Yerleşim yerinden uzaklığa göre Kümbet köyü (Erzurum) mera bitki örtüsünün değişimi
Change of rangeland plant canopy according to distance to urban arae in Kümbet village of Erzurum province
  1. Tez No: 155605
  2. Yazar: MUSTAFA SÜRMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ALİ KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Mera, botanik kompozisyon, toprağı kaplama oranı, taşıma kapasitesi, benzerlik indeksi, Rangeland, botanical composition, canopy ratio, carrying capacity, similarity index. n
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
ÖZET Y.Lisans Tezi YERLEŞİM YERİNDEN UZAKLIĞA GÖRE KÜMBET KÖYÜ (ERZURUM) MERA BİTKİ ÖRTÜSÜNÜN DEĞİŞİMİ Mustafa SÜRMEN Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Ali KOÇ Erzurum İli Merkez İlçeye bağlı Kümbet Köyü meralarında 2004 yılında yürütülen bu çalışmada, köyden uzaklığa, rakıma ve kullanım derecesine göre farklı üç mera kesimi ele alınmıştır. Çalışmada; botanik kompozisyon, toprağı kaplama oranı, mera durumu ve sağlığı, taşıma kapasitesi ve benzerlik indeksi gibi özellikler incelenmiştir. İncelenen mera kesimlerinde toplam 81 bitki türüne rastlanmış, her üç kesimde hakim bitki koyun yumağı (Festuca ovind) olmuştur. Botanik kompozisyonda ortalama olarak %42.23 buğdaygil, %19.19 baklagil ve %38.59 diğer familyalara dahil türlerin olduğu tespit edilmiştir. Buğdaygillerden mavi ayrık, adi parlak ot ve havlı brom, baklagillerden ise Astragalus microcephalus ve Astragalus lagurus, diğer familyalardan ise kekik yaygın türlerdir. Bitki örtüsünün toprağı kaplama oranı I. mera kesiminde %32.11, II. Mera kesiminde %36.06 ve III. mera kesiminde %58.24 olmuştur. Ortalama 35.47Tik kalite puanına sahip olan mera“Riskli Orta”durum sınıfında yer almıştır. Kesimler arasında ise I. kesim 24.99'luk kalite puanıyla“Riskli Zayıf, II. kesim ”Riskli Orta“ ve III. kesim ise ”Sağlıklı Orta" durum sınıfında yer almışlardır. Mera taşıma kapasitesi otlatma mevsiminde 1 yerli büyük baş hayvan birimi için I. kesimde 0.5, II. kesimde 1.0, III. kesimde ise 1.1 BBHB olarak belirlenmiştir. Buna göre otlatma mevsiminde İBBHB için I. Kesimde 10, II. Kesimde 5 ve III. kesimde 3.18 ha alan gereklidir. Mera bitki örtüsünün benzerlik indeksi kesimlere göre 43 ile 64 arasında değişmiştir. 2004, 50 Sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MsC Thesis CHANGE OF RANGELAND PLANT CANOPY ACCORDING TO DISTANCE TO URBAN ARAE IN KÜMBET VILLAGE OF ERZURUM PROVINCE Mustafa SÜRMEN Atatürk University Institution of Natural Science Field Crops Department Supervisor: Asst. Prof. Dr. Ali KOÇ In this study, three different rangeland sites were examined according to their attitude and usage degree in Kümbet village of Erzurum province in 2004. Properties such as botanic composition, canopy coverage ratio, rangeland quality degree and health, carrying capacity, and similarity index were determined. Total 81 plants species were found in checked rangeland areas and sheep fescue (festuca avina) was the dominant plant species at all sites. In botanic composition, the ratio of grasses, leguminous and the other plant families were determined as 42.33%, 19.19% and 38.59% in average respectively Agropyron intermedium, Koeleria cristata and Bromus tomentollus from grasses; Astragallus microcephalus and Astragallus lagunus from leguminous and Thymus parvijlorus from the other families were the common plant species. Plant canopy coverage ratio was determined as 32.11%, 36.06%, and 58.24% at the I, II, and III rangeland sites, respectively. Rangeland site which has 35.47% quality point was evaluated as“Medium Risky Condition”class. In our study, I. rangeland site was evaluated as“Risky Poor”class with 24.99% quality point, II. rangeland site was evaluated as“Medium Risky”class, and III. rangeland was evaluated as“Healthy Medium”class. In grazing season, rangeland carrying capacity was determined as 0.5 in I. site, 1.0 in II. site and 1.1 in III. site for one local cattle unit. According to these results, in I. site 10 ha, in II. site 5 ha, and in III. site 3.18 ha area were necessary for one local cattle unit during grazing season. Similarity index of rangeland plant canopy differed between 43 and 64. 2004. 50 pages