyum şuna eşittir: Orman alanı – %0,2, Cheken-Talaa – %0,35, Chon-Aryk – %0,40, Arka – %0,2, Kak-Kul – %0,20 . Fosforun mobil formlarının en düşük seviyesi: Orman bölgesindeki ortalama seviye - 8,0 mg/kg, Cheken-Talaa 4,0-6,0 mg/kg, Arka – 11,0 mg/kg, Kak-Kul –5,6 mg/kg Chon-Aryk – 40,0 mg'a eşittir /kilogram. Mobil fosfor formlarının içeriğine ilişkin yukarıdaki göstergeler, bu alanlara uzun yıllardır fosforlu gübreler püskürtülmediğini göstermektedir. Potasyumun hareketli formları: Tokoy bölgesinde – 220 mg/kg, Arka – 210 mg/kg orta derecede ve Chon-Aryk – 190 mg/kg, Cheken-Talaa – 200 mg/kg Kak-Kul – 170 mg/kg'ın düşük olduğu biliniyordu. Bireysel çalışmada, araştırılan alanların bitki örtüsü gözlemlendi. Sonuç olarak Togolok Moldo ve Baetov köylerinin toprağının tuzlu olduğunu, dolayısıyla bitkilerin büyümesinin yavaş olduğunu ve bazı arazi alanlarının tamamen yok edildiğini fark ettim. Bitki örtüsüne bakıldığında Peganum, Limonium, Salsola ve Artemisia bitkileri hakimdir.
Özet (Çeviri)
Kyrgyzstan is located in the arid zone of the Eurasian continent, therefore the republic's remoteness from the oceans and seas and proximity to the deserts of Central Asia is characterized by a sharply continental climate, which has a drying effect on our territory. Since we have a typical arid zone, saline and alkaline soils are correspondingly widespread. According to literature data, at a low level of soil salinity, productivity decreases by 0-20%, at a moderate level - by 20-50%, and at a high level - by 50-80%. To date, not many studies of automorphic saline soils have been carried out in Kyrgyzstan. Research on this issue remains very relevant. In the Naryn region, automorphically saline and solonetzic soils are widespread, confined to places where salt-bearing sediments and their demolition products emerge, in the zone of light, brown, and light chestnut soils. The dissertation presents the results of agrochemical analyzes of soil samples from the following sites: Tokoy, Cheken-Talaa, Chon-Aryk, Arka in the village of Togolok-Moldo, Ak-Tala district, Naryn region, and the Kak-Kol site in the village of Baetova was selected for comparison. Soil sampling was carried out in the summer months of 2022-2023. Measurements and analysis of the obtained soil samples were carried out in the laboratory of the Republican Soil-Agrochemical Station. In general, the supply of humus in the studied areas of the village of Togolok-Moldo is as follows: in the lower-average level were Kak-Kol – 0.73-1.85%, Cheken-Talaa – 0.68-0.94%; at the average level Tokoy – 2.50%, Arka – 2.34%, Chon-Aryk – 2.76%. The total amount of sodium in these areas turned out to be at the following levels: Tokoy - 0.2%, Cheken-Talaa – 0.35%, Chon-Aryk –0.40%, Arka – 0.2%, Kak-Kol – 0.20 %. The lowest mobile form of phosphorus varies within the following limits: Tokoy – 8.0 mg/kg, Cheken-Talaa – 4.0-6.0 mg/kg, Arka – 11.0 mg/kg, Kak-Kol – 5.6 mg /kg, the average level was at the Chon-Aryk site – 40.0 mg/kg. The above indicators of the content of mobile forms of phosphorus show that phosphorus fertilizers have not been applied to these areas for many years. Mobile forms of potassium showed an average value: Tokoy – 220 mg/kg, Arka – 210 mg/kg of soil, low values were found in the areas: Cheken-Talaa – 200 mg/kg, Chon-Aryk – 196 mg/kg, Kak-Kol – 170 mg/kg. During field work, research was carried out on the plants of the study areas. The results of the experiments revealed that the soils of the villages of Togolok-Moldo and Baetova are saline, as a result of which plant growth is slowed down, and some places are completely damaged. The vegetation cover is dominated mainly by Peganum, Limonium, Sálsola and Artemisia.