Erzurum kentinde resmi kurum ve lojman bahçelerinin peyzaj mimarlığı açısından incelenmesi
The evaluation of the gardens of the institution and public houses in the respect of landscape architecture
  1. Tez No: 155606
  2. Yazar: ÖMER ATABEYOĞLU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. YAHYA BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Erzurum, kamusal mekan, kamu kurumu, kent kimliği, kent estetiği. iv, Erzurum, public space, institution, city identity, city aesthetics
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 221
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ERZURUM KENTİ'NDEKİ RESMİ KURUM VE LOJMAN BAHÇELERİNİN PEYZAJ MİMARLIĞI AÇISINDAN İNCELENMESİ Ömer Atabeyoğlu Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Danışman: Yrd.Doç.Dr. Yahya Bulut Kamu kurum ve kuruluşları bir kentin olmazsa olmazlardır. Bir kentin yönetimi ve halkın ihtiyaçlarının karşılanıp, hizmet götürülebilmesi için mutlak surette kamu kurumlarına ihtiyaç vardır. Bu kurumlar, valilik, belediye ve benzeri devlet daireleri olabileceği gibi, hastaneler, okullar, üniversiteler de olabilir. Özellikle Erzurum gibi bulunduğu bölge nedeniyle bir merkez olma durumundaki kentlerde bu kurumların hem sayıları hem de kapladıkları alan miktarları artış gösterir. Böylece kamu kurumları, kentin gelişimine ve fiziksel yapısına en etkili unsurlar haline gelirler. Erzurum'da da durum böyledir. Bir çok kurumun il müdürlüklerinin yanında bölge müdürlükleri de kentte bulunmaktadır. Bunların bir kısmının bahçeleri mevcutken, bir kısmı bu imkandan mahrum kalmışlardır. Bu çalışmada bu kurumlar arasından, kent gelişimine negatif veya pozitif anlamda etki ettiği tespit edilmiş olan bir kısmı seçilerek incelenmiştir. Bu kapsamda kurumlardan bahçeye sahip olanlardan sadece bir kısmının peyzaj mimarlığı kriterlerini sağladıkları tespit edilmiş ve tüm kurumlara ilişkin önerilerde bulunulmuştur. Ayrıca her kurum için yapılan puanlama sonucunda, kentteki devlet dairelerinin en iyi bahçelere sahip oldukları tespit edilirken, okul bahçelerinin genel olarak en kötü durumda oldukları belirlenmiştir. Ayrıca çalışma kapsamında kurumların lojmanlarına da yer verilerek, incelemeye tabi tutulmuştur. Çalışma kapsamında uygulanan ankette, kent halkının kentteki kamu kurum ve kuruluşlarının bahçe düzenlemelerini yorumlamaları istenmiş ve bu kapsamda kurum ve kuruluşların bahçelerine yönelik önerileri ve talepleri belirlenmiştir. 2004, 207 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MS Thesis THE EVALUATION OF THE GARDENS OF THE INSTITUTION AND PUBLIC HOUSES IN THE CITY OF ERZURUM IN THE RESPECT OF LANDSCAPE ARCHITECTURE Ömer ATABEYO?LU Atatürk University Institution of Natural Science Principal Science of Landscape Architecture Supervisor: Asst. Prof. Dr. Yahya BULUT Institutions and establishments are indispensable for a city. For administration and meeting of the demands of the people in a city these elements are vital. These institutions are the offices such as governor houses, municipality buildings, hospitals, schools and universities. The number of them and the surface area of their grounds increase in the cities like Erzurum, which is a centre of its region. For this, institutions become the most effective factors for the development of a city. This situation is also valid in Erzurum. Not only the city administration of the most institutions is present in the city, but also the regional administrations are in Erzurum. While some of them own gardens, some do not have this opportunity. In this study, among these institutions, ones those determined as affecting the city development negatively or positively were selected and evaluated. In this respect, it was determined that some of the gardens of the institutions which own gardens meet the criteria of the landscape architecture and some proposals were suggested all of the institutions in the city. In addition to that, from the scoring for each institutions, it was determined that while the public institutions have the most sufficient gardens, school gardens have insufficient gardens from a general aspect. In the study, the public houses of these institutions were also evaluated and taken into consideration. In the study, in the questionnaire completed by the people of the city, it was asked people to comment on the landscape planning of the institution gardens and from these questionnaires, suggestions and the demands of people in the city were detected. 2004, 207 pages