Azotla gübreleme ve sulamanın farklı taban suyu seviyesine sahip çayırlarda verim ve botanik kompozisyona etkileri
The effect of nitrogen fertilization and irrigation on yield and botanical composition in meadows with different ground water table
  1. Tez No: 155604
  2. Yazar: ÖMER MENTEŞE
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BİNALİ ÇOMAKLI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Çayır, azotla gübreleme, sulama, kuru ot verimi, botanik kompozisyon, Meadow, fertilization, irrigation, dry matter yield, botanical composition 11
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
ÖZET Doktora Tezi AZOTLA GÜBRELEME VE SULAMANIN FARKLI TABAN SUYU SEVİYESİNE SAHİP ÇAYIRLARDA VERİM VE BOTANİK KOMPOZİSYONA ETKİLERİ Ömer MENTEŞE Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Binali ÇOMAKLI Çayırlar kış mevsiminin uzun sürdüğü Doğu Anadolu Bölgesinde hayvancılık açısından çok önemli bir yere sahiptir. Bu araştırma ile çayırlardan elde edilen otun verim ve kalitesi üzerine taban suyu seviyesi, azotla gübreleme ve sulamanın etkileri incelenmiştir. Çalışmada deneme faktörlerinin kuru ot verimi (KOV), azot kullanım etkinliği (AKE), ham protein oranı (HPO), ham protein verimi (HPV) ve botanik kompozisyona etkileri 2000 ve 2001 yıllarında incelenmiştir. Araştırmada taban suyu seviyelerine göre yüksek (Lı) ve derin (L2) olarak iki çayır alanı belirlenmiştir. Azotla gübrelemenin 0 (N00), 7.5 (N75), 15.0 (N,5.0) ve 22.5 (N22.s) kg N/da olmak üzere dört farklı seviyesi ele alınmıştır. Sulama uygulaması 7 (S7), 14 (Su) ve 21 (S2ı) günde bir olmak üzere 3 farklı şekilde yapılmıştır. Çalışmada lokasyonlara (Lı, L2) göre sırasıyla 886.8 ve 727.6 kg/da KOV elde edilmiştir. Gübreleme ile KOV 589.6 kg/da'dan (N00) 949.4 kg/da'a (N22.s) yükselmiştir. Sulama faktörünün denemede incelenen verim ve kalite kriterlerine etkisi istatistiksel olarak önemli olmamıştır. Bununla birlikte en yüksek kuru ot verimi S7 uygulamasından alınmıştır. Çalışmada azot dozlarına (N7.5, Nı50, N225) göre sırasıyla AKE 32, 18 ve 16 olarak gerçekleşmiştir. Azot dozrına göre (N00, N75, N15.o, N225) sırasıyla HPO %7.08, 8.27, 9.64 ve 10.84 olarak belirlenmiştir. HPV lokasyonlar ve azot dozları arasında önemli değişim göstermiştir. En yüksek HPV Lı'de (82.5 kg/da) ve N22 5 (102.5 kg/da) uygulamalarında belirlenmiştir. Baklagiller familyasına ait bitki türlerine rastlanılmayan çalışmada %92.54 oranında buğdaygillere, %7.46 oranında yabancı ot karakterindeki bitkilere rastlanılmıştır. Azot dozlarındaki artışa paralel olarak buğdaygillerde artış, yabancı otlarda düşüş gözlemlenmiştir. Tür bazında yapılan incelemede buğdaygillerden çayır arpası, çayır tilkikuyruğu, çayır salkımotu ve mavi ayrık bitkilerine rastlanılmıştır. Bu çalışma sonucunda benzer ekoloj ilerdeki çayırlar için taban suyu seviyesinin vejetasyon döneminde ortalama 50 cm derinde olması, taban suyu ve yağış durumu dikkate alınarak yılda en az bir kez sulama yapılması ve dekara 15 kg azot verilmesi önerilebilir. 2004, 119 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis THE EFFECT OF NITROGEN FERTILIZATION AND IRRIGATION ON YIELD AND BOTANICAL COMPOSITION IN MEADOWS WITH DIFFERENT GROUND WATER TABLE Ömer MENTEŞE Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Field Crops Supervisor: Ass. Prof. Binali ÇOMAKLI Meadows play an important role in animal production in Eastern Anatolia. In this study, the effects of water table levels (WTL), nitrogen fertilization and irrigation on hay yield and quality were investigated. The effects of the factors were examined on dry matter yield (DMY), nitrogen use efficiency (NUE), crude protein (CP) content, CP yield and botanical composition during year 2000-2001. Depending on the WTL, two types of meadow areas were determined as high (Li) and deep (L2). Four different nitrogen application rates (0, 7.5, 1 5.0 and 22.5 kg N/da) and three different- irrigation intervals (with 7, 14 and 21 days of periods) were applied. DMY were obtained 886.8 kg/da and 727.6 kg/da from Li and L2 locations respectively. DMY increased from 589.6 kg/da (N0.o) to 949.4 kg/da (N22.5) by increasing fertilization rate. The effects of irrigation interval on DMY, NUE, CP content, CP yield and botanical composition were insignificant, however the highest yield was obtained from the 7 days irrigation interval period. NUE was obtained as 32, 18 and 16 depending upon 7.5, 15.0 and 22.5 kg N/da applications respectively. CP content steadily increased in response to N application. CP content increased from 7.08% (N0.o) to 10.84% (N22.5) in response to N application. CP yield between locations and fertilization rates were significant. Results showed that CP yield was the highest in Li location (82.5 kg/da) and in N22.5 fertilizer rate (102.5 kg/da). Botanical composition of plots consisted of 92.54%) grasses and 7.46%> weeds. Legumes were not observed in the study plots. While grasses ratio increased, the other family decreased at higher fertilizer application. In this study, Hordeum violaceum, Alopecurus pratensis, Poa pratensis and Agropyron intermedium were determined as the most common grasses. As a result of the study, 50 cm of WTL, depending on WTL and rainfall at least one time irrigation a year and nitrogen fertilization at a rate of 15 kg N/da were suggested for higher yields in meadows areas in similar ecological conditions. 2004,119 pages