Kargapazarı Dağı florasında bulunan çalı türlerinin tespiti ve çoğaltma teknikleri ile yem değerlerinin belirlenmesi
Determination of shrub species, propagation techniques and their fodder values in flora of Kargapazarı Mountain
  1. Tez No: 155603
  2. Yazar: MEHMET GÜVEN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ALİ KOÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kargapazan, çalı, yem değeri, çoğaltma tekniği, Kargapazari, shrub, fodder value, propagation technique
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET Doktora Tezi KARGAPAZARI DAĞI FLORASINDA BULUNAN ÇALI TÜRLERİNİN TESPİTİ VE ÇOĞALTMA TEKNİKLERİ İLE YEM DEĞERLERİNİN BELİRLENMESİ Mehmet GÜVEN Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: Doç.Dr. Ali KOÇ Bu çalışmada yüksek rakımlı bir saha olan Kargapazan Dağı'mn florasında bulunan çalı türlerinin tespiti ve çoğaltma teknikleri, hayvanların otladığı türlerin tespiti ve bu türlerin yem kalitesinin basit bir göstergesi olan yaprakların ham protein oranlan ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu amaçla değişik yükselti ve yöneye sahip 15 örnek alan seçilmiş ve bu alanlardaki çalı türleri parselsiz örnekleme yöntemine göre belirlenmiştir. Yaygın olan türlerin çelikle çoğaltma, tohumla çoğaltma, yapraklarının protein oram, bitkilerin gelişme seyirleri ve otlanma durumları gözlenmiştir. Bu çalışma 2001-2003 yıllan arasında yürütülmüş ve şu sonuçlar elde edilmiştir: Araştırma sahasında toplam 39 çalı türüne rastlanmıştır. Türlerin sahalara göre dağılımı farklı bulunmuştur. Türlerin gelişme seyri örnek alanlarına göre farklılık sergilemiştir. Gözleme alman 18 türden 2 'si hiç otlanmayan, 2 'si kısmen otlanan, 6' sı az otlanan, 6 'sı normal otlanan ve 2 'si ise sık otlanan grupta yer almıştır. Hayvanlann tercih etme durumlan da dikkate alındığında bölgede 1600 m'nin altındaki rakımlı alanlar için patlangaç (Colutea armenea) ve boyacı sumağı (Cotinus coggygria) ümitvar gözükmektedir. Bu türlerden materyal geliştirme yoluna gidilmesinde fayda vardır. Yüksek rakımlı alanlar için tavşan elması (Cotoneaster) ve kuşburnu (Rosa) türleri üzerinde durulmalıdır. Yapraklann ham protein oram % 11.15 ile % 21.05 arasında değişmiştir. Sonbaharda alman odun çelikleri ilkbaharda alman odun çeliklerine göre daha yüksek köklerime oranına sahip olmuştur. Sonbahar çeliklerine 2000 ppm IBA uygulanması çoğaltma başansını artırmaktadır. Tohumla çoğaltmada olumlu sonuçlar alınamamıştır. 2004, 83 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis DETERMINATION OF SHRUB SPECIES, PROPAGATION TECHNIQUES AND THEIR FODDER VALUES IN FLORA OF KARGAPAZARI MOUNTAIN Mehmet GÜVEN Atatürk University Science Institute Department of Field Crops Supervisor: Doç. Dr. Ali KOÇ In this study, the objective was to determine shrub species, propagation tecniques, fodder species and crude protein ratios of their leaves which are simple indicator of fodder quality. It has been chosen Kargapazari mountain with different altitudes as studying area. Therefore 15 sample areas with different altitude and side were chosen and shrub species in these areas were determined according to sampling method without plot. Propagation with cutting and seed, crude protein ratio of leaves, growing period of plants and grazing positions of widespread species were observed. This study was carried out between 2001-2003 years and it has been found these results: There were 39 shrub species in research area. Distribution of species showed a variation according to areas. Growth pattern of species changed according to sample areas. 2 of 18 observed species were classified into no grazing group, 2 of them into partially grazing group, 6 of them into less grazing group, 6 of them into normally grazing group and 2 of them into frequently grazing group. Colutea armenea and Cotinus coggygria seemed to be promising species for areas with altitudes under 1600 m when preferences of animals were taken into consideration. Improvement and propagation of plant material in these species will be useful. It will be very useful to work with Cotoneaster and Rosa species in the areas with high altitudes. Crude protein in leaf changed from 11.5 % to 21.05 %. Propagation performance of cuttings taken in autumn was better than cuttings taken in spring. Application of 2000 ppm DBA for cuttings taken in autumn resulted in an increase in propagation success. Unfortunately, promising results could not obtained from propagation with seed. 2004, 83 pages